G4Media.ro

Liberalul Alin Tișe, campion în racolat primari PSD, nu era deranjat până…

Liberalul Alin Tișe, campion în racolat primari PSD, nu era deranjat până în prezent să-și asigure majorități politice cu UDMR, la nivel administrativ. De ce se arată acum afectat de deciza numirii unui prefect UDMR

Reacțiile de răzvrătire pe care președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, le-a afișat în ultima perioadă ar urmări, de fapt, consolidarea sa pe plan politic intern în scopul preluării președinției organizației județene de partid – spun sursele G4Media. Chestionat despre ultimul atac lansat de Tișe la adresa conducerii centrale a PNL, președintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, nu s-a arătat dispus să-l încuviințeze.

„Demersurile în sensul păstrării posului de prefect la PNL Cluj se fac în interiorul partidului. Și muncim intens la acest lucru”, s-a limitat să răspundă Buda.

Întrebat dacă Tișe se pregătește să-i la locul în fruntea PNL Cluj, Buda nu a respins ipoteza, mulțumindu-se să răspundă cu: „nu știu”.

Reamintim că Alin Tișe a transmis o scrisoare premierului Cîțu, amenințând că e pregătit să-și dea demisia din PNL, dacă nu se revine asupra deciziei numirii la Cluj a unui prefect UDMR. Tișe a scris că demersul său e susținut de peste „70 de primari, viceprimari și consilieri județeni”, fără însă să nominalizeze vreo persoană.

Potrivit informațiilor G4Media, Tișe îi întărâtă pe primarii liberali împotriva conducerii interne și centrale a partidului, folosindu-se de argumentul pierderii poziției de prefect în favoarea UDMR.

În realitate, Alin Tișe și Emil Boc sunt principalii reprezentanți PNL care în ultimele două decenii s-au bucurat de sprijinul politic al UDMR. În 2016, relatează actualdecluj.ro, Alin Tișe chiar risca să rămână fără mandat de președinte, dacă nu ar fi beneficiat de majoritatea încheiată cu UDMR la nivelul forului decizional al Consiliului Județean. Și în prezent, pentru a dispune de majorități confortabile în Consiliul Local și Consiliul Județean, atât Emil Boc, cât și Alin Tișe au acorduri de majorități cu reprezentanții UDMR. De altfel, UDMR deține la Cluj atât mandat de viceprimar, cât și mandat de vicepreședinte de Consiliu Județean, iar colaborarea cu maghiarii nu l-a deranjat deloc pe Tișe până în momentul de față.

Alin Tișe, campion în racolat primari PSD

Tișe se arată nemulțumit că PNL împarte funcțiile administrative cu UDMR și USR-PLUS și invocă rezultatele strălucite pe care le-a avut PNL Cluj în plan politic. În realitate, la alegerile parlamentare din decembrie, organizația PNL Cluj a scos un scor electoral mult sub cel așteptat, situându-se de abia pe locul 8 în raport cu celelalte organizații liberale din țară, asta după ce Alin Tișe a racolat nu mai puțin de 14 primari de la PSD.

În total, Tișe a atras în PNL, înainte de alegerile locale din septembrie 2020, 14 primari care mare parte dintre ei aveau în spate o lungă istorie în PSD Cluj, precum primarul din Turda sau cel din Dej.  Primarii PSD n-au venit singuri în PNL, ci la pachet cu alți oameni de-ai lor – în cazul primarului din Turda, acesta a tras după el aproape o organizație întreagă de social-democrați, inclusiv pe deputata Cristina Burciu, pentru care s-a oferit un loc eligibil pe lista candidaților PNL la Parlament, sau pe consilierul județean Alin Popovici (patron de firmă de transport, cunoscut în județ, care derulează mai multe contracte cu statul).

Cu tot cu primarii atrași din PSD, la alegerile parlamentare, Tișe a scos la Cluj pentru PNL doar 33%, în timp ce inexistentul AUR, de care nu auzise mai nimeni până la momentul alegerilor parlamentare, a obținut aproape 11%.

Lucrurile i-au ieșit lui Tișe cum și-a dorit la alegerile localele din septembrie,  pentru că primarii aveau interes să tragă în aceeași direcție în campania electorală, însă la alegerile parlamentare din decembrie s-a putut observa că strategia cooptării primarilor PSD nu a adus niciun beneficiu PNL-ului. La o prezență la vot foarte mică (puțin peste 34%), PNL Cluj a scos un scor mult sub cel așteptat, de 33%, în timp ce celelalte partide de opoziție au obținut rezultatele obișnuite, respectiv 22,72% a scos USR-PLUS, 12,14%  a avut UDMR și 14,04% a avut PSD.

Surpriza imensă a constituit-o partidul extremist AUR, un partid fără structură politică, fără organizații locale, partid pe care nimeni nu-l luase în calcul până la alegerile din decembrie 2020. La Cluj, sub nasul liderilor PNL, Alin Tișe și Emil Boc, formațiunea condusă de Simion și Șoșoacă a obținut aproape 11%, trimițând un deputat în Parlament.

După încheierea alegerilor parlamentare, președintele PNL Cluj, Daniel Buda a admis că o cauză în privința scorului foarte slab a avut-o și proasta mobilizare a primarilor.

„Asta este, primarii n-au mai tras pentru partid cum s-a întâmplat la alegerile locale”, comenta Buda la momentul respectiv.

Scrisoarea transmisă de Tișe, joi, premierului Cîțu:

„În atenția domnului Prim-Ministru Florin-Vasile Cîțu

Stimate domnule Prim-Ministru, Numirea noului Prefect de Cluj este inadmisibilă pentru noi ca membri ai PNL Cluj. Spun asta în calitate de fost Prefect de Cluj, Senator și actualmente la al treilea mandat de Președinte al Consiliului Județean Cluj (din care două mandate ales prin vot direct de către cetățenii județului Cluj). Negocierile politice nu au ținut cont de performanță și profesionalism. PNL deținea postul de Prefect de Cluj. Consecințele politice ale acestui gest pentru noi, ca partid politic, sunt de neimaginat aici la Cluj. Sunt anumite limite și în negocierile politice, chiar într-un Guvern de coaliție. Foarte mulți clujeni și colegi de partid sunt în asentimentul meu că trebuie să luăm poziție fermă și fără echivoc. Eu am făcut-o, și o voi face, mergând până la demisia mea din PNL. Și nu voi fi singurul. Politica are și ea limite peste care nu ar trebui să trecem. Vă solicit îndreptarea acestei enorme greșeli la Guvern și numirea ca Prefect de Cluj a unei persoane competente din PNL Cluj. Acest demers al meu este susținut de un număr de peste 70 de primari, viceprimari și consilieri județeni. Numărul celor nemulțumiți de această decizie este însă infinit mai mare.

Cu deosebită considerație,

Alin Tișe”

Inquam Photos / Dan Porcutan

Sursa Foto: Actual de Cluj

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Ce fel arată conducerea țării zici că e ruptă în…… Au dat atâta mhuie încât se reflectă efectul de bumerang

  • Paunel Tise e un taranuc prostalau, o nulitate pe toate planurile, cu exceptia datului din coate si a nesimtirii.

 2. Ăștia sunt intelectualii p u l ii mele? 😆🏳️‍🌈👎 V ați prăjit

 3. Astia – s liberali … doar cu numele, toti o satra avida de bani si lipsita de cele mai elementare principii, pe sub masa dau manutele manjite cu pesedeaua hoata, fost cuib pedelist, porumbelul Tee – shee nu vesteste nimic bun si este si nasul piticului uascerist !

 4. Liberalul Boc nu se simte deloc bine cu sula UDMR in coasta.

 5. Care e legătura între a racola primari pesediști și a nu accepta prefect udemerist, mai exact?
  Pesediștii or fi pesediști dar măcar nu zboară la Budapesta să primească instrucțiuni…
  După povestea cu plecarea intempestivă a lui Hunor, probabil chemat la ordin de șeful cel mare, udemereul s-a descalificat complet drept partener politic loial României!

  • Da cu psdu mai poti imparti un ciolan cat de mic o fi, da cu hungurii astia nu ca e vorba de origini nesanatoase.
   E sub demnitatea clujeanului sa faca sluj in fata la Orban de la Budapesta doar la Washington sau Bruxel ar fi ok.
   Are oase sensibile in dos.

 6. Nici Dîncu V. n-ar fi putut scrie un articol mai combativ!

 7. Domnul Tise nu se dezminte, este un rebel, nu-i convine numai ce face el. Rezultatele obținute la Cluj de PNL sunt bune prin natura electoratului dar nu sunt extraordinare. Asa, cu nasul pe sus și împotriva tuturor, te face sa te gândești ca Dancu îl așteaptă cu bratele deschise, și PSD a creste la Cluj de la 7 la 8 la suta.

 8. Domnul Tise nu se dezminte, este un rebel, nu-i convine numai ce face el. Rezultatele obținute la Cluj de PNL sunt bune prin natura electoratului dar nu sunt extraordinare. Asa, cu nasul pe sus și împotriva tuturor, te face sa te gândești ca Dancu îl așteaptă cu bratele deschise, și PSD a creste la în municipiu de la 7 la 8 la suta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.