G4Media.ro

Legea prin care PSD și PNL dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Legea prin care PSD și PNL dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit, discutată de Curtea Constituțională pe 7 februarie

Curtea Constituțională discută pe 7 februarie sesizarea de neconstituționalitate depusă de USR și Forța Dreptei împotriva legii inițiate de PSD și PNL prin care evaziunea fiscală sub un milion de euro e dezincriminată dacă prejudiciul e plătit, potrivit calendarului instituției.

Președinții PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au inițiat și trecut prin Parlament în doar două zile un proiect de lege care dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit în 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF. De asemenea, dacă prejudiciul e plătit până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea prejudiciului, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. Detalii aici.

Proiectul de lege îi scapă pe evazioniștii care produc prejudicii sub un milion de euro dacă plătesc prejudiciul plus 25% în timpul urmăririi penale de către procurori.

Proiectul lui Ciucă și Ciolacu modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

În plus, proiectul prevede că DNA și DIICOT pot investiga și ele evaziunea fiscală prevăzută la articolele 8, 9 și 9 secund din Legea 241/200, în anumite condiții.

Ciolacu și Ciucă au depus proiectul la Parlament luni, 18 decembrie. Tot pe 18 decembrie a fost votat de Senat, iar marți, 19 decembrie, a fost votat de Camera Deputaților, după care a fost atacată la CCR.

”Este o lege care nu face altceva decât să-i ajute pe marii evazionişti din România. Ăsta este scopul principal. Al doilea scop este acela de a avea pârghii împotriva oamenilor de afaceri, a celor care fac afaceri corecte în România. Atacăm această lege, pentru că ea este cel puţin la fel de nocivă ca legea lui Rădulescu – „Mitralieră” din anii trecuţi (…), care propunea anumite amnistii”, a declarat Stelian Ion (USR).

Potrivit acestuia, cei care au de gând să eludeze legea sunt stimulaţi şi scapă, dacă plătesc, de dosarul penal.

Deputatul USR a adăugat că există, totodată, argumente legate de neclaritatea legii. „Cei care încearcă să depună zilele acestea acele declaraţii pe factură îşi dau seama că acest site începe să se blocheze. De la 1 ianuarie când vor da buluc zeci, sute de declaraţii, e posibil să se blocheze. (…) Îi arunci pe cei care vor să facă afaceri în mod corect într-un risc major”, a argumentat el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...