G4Media.ro

Le Monde: Serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU), în spatele piratării…

sursa foto: Unsplash.com

Le Monde: Serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU), în spatele piratării campaniei lui Macron în 2017

Hackeri având legături cu serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU) au fost implicaţi în piratarea unor e-mailuri ale echipei de campanie a lui Emmanuel Macron în timpul prezidenţialelor din Franţa din 2017, afirmă sâmbătă cotidianul Le Monde, potrivit France Presse.

Le Monde scrie că două unităţi înalt specializate cu legături cu GRU ‘au luat succesiv la ţintă conturile de e-mail ale unor apropiaţi ai viitorului preşedinte’ francez.

Publicaţia îşi sprijină afirmaţiile pe munca a doi cercetători specializaţi ai Google, precum şi pe o anchetă a companiei FireEye, specializată în identificarea celor mai sofisticaţi hackeri, mai ales din aparatul de stat al Rusiei.

Dezvăluirile intervin cu două zile înaintea vizitei la Paris a preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru un summit privind conflictul din Ucraina.

Potrivit Le Monde, un prim grup de hackeri, cu numele de cod APT28, a început în martie 2017 o operaţiune de ‘phishing’, constând în trimiterea de e-mailuri în scopul furtului de identitate.

O lună mai târziu, o altă entitate – Sandworm, potrivit cercetătorilor de la Google – a preluat ştafeta cu acelaşi mod de operare.

Pe 5 mai, cu două zile înaintea turului secund al alegerilor, mii de documente din campania lui Macron au început să fie difuzate pe internet.

Candidatul centrist, ales pe 7 mai 207 în detrimentul rivalei sale de extremă dreapta Marine Le Pen, a denunţat atunci o ‘operaţiune de destabilizare’ vizând ‘să semene îndoiala şi dezinformarea’.

În aprilie 2017, un raport al companiei japoneze de securitate cibernetică Trend Micro atribuise deja grupului APT28 o tentativă de phishing de amploare împotriva campaniei lui Macron.

Dar, potrivit Le Monde, nici această informaţie nu fusese confirmată, nici faptul că ea a dat rezultate.

Rusia a negat orice implicare în campania prezidenţială din Franţa, la fel ca şi în altele.

GRU este suspectat de numeroase ingerinţe electorale, mai ales în SUA, unde este acuzat că s-a aflat la originea piratării computerelor Partidului Democrat, preludiul scandalului implicării ruse în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Aoleo ce ţeapă şi-au luat băieţii de la GRU atraşi de metoda „honey pot” prin care i-a păcălit şeful de campanie a lu’ ăsta micu’. Să vă spun drept pe tocilarii aiaşti nu-i prea suportă nimeni, nu ne-am supărat când şi-au luat-o în bot la faza asta.
    Se spărgeau în figuri de mari hackeri dintr-un film cyberpunk din anii 90, nici nu mai vorbesc rusa fără să o presare cu englezisme scremute… ştiţi genul ăla de IT-ist de fiţe că probabil aveţi şi voi căpşunarii Python pe plantaţiile voastre.

    În 5 mai eram în inspecţie la fabrica de trolli din Skopje, (fie vorba între noi, în drum spre Muntenegru la plajă că Şefu’ pierduse orice speranţă în vaca de Le Pen) când îmi ia foc telefonul că vezi doamne haxerii neamului tocmai l-au belit pe Macron cu emailurile furate. Ia de-aci Macrou (hî hî hî… suntem un popor spiritual, mai ceva ca voi), globalistu’ soroşist ghey şi baba ta, etc. etc. Timp de vreo 6 ore băieţii de la GRU au visat prime şi promovări, se vedeau deja cu un iaht în Cipru şi garsonieră în Londra, erau mai insuportabili ca niciodată.

    Boii n-au stat să citească ce-au hăckuit şi nu şi-au dat seama că printre sutele de facturi la Ikea şi motorină şi emailuri de genul „Azi de unde comandăm pizza?” Mounir Majoubi a strecurat conturi de email false cu tot felul de poante tipic franţuzeşti, glume despre politicieni pensionaţi, teorii ale conspiraţiei la mişto (de genul flacăra violetă), etc. Când au ajuns ziariştii francezi la ele ţeapa luată de GRU a fost monumentală, râdea tot internetul de noi. Umiliţi de un imigrant magrebian homosexual…

    Nu sunt autorizat să vorbesc despre urmările de acasă. S-a lăsat cu dodevşcina, atât pot să spun. Mă mir dracu’ că ne mai respectaţi atât cu frica voastră paranoică de estici când geniile de la GRU falsifică paşapoarte cu numere consecutive din aceaşi serie de ajung agenţii secreţi desconspiraţi pe twitter subiect de meme. PISA măsii de incapabili.