G4Media.ro

Legătura dintre spectacolul faraonic din Sectorul 5 și gazoductul BRUA: Mihaela Neagu…

Legătura dintre spectacolul faraonic din Sectorul 5 și gazoductul BRUA: Mihaela Neagu a blocat în 2017 o licitație de un miliard de lei

Mihaela Elena Neagu este acționarul unic al Libro Events, firma de curățenie care a primit de la Primăria Sectorului 5 contractul de 700.000 de euro pentru serbarea a 50 de ani de existență a Sectorului 5. Tot ea era acționarul unic al firmei Best Achizitii SRL care bloca în 2017 un proiect strategic pentru România: gazoductul BRUA, care unește Bulgaria, România, Ungaria și Austria în încercarea de a diminua dependența de gazele naturale din Rusia.

Firmele controlate de Mihaela Elena Neagu s-au remarcat în ultimul deceniu prin zeci de contracte cu statul: de la ministere, agenții guvernamentale, primării, companii deținute de primării sau companii deținute de ministere.

Scandalul major din 2017 a expus comportamentul economic al companiilor controlate de Mihaela Elena Neagu. La acel moment, în iulie 2017, firma Best Achiziții SRL a depus o contestație la licitația organizată de Transgaz pentru atribuirea contractului de construire a primei faze a conductei BRUA, în lungime de 479 km, de la Podișor pana la Recaș. Licitația era oricum în întârziere, iar proiectul primise o lovitură politică după ce Ungaria anunțase că nu vrea să mai construiască ultima fază a proiectului, legătura cu Austria.

După contestația firmei Mihaelei Neagu, Consiliul National de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a suspendat licitația. A fost extrem de straniu la acel moment faptul că firma trimisese contestația către CNSC fără să aștepte răspunsul la o notificare transmisă către Transgaz, dar și fără să-și justifice cererea de suspendare. O opinie separată a CNSC considera ”nejustificată”această contestație a SC Best Achiziții SRL. HotNews.ro a relatat pe larg cazul la acel moment.

Oprirea licitației era cu atât mai ciudată cu cât firma avusese în 2016 un singur angajat și o cifră de afaceri de doar 1,7 milioane de lei, infim pentru o licitație cu o miză atât de mare.

La circa o săptămână după izbucnirea scandalului public, SC Best Achiziții a renunțat la contestație, încercând să iasă din luminile scenei. Licitația a continuat și lucrările au fost atribuite ulterior mai multor companii, împărțite pe loturi.

Cine e Neagu Mihaela Elena. În 2013, www.tolo.ro arăta că:”Mihaela Neagu făcuse parte din desantul PD-L adus de Monica Ridzi în minister în anul 2009. Iniţial, Neagu fusese numită politic directoarea hotelului Sport din Complexul “Lia Manoliu”. Dar pentru că numirile politice au fost contestate în instanţă și MTS a pierdut, Neagu a fost mutată la Olimpia, în locul directorului mort. Contestaţie exclusă.” Ulterior, ar fi plecat de la conducerea bazei Olimpia, organism de stat în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, în urma unui audit care ar fi arătat, pe lângă nenumărate nereguli financiare, şi faptul că redirecţionase o parte din bani către firma sa, “Amma General Store SRL”, actuala Libro Events. Citește mai multe pe tolo.ro.

Alte contracte cu statul ale firmelor controlate de Mihaela Elena Neagu:

– Contractul Libro Events cu Centrul Cultural şi Pentru Tineret “Ştefan Iordache” din Primăria Sectorului 5, o odă de 700.000 adusă primarului Daniel Florea. Scandalul public de săptămâna trecută a vizat atât cheltuielile exagerate, documentate de Tolo.ro, cât și prestația lui Dan Bittman și a firmei Holograf, câte 11.000 de euro pentru prestație.

Pentru spectacolul din Sectorul 5, Libro Events a fost singura candidată. A depus documentele cu o oră şi jumătate înainte de deschiderea ofertei şi a încasat pentru prestaţie 3,3 milioane de lei.

– O firmă a Primăriei București – Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București SA. Titularul contractului a fost firma SC BEST ACHIZITII SRL, care o are acționar unic pe Mihaela Elena Neagu

Metrorex. Primul contract cu Metrorex a fost încheiat în 2014, când societatea avea ca obiect de activitate “domeniul bazelor sportive şi catering” şi se numea SC Amma General Store SRL. După înţelegerea cu Metrorex, şi-a schimbat obiectul de activitate în servicii de curăţenie. Din acel contract a încasat 550.000 de lei pe lună.

În august 2018, Libro Events SRL a încheiat un nou contract-cadru cu Metrorox, pe patru ani pentru “prestarea de servicii de curăţenie şi igienizare a spaţiilor publice, spaţiilor tehnice din staţiile de metrou, trenurilor electrice de metrou, locurilor de remizare material rulant pe magistralele de metrou, colectarea, evacuarea gunoiului menajer din staţii şi depouri, precum şi din birourile Metrorex.” Valoarea totală finală a contractului este de 73,149 milioane de lei, fără TVA.

Aeroportul Otopeni. Fără licitație. Compania de stat și-a motivat decizia prin faptul că e o situație de urgență, deși se știa cu mult timp înainte că vechiul contract cu Romprest (17 ani) urma să expire.În 2018, Libro Events SRL a intrat şi în Aeroportul Otopeni să asigure curăţenia după ce la 1 februarie Compania Aeroporturi Otopeni a rămas fără contract de salubrizare. Contractul în valoare de 4,103,573.83 RON fără TVA pentru „Servicii de curățenie, salubrizare si colectare selectiva în spațiile aferente terminalelor de pasageri” a fost atribuit asocierii SC Libro Events SRL si SC ISM Sophie Construct SRL fără licitaţie publică.

Articolul este publicat în cadrul proiectului ”Capitalismul de stat”, finanțat de Fondul pentru Democrație.

Foto: Mihaela Elena Neagu (Sursa: Gazeta Sporturilor)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

 1. FATUCA E PARAVAN PENTRU VREUN GANGSTER POLITIC.
  PARTIDUL A DECIS CA E LEGAL, PROSTIMEA SA PLATEASCA. CA SA NU FOLOSIM TERMENUL OSULUI DE SECURIST OPRESCU.

 2. Incerc să îmi imaginez cum ar fi arătat Romania daca nu ar fi fost căpușata zeci de ani de zile de asemenea nemernici! Daca funcțiile publice ar fi fost câștigate pe merit, de oameni competenți, in urma unui concurs cinstit, nu ocupate pe pile…daca banii ar fi fost folosiți pentru ce s-au alocat și nu să umfle buzunarele acestor hoți!
  Tot ei se simți jigniți când sunt apostrofați pt ce fac, când le spui că te-ai saturat sa te mai fure și să îți calce viața în picioare..

 3. Și pulimea nici măcar nu își pune întrebări. Cât timp își ia un kil de zahar la alegeri toată lumea e fericită.

 4. Pesedacii ăștia nici să fure nu știu.
  Altă viață pe vremea lui bombonel. O plăcere să-ți dea țeapă, față de epigonii ăștia.

 5. Stati putin ca nu inteleg de loc.
  Vreti sa spuneti ca o firma de curatenie a participat la licitatia de constructie a unui gazoduct european (ma rog un segment de „numai” 479 km)???? Si a reusit sa ingroape proiectul????
  Pai imi deschid si eu o firma de ascutit creioane …. Ma ofer sa construiesc magistrala 6 de metrou pina la Otopeni ….

 6. BRUA este in Romania, ca toate proiectele noastre, o mizerie. Proiectare facuta de niste inapti, oamnei care nu au mers nicio secunda pe teren sa vada configuratia terenului si pe unde se poate duce conducta optim. Rezultatul este unul de doi bani – conducta care trece prin gradinile sau chiar casele oamenilor cand este posibilitatea sa nici nu treaca pe proprietati private.
  Proiectul lui peste prajit(cum zice un mare idiot de la A3) ?