G4Media.ro

Lavrov i-a mulţumit lui Wang pentru decizia Chinei de a nu participa…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Lavrov i-a mulţumit lui Wang pentru decizia Chinei de a nu participa la summitul cu privire la Ucraina

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov, în cadrul discuţiilor cu omologul său chinez, Wang YI, i-a mulţumit luni pentru decizia Chinei de a nu participa la conferinţa cu privire la Ucraina preconizată să se desfăşoare între 15 şi 16 iunie în Elveţia, „întrucât această reuniune nu ţine cont de realităţile actuale”, relatează agenţiile de presă EFE şi TASS, transmite Agerpres.

Ministerul de Externe rus menţionează într-un comunicat că Lavrov „le-a mulţumit partenerilor chinezi pentru poziţia lor echilibrată şi consecventă faţă de criza din Ucraina, din care cauză Beijingul a decis să nu-şi trimită reprezentanţii la ‘conferinţa de pace’ din Elveţia”.

Moscova a insistat că această reuniune nu prevede participarea Rusiei şi de asemenea nu ia în considerare „toate iniţiativele de pace şi realităţile actuale”.

Întâlnirea între cei doi miniştri de externe a avut loc în marja reuniunii şefilor diplomaţiilor din ţările membre BRICS care se desfăşoară luni la Nijni Novgorod (circa 400 km est de Moscova).

Kievul a declarat anterior că Ucraina se află într-un dialog intens cu Beijingul cu privire la modalităţile de realizare a păcii şi că încearcă să convingă partea chineză că principiul integrităţii teritoriale este fundamental pentru ambele ţări şi, prin urmare, „trebuie să stea la baza oricărui plan de pace”, potrivit EFE.

Cu puţin timp în urmă, Elveţia a anunţat că 90 de ţări şi organizaţii internaţionale s-au înscris să participe la summitul din această săptămână cu privire la Ucraina.

În acelaşi timp, după cum transmite agenţia de presă EFE, Serghei Lavrov şi Wang Yi au subliniat luni importanţa ca ţările lor să-şi coordoneze politicile externe în cadrul diferitelor formate multilaterale.

„Avem o responsabilitate specială de a acorda atenţie coordonării în domeniul politicii externe”, a declarat Lavrov, subliniind că o astfel de coordonare este necesară în special la ONU şi în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, în cadrul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran şi Emiratele Arabe Unite), al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OSC -Rusia, China, India, Iran, Pakistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan), al Forumului pentru cooperare economic Asia-Pacific (APEC – 21 de ţări care au ieşire la Oceanul Pacific), precum şi în alte formate.

„Raporturile noastre cu prietenii chinezi sunt văzute din ce în ce mai pozitiv de către ţările majorităţii globale”, a spus Lavrov, adăugând că numărul ţărilor care doresc să coopereze atât cu BRICS, cât şi cu Organizaţia de Cooperare de la Shanghai este în creştere.

„Este foarte important pentru noi să ne consolidăm coordonarea în cadrul structurilor multilaterale pentru a ne proteja interesele legitime”, a declarat la rândul său ministrul chinez de externe, afirmând că „aceasta se face pentru a proteja interesele comune ale ţărilor emergente”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. O zi perfectă pentru democrație după rezultatele din UE și din România! Bine măcar că tiranii se înțeleg intre ei! 😒