G4Media.ro

Legendarul “drum al caleștii” de la Teatrul Național din Timișoara s-ar putea…

Sursa foto: Primăria Timișoara

Legendarul “drum al caleștii” de la Teatrul Național din Timișoara s-ar putea redeschide / E vorba de șoseaua care îi ducea pe iubitorii de teatru chiar în spatele scenei principale

Conducerea Teatrului Național vrea să facă demersuri pentru redeschiderea fostului drum al caleștii. La 1875, drumul făcea legătura între străzile Mărășești și Alba Iulia de acum, iar caleașca îi ducea pe iubitorii de teatru chiar în spatele scenei principale de la acea vreme a Naționalului, relatează Agenția de presă Rador.

Configurația zonei centrale a Timișoarei, în anul în care era inagurat Teatrul Național, era puțin diferită față de cea pe care o cunoaștem astăzi. Pe actuala stradă Alba Iulia, una dintre clădirile de vizavi de Palatul Culturii, găzduia la parter un restaurant, iar la etaj un hotel, în vreme ce pe partea opusă se afla intrarea în teatru. Drumul putea fi străbătut de la această intrare, prin palat, până spre strada Mărășești. Așa se face că persoanele care veneau la restaurant, intrau fie cu trăsura fie cu automobilul, prin spatele scenei teatrului, vizitiul sau șoferul oprea, pasagerii mergeau la restaurant sau teatru ori urcau la etaj unde se afla sala de spectacole sau de baluri.

Istoricul Ioan Hațegan povestește că pe acolo s-a putut circula vreme de câteva decenii.

“Era un mod inteligent și interesant de a aduce clientul la restaurant, hotel, la teatru sau la bal, până la picioarele scării. După cele două incendii care au transformat teatrul, a fost nevoie să se lucreze și la scenă. Singura metodă găsită acum aproape 80 – 90 de ani a fost să se pună piloni groși de lemn pe fundalul scenei în așa fel încât aceasta să fie susținută, să fie lărgită și pe placul publicului și al actorilor. Asta a făcut ca fostul drum al caleștii să se închidă”, spune istoricul Ioan Hațegan.

Spațiul dedicat, în trecut, acestui drum a fost transformat într-o zonă de depozitare pentru teatrele găzduite de Palatul Culturii.

Lucrurile s-au schimbat și în afara clădirii. Străzile din zona centrală au fost reconfigurate. Regizorul Ada Hausvater, directorul Teatrului Național din Timișoara, ar vrea însă ca acest “drum al caleștii”, pe care l-a descoperit dinainte să conducă instituția de cultură, să fie refăcut.

Ada Hausvater spune că drumul va putea fi deschis. Palatul Culturii este al Timișoarei, însă două dintre instituțiile care funcționază aici sunt în subordinea Ministerului Culturii, alte două în subordinea administrației locale.

Primul parteneriat dintre Guvern și Primărie pentru reabilitarea clădirii datează din 2008. Practic, ține doar de sincronizare pentru punerea în practică a noului proiect.

“Cred că, în primul rând, ar trebui finanțarea. După ce va fi încheiat acest proiect și recepționat, va trebui să aibă finanțare. Este o clădire atât de mare și de fragilă, din acest motiv este atât de importantă. Această geometrie sacră a acestui tip de arhitectură nu poate fi brutalizată cu ciment. Trebuie valorificată sensibilitatea acestui loc și găsite acele resurse, ceea ce în Europa se întâmplă, ca această clădire să rămână vie și să respire”, spune Ada Hausvater.

Sursa foto: Primăria Timișoara

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...