G4Media.ro

Legea violenţei cibernetice a fost adoptată în Parlament. Deputatul USR, Cristina Iurişniţi:…

Legea violenţei cibernetice a fost adoptată în Parlament. Deputatul USR, Cristina Iurişniţi: Ne pasă de fetele şi femeile din România

Deputatul USR Cristina Iurisniti informează că a fost adoptată în Parlamnt Legea violenţei cibernetice Parlament, pe care a inițiat-o în scopul recunoașterii violenţei cibernetice şi pentru a acoperi un vid legislativ în România.

„Ne pasă de fetele şi femeile din România! Legea incriminează violenţa on-line, bullying-ul şi vizează recunoaşterea noţiunii de violenţă cibernetică alături de violenţă fizică, sexuală, psihologică, socială, economică şi sancţionarea faptelor conform legii 217/ 2003, legea prevenirii şi combaterii violenţei domestice! Deci intră aici parteneri, foşti parteneri, aşa zişi prieteni care prin mesaje abuzive online atacă victima prin hărţuire, ameninţări online, interceptare de date personale, mesaje instigatoare la ură pe bază de gen, cu scopul de a umili, ameninţa, reduce la tăcere victima”, a transmis deputatuș Cristina Iurisnit.

Ea a făcut referire și la cazul penal al vlogerului Colo, urmărit de 850 de mii de tineri, care a violat adolescente şi a instigat la violenţă asupra femeilor, cu scopul de a umili, ameninţa, reduce la tăcere victima.

„De asemenea, foarte important, legea prevede bugetare din partea Ministerelor Muncii prin Agenţia pentru egalitate de şanse, a Ministerului Sănătăţii şi în special a Ministerului Telecomunicaţiilor şi a Societăţii informaţionale care va propune şi bugeta conform legii campanii de informare şi conştientizare împotriva violenţei cibernetice asupra fetelor şi femeilor, alfabetizare digitală pentru a spori gradul de educaţie în rândul acestora” a informat Iurisnit

Câteva cifre/statistici la nivel european care evidenţiază amploarea actuală a fenomenului.

SONDAJ WOMEN’S AID (2017)

* 45% dintre victimele violenţei domestice au raportat existenţa unei forme;

* de abuz online în timpul relaţiei;

* 48% au raportat că au fost hărţuiţi sau abuzaţi online de fostul lor partener;

* 38% au raportat urmărirea online odată ce au părăsit relaţia;

* 75% au raportat îngrijorarea că poliţia nu a ştiut cum să răspundă cel mai bine la abuzul online sau hărţuire;

* 12% dintre cei care au raportat abuzuri la poliţie nu au fost ajutaţi.

Odată cu evoluţia tehnologiei şi a extinderii mijloacelor de comunicare online, violenţa cibernetică a căpătat amploare, statele europene începând să incrimineze acest fenomen cu scopul de a-l preveni şi combate. Violenţa cibernetică fost definită de către Institutul European pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi ca fiind acea manifestare antisocială care se referă la faptele de hărţuire şi ameninţare online, publicarea non-consensuală de informaţii, fotografii, date personale etc.

Totodată, violenţa cibernetică este definită ca hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, spera, ameninţa, reduce la tăcere victima.

„Este un proiect legislativ transpartinic, pe care l-am iniţiat şi pentru care am obţinut sprijinul colegelor şi colegilor din toate grupurile parlamentare. În acord cu Convenţia de la Istanbul, primul acord european cu caracter juridic multinaţional obligatoriu privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi violenţei domestice, cu Noua Agendă globală 2030 care include un obiectiv specific privind realizarea egalităţii de gen şi a tuturor femeilor şi bărbaţilor. Am lucrat alături de experţi din organizaţii non-guvernamentale şi jurişti pentru această completare a legislaţiei atât de necesară în România, unde aceste forme de violenţă cibernetică nu erau definite şi prevăzute ca atare – în consecinţă, nici pedepsite. Odată promulgată această iniţiativă, sper ca instituţiile statului să se mobilizeze, responsabilizeze inclusiv pentru acţiuni conexe, esenţiale în prevenţie, de exemplu, campanii naţionale de informare, inclusiv în educaţie digitală. Fetele şi femeile reprezintă principalele victime al acestui tip de infracţiuni, iar ele trebuie să recunoască violenţa cibernetică, să fie conştiente că agresorul poate şi trebuie să fie pedepsit, să ştie cui să se adreseze”, a transmis Cristina Iurisniti, care este preşedintă a Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor

 

Sursa Foto:cdep/Cristina Iurişniţi

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

26 comentarii

 1. Ne autodistrugem si de infeudam tot mai mult, dar preocuparile acestor lunatici vad ca tot in sfera sexomarxismului raman. USR = ciuma rosie neomarxista.

 2. Adica daca vreau sa ma dau la o colega putin ‘nehotarata’ trebuie sa ii cer acordul scris sotului ei ? 🙂

  Noua ne iau foc troieibuzele pe strada si astia se tem ca vreo mimoza se simte agresata ca s-a dat careva la ea pe facebook.

  • Uite unde era Gigi, El grande futadore !

  • Chestia tipica cu care toti cred ca merg la sigur : „Noua ni se intampla la modul propriu lucruri grave dar nu le putem rezolva din cauza unora care dau legi pt aiureli.”

   PS. @Gigi, dar cu ce te tine in loc rezolvarea problemei transportului in capitala de votarea unei legi care incrimineaza violenta cibernetica ?

  • Susufler0 – mă ține în loc pt că alte legi importante stau in sertar și minunății noștri aleși își bat capul cu chestii din astea.

   Acuma pe bune, daca cineva nu vrea sa fie asaltat pe Facebook de admiratori are acolo un buton pe care scrie Block și care rezolva totul mult mai repede. Nu e nevoie de legi inutile. Și asta se întâmplă pe orice rețea de socializare, forum sau alte locuri online.

   Am scris pe înțelesul tău acum?

  • @gigi
   legile importante (DA SUNT) nu stau in sertare din cauza USR, dar esti ca pensionarii aia senili din bloc, care dau vina pe nou mutatii in scara pentru orice, de la galagie, mizerie si inundatii

   sper ca ai creier evoluat sa intelegi chestiile astea, vrei sa iti exprimi nemultumirile ca sunt legi importante nevotate, gen DNA-ul padurilor, TOT CEILALTI sunt de vina, NU USR (LEGE PROPUSA DE USR), sau desfiintarea sectiei speciale (TOT PROPUSA DE USR)

   asta e o lege pentru secolul acesta, trebuia cat mai repede! nu te poti baza sa mai treaca 30 de ani, pana vin copii celor la PSD si PNL la putere sa isi dea seama ca trebuie asa ceva

 3. Doar extraterestrii mai pot salva rasa umana de la auto-destructie.

  • Rasa umana ar trebui sa cucereasca planete , sisteme solare si de ce nu , galaxii , dar nu poti cucerii o … madmoazela.

 4. Felicitări inițiatorilor și celor care au votat pentru. Dacă se vrea, se poate.

 5. cenzura in general ajuta toate clasele politice din lume indiferent de orientare. se intampla cam la fel pe toata planeta. let’s get ready to ruuuumbleeee!

  • Off offf ce tragedie. Nu mai poti sa fii aiurea cu femei pe internet ca intra in incidenta penala. Ce aiurea, ce feudal, auzi tu. Ca femeia trebuie sa stie sa primeasca un dick pic cu mandrie. Cum mai pot si incel-ii astia imperialisti, de vor sa cucereasca universu cu chipul si asemanarea dumnezeului caucazian, sa ii vada cineva dezbracat de acum inainte.
   Ce pierdere totala pentru specie
   Hohoho

 6. Suburdonata Sinistrului tericeanu, avocata „poporului” a pornit o campania de abatere a atentiei publice de la preocuparea principala a „institutiei”. Aceea de a proteja si scapa infractorii din castele Partidului si securistilor.

  Acum ii preocupa „tortura” din spitale! Bravo soro! Bravo clanurilor tericeanului!
  coroiu, andronic, ati primit partitura ? paralelul, binomul, tortura.

 7. „Ne pasă de fetele şi femeile din România” – in ciuda aparentelor este o declaratie sexista si chiar misogina.
  Legea e pentru toti, nu pentru „protejarea” fetelor si femeilor ca nu sunt persoane inferioare care trebuie protejate. Progresistii care luota pentru egalitate pana in panzele albe ar face bine sa trateze femeile ca pe egali chiar si la nivel declarativ.

  • Este implicit si misandrista pentru ca implica faptul ca de barbati si baieti nu trebuie sa-ti pese.
   Asta arata clar ca feminismul nu este despre ”egalitate ” ci activism discriminatoriu !

  • Ar fi bine că fetele și femeile noastre sa stea nebăgate in seama vreo câteva luni de niciun bărbat! Sau vedeți atunci tragedie. Cred că disperatele astea de la usr ar da o lege cum ca daca nu flirtezi macar cu o femeie pe săptămână e caz penal.

   Lipsește Florina Agresada, că și ea e din aceeași categorie.

  • Din pacate ,femeile trebuiesc protejate prin legi in tara unor putori si hoti cu educatie comunista ca Serban Nicolae,Ciordache,mitraliera,a vlogherilor obsedati sexual care au primit prin educatie,dreptul de a se adresa si a trata fetele si femeile ca persoane de categorie inferioara!!!Dar aceasta persoana,o deputata aroganta ca aproape toti colegii ei de partid ,arata numai prin felul de a prezenta ceea ce face si fac in parlament,ca pe ceva ce trebuie trecut in cartile de istorie,tata!!!

 8. Leftism is a mental disorder!

  Într-un viitor nu foarte îndepărtat, toate aceste propuneri neomarxiste şi acceptare forţată a corectitudinii politice nu va face decât să incite la ură

  • Trolule, Psd-ul la care te închini tu (sau de la care îți iei solda), crezi că e de dreapta ? Ce treabă are partidul tău comunistoid cu economia de piață, cu intervenția minimală a statului în economie ?
   Liderul vostru maxim, Dragnea, voia reînființarea aprozarelor de stat, fonduri suverane… Naționalizarea proprietăților nemembrilor Gio-Psd era următoarea pe listă

  • Un mod foarte intors de a privii lucrurile. Pai omu meu propagandist. Daca esti corect cu un om si el e corect cu tine. Pe tru ce sa il urasti?
   Eu vand ca tu ma urasti pe mine ca incerc sa fiu corect cu tine . Da tu nu vrei sa fii corect cu mine sau cu femeile, si totusi eu nu te urasc pe tine si nici femeile nu cred ca te urasc pe tine ca stiu mai bine.
   Ti-am facut si o rima sa intelegi mai bine

 9. Un exemplu de parlamentar PSD de Teleorman!
  :(…) “. Autorul comentariului i-a explicat Violetei Radut că atunci când adresezi un îndemn la persoana a doua singular, forma corectă a verbului e <>. <<Eu i-am explicat că știu gramatică. Și, la asta, ea a comentat: „Ai grijă, că vei fi urmărit!”.
  A vorbi corect româneşte este o chestiune de bun-simţ?
  https://liberinteleorman.ro/un-deputat-teleormanean-ameninta-ai-grija-ca-vei-fi-urmarit/
  Amenințarea deputatului unde se încadrează?

 10. Recent, un țigan care construiește un bloc ilegal între case, lângă locuința mea, m-a amenințat că îmi dă foc la casă de față cu poliția, că imi violează soția (înregistrat video și audio și cu vecinii martori).
  Ce credeți că a făcut poliția : i-a dat o amendă de 300 de lei, și mi-au spus că nu au ce să facă mai mult, că ar trebui să îmi iau bodyguard. Că înregistrările nu se iau în considerare (legile Ciordache – Tumorel), că vecinii nu vor avea curaj să depună mărturie, că polițiștii nu au auzit bine…

  Orice legi s-ar face, nu are cine să le aplice, sunt inutile dacă nu se reformează din temelii miliția. Cu milițianul Vela șef sigur nu se poate schimba nimic

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.