G4Media.ro

Le Monde scrie despre liderii eurosceptici din Estul Europei acuzaţi că se…

Le Monde scrie despre liderii eurosceptici din Estul Europei acuzaţi că se îmbogăţesc prin deturnarea fondurilor europene: De când este la putere, PSD a tot multiplicat reformele pentru a slăbi justiţia

Premierul Cehiei riscă între cinci şi zece ani de închisoare iar şeful partidului aflat la putere în România este vizat de o anchetă pentru deturnare de fonduri, scrie Le Monde. Familia contează în Ungaria: ginerele premierului Viktor Orban a fost acuzat şi el că s-a îmbogăţit cu fonduri europene. În ultimii ani, scandalurile de corupţie se multiplică în mai multe state din Est ce au intrat în Uniunea Europeană din 2004, transmite Radio France International.

Oamenii aflaţi în posturi cheie ori apropiaţii lor profită de fonduri de coeziune destinate dezvoltării celor mai sărace regiuni ale Europei, scrie publicaţia Le Monde. În acelaşi timp, exact aceştia atacă, din ce în ce mai dur, în discursul lor, instituţiile europene.

Viitorii eurodeputaţi vor trebui să negocieze viitorul buget al fondurilor regionale pentru perioada 2021 – 2027 astfel că votul din 26 mai este foarte important.

Plecarea Marii Britanii înseamnă reducerea automată a acestor sume. Ca o comparaţie, pentru perioada 2014-2020 au fost alocate 351 de miliarde de euro.

Multiplicarea scandalurilor ameninţă destabilizarea unei politici ce se află în centrul construcţiei europene, atenţionează Le Monde. Si oferă exemple: România, Cehia, Ungaria.

De trei săptămâni, mii de oameni protestează în fiecare zi de luni în Cehia, împotriva noului ministru al Justiţiei, numit pe 30 aprilie, după demisia predecesorului. Fostul ministru şi-a părăsit postul la doar câteva zile după ce autorităţile locale au recomandat punerea sub acuzare a premierului, Andrej Babis. Acesta este acuzat că a beneficiat de 2 milioane de euro, sub formă de fonduri europene destinate societăţilor mici şi mijlocii.

Iar în România, Liviu Dragnea, preşedintele Partidului Social Democrat, aflat la putere, a fost pus sub acuzare de la finele lui 2017 pentru fraudă cu bani europeni, mai exact că ar fi deturnat 21 de milioane de euro – bani destinaţi unor lucrări de reabilitare de drumuri judeţene. De când este la putere, PSD a tot multiplicat reformele pentru a slăbi justiţia. Iar în faţa criticilor venite de la Bruxelles, liderul de stânga nu a ezitat să multíplice discursurile despre suveranitate, scrie Le Monde.

În Ungaria naţionalistă a lui Viktor Orban, amicul din copilărie al primului-ministru a devenit cel mai bogat dintre maghiari, neratând apelurile de finanţare cu fonduri europene. Iar la începutul lui 2018, ginerele şefului guvernului a fost pus sub acuzare de Oficiul european de luptă antifraudă. OLAF a dezvăluit nereguli grave şi un conflict de interese în câteva proiecte de modernizare a sistemului de iluminat în oraşe din Ungaria. Proiectele erau cofinanţate de UE şi de statul ungar. Poliţia ungară a închis însă ancheta în noiembrie 2018, în ciuda elementelor elocvente adunate de OLAF.

Le Monde scrie că fraudele descoperite reprezintă sub 0,30% din sumele distribuite în 2017.

În Slovacia, procurorul general a demisionat în aprilie după ce opoziţia a dezvăluit că a schimbat, în 2017, nu mai puţin de 418 sms-uri cu principalul suspect în cazul morţii jurnalistului ce ancheta eventuale deturnări de fonduri europene.

Citește integral pe RFI

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Eurosceptici sau euroseptici?

  2. Atata timp cat vor avea o masa de manevra care sa-i voteze si sute de mii de complici, mici functionari carora le pica si lor cateceva din furturile sefilor (sunt mii de lipitori care fura de la orfani in Romania, nu doar Dragnea), viitorul acestor tari este compromis. Slovacii au raspuns deja la urne. Ungurii n-au prea mari sanse, cei care vor sa respire liber si sa munceasca cinstit au fugit de mult din tara, restul se complac in majoritate in mocirla viktatorului alimentata cu sovinism imbecil. Sa vedem unde o sa aterizam noi pana la sfarsitul anului si daca se mai iau de mana hotii cu prostii in numele patri(h)otismului.

    Intre timp, spre deosebire de Bulgaria, al caror premier interlop a avut macar bunul simt de a nu-si face de ras tara si n-a pus bete in roate in timpul presedintiei UE, Romania prin Orlando Chiparosul si-a pus din nou poalele in cap la Bruxelles:

    https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/news/romania-torpedoes-eu-deal-on-alcohol-excise-duties-over-moonshine/

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.