G4Media.ro

Lavrov: Încercăm să ne reducem dependenţa faţă de dolar / La aceasta…

Lavrov: Încercăm să ne reducem dependenţa faţă de dolar / La aceasta ne ajută activ americanii, care fac aproape tot posibilul să submineze încrederea în această monedă

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat miercuri că ţara sa reduce considerabil ponderea dolarilor în rezervele sale de devize, întrucât Statele Unite îşi subminează singure încrederea în propria lor monedă, consemnează agenţia EFE, citată de Agerpres.

”Încercăm să ne reducem dependenţa faţă de dolar, iar la aceasta ne ajută activ americanii, care fac aproape tot posibilul să submineze încrederea în această monedă”, a spus şeful diplomaţiei ruse într-o intervenţie în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Potrivit lui Lavrov, Statele Unite au transformat dolarul într-o ”deviză de risc pentru tranzacţiile internaţionale nu doar cu Federaţia Rusă, ci şi cu alte ţări”. ”Vedeţi cum le cer să pună capăt cooperării tehnico-militare (cu Rusia) partenerilor noştri, precum India, Egipt, Turcia, ţări care nu sunt mici”, a subliniat el.

Prin urmare, a continuat Lavrov, Rusia stimulează trecerea la operaţiuni în devize naţionale, ceea ce ”începe să stârnească în Occident dezbateri pline de preocupare între economişti şi politologi”.

”Noi diminuăm considerabil rezervele noastre în dolari”, a insistat şeful diplomaţiei ruse, atrăgând atenţia asupra faptului că este vorba despre un ”proces care nu trece neobservat”. Operatorii economici ruşi rezolvă astfel mai uşor problemele legate de transferurile financiare, iar ”Banca Centrală (a Rusiei) dezvoltă un sistem de comunicaţii financiare, şi acesta funcţionează”, a mai spus Serghei Lavrov.

Remarcile sale vin în contextul în care interzicerea operaţiunilor financiare în dolari şi deconectarea Rusiei de la sistemul de date bancare SWIFT sunt evocate drept posibile sancţiuni occidentale împotriva Moscovei dacă aceasta ar recurge la un atac militar asupra Ucrainei.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. chiar vreau sa il vad pe primul strain care exporta in Rusia si pleaca cu ruble.

 2. Dupa ww2 dolarul devine moneda de rezerva globala, azi 61% din schimburi se fac cu dolar.
  De aceea ei tiparesc trilioane si trilioane si nu e bai mare cu inflatia. Problema e ca astfel gangsterul i cumpara pe ceilalti usor.
  Daca se schimba treaba mai mult sau mai putin accelerat, o sa i duca la saracie.

  • Pe tine te vor plati in ruble e azi incolo 😀

  • Saracire pardon saraci nu cred ca o sa fie prea curand.
   De ce credeti ca tesla de pilda are capitalizare la bursa, 1 trilion doalri, 1/3 din pib-ul frantei de ex..is banii tipariti la greu quantitative easing.

  • Ba e ddestul de mare baiul cu inflatia. Au inflatie mare la preturi de consum, si pelanga, bursa, crypto, imobiliarele samd au luat-o razna. Dolarii americani fac inflatie nu doar in SUA, ci peste tot!

 3. Batranul clovn repune in circulatie rubla transferabila.

 4. lavroave, ia muta-ti paralele din conturile din Caraibe in China, din dolari in hartoagele cu moaca lui mao, daca esti asa viteaz…

 5. Pana si rusul de rând își tine economiile in dolari si nu îmbogățite rusească de șters la … ma rog…