G4Media.ro

Lech Walesa l-a nominalizat pe disidentul rus încarcerat Aleksei Navalnîi la premiul…

sursa foto: Captură video

Lech Walesa l-a nominalizat pe disidentul rus încarcerat Aleksei Navalnîi la premiul Nobel pentru pace

Fostul preşedinte polonez şi laureat al premiului Nobel pentru pace Lech Walesa l-a nominalizat pe disidentul rus încarcerat Aleksei Navalnîi pentru acordarea acestei distincţii, relatează Agerpres, citând gazeta poloneză Gazeta Wyborcza.

Într-o scrisoare adresată Comitetului Nobel norvegian, Walesa elogiază în cazul lui Navalnîi „curajul şi eforturile îndreptate către descoperirea corupţiei, apărarea pluralismului politic şi opoziţia faţă de regimul rus tot mai autoritar”.

„Navalnîi luptă împotriva totalitarismului pentru ideile de democraţie, drepturi şi libertăţi fundamentale, la fel cum am luptat şi eu cu decenii în urmă în Polonia comunistă”, a mai scris Walesa.

Aleksei Navalnîi s-a întors în Rusia în ianuarie după ce a beneficiat de tratament în Germania din cauza unei tentative de asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok. El a fost imediat reţinut la sosirea în ţară.

Marţi, un tribunal din Moscova a decis că disidentul trebuie să ispăşească o condamnare de trei ani şi jumătate pentru că nu a reuşit să ia legătura cu autorităţile penale, aşa cum impuneau termenii unei decizii mai vechi, întrucât se afla în Germania pentru a se recupera după o otrăvire de comiterea căreia el a acuzat serviciul de informaţii rus.

Navalnîi primise o sentinţă cu suspendare în 2014 într-un caz de fraudă, despre care el a afirmat că e politică, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat că a implicat proceduri „arbitrare şi incorecte”.

Fostul preşedinte polonez şi lider al sindicatului Solidaritatea Lech Walesa a primit premiul Nobel pentru pace în 1983.

Sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Obama pacifistul, Dylan poetul…

    • Daca e sa alegem intre populistul Trump (care n-a pornit niciun razboi – bun, daca nu punem la socoteala razboiul intern, spalarea pe creier a simpatizantilor, instigarea la rasturnarea rezultatului alegerilor si subminarea congresului ales democratic) si Navalnii (care a incasat cateva tentative de asasinat dar nu si-a abandonat tara in mainile dictatorului)…eu zic ca e o treaba usoara.

  2. Ăsta e un fel de Iliescu, dar cu pălărie catifea fmm

  3. Ăsta e un fel de Ili escu cu pălărie de catifea, noi cu Câțu suntem pielea nato