G4Media.ro

Laurențiu Țenț, după ce a fost demis de la șefia Casei de…

Laurențiu Țenț, după ce a fost demis de la șefia Casei de Pensii: Nu am executat toate fanteziile imposibile ale doamnei ministru. Nu am putut să susțin lucruri false. Am aflat din presă despre revocare / Violeta Alexandru: Nu suntem acolo unde trebuia în îndeplinirea indicatorilor de performanță

Fostul șef al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Laurențiu Țenț, revocat ieri din funcție la propunerea ministrului Violeta Alexandru, a declarat pentru G4Media.ro că nu i s-a oferit nicio explicație pentru demitere și nici nu i s-a reproșat ceva concret, adăugând că gestul vine, probabil, pentru că ”nu a executat toate fanteziile imposibile” ale acesteia.

Pe de altă parte, potrivit unor surse din Ministerul Muncii, sub Laurențiu Țenț, ar fi crescut numărul dosarelor care trebuiau rezolvate, dar și numărul solicitărilor de pensii internaționale și al email-urilor de la pensionari care reclamau diverse probleme, lăsate fără răspuns. O altă problemă nerezolvată ar fi softul pentru Casa de Pensii, în cazul căruia contractul de mentenanță ar fi expirat și nu a fost înnoit.

”Aberații. Softul a fost blocat la nivelul ministerului, există o corespondență în acest sens. De asemenea, nu a crescut numărul de dosare. Pot demonstra ambele cu documente”, a precizat Laurențiu Țenț pentru G4Media.ro

”Nu a existat nicio explicație concretă pentru această revocare, nu mi s-a reproșat nimic de către doamna ministru. Am aflat din presă, ieri seară”, a declarat el.

”Nu am executat toate fanteziile imposibile ale doamnei ministru. Nu am putut să susțin lucruri false, neadevărate pe care ea le-a spus în presă referitor la activitatea Caselor de Pensii. Fake-news-ul cu arhiva este unul dintre acestea. Erau lucruri pe care le furniza publicului fără o consultare prealabilă și care provocau derută”, a mai adăugat Laurențiu Țenț.

Întrebat la ce indicatori de performanță neîndepliniți și la ce situație inacceptabilă se referă Violeta Alexandru în postarea de pe Facebook în care anunță revocarea sa, Țenț spune că și pentru el este o mirare.

”Referitor la indicatorii de performanță, și pentru mine este o mirare deoarece nu știu la ce indicatori de performanță face referire doamna ministru. Aceștia, în mod normal, ar trebui să fie obiectivi și măsurabili. În ceea ce privește mesajele pensionarilor (pe care Violeta Alexandru spune că le-a primit referitor la activitatea CNPP – n. red.), există un număr de nemulțumiri îndreptățite din partea acestora, dar care nu pot fi rezolvate decât sistemic. Cele mai multe sunt legate de cuantumul mic al pensiilor, dar acest lucru nu ține de Casa de Pensii”, a precizat Țenț.

El a adăugat că a avut discuții cu Violeta Alexandru în legătură cu anumite nemulțumiri, dar a subliniat că a fost vorba de chestiuni uzuale, inerente activității unei instituții publice.

”Nu înțeleg unde este nemulțumirea referitoare la indicatorii măsurabili. Nu au fost întârzieri la plata pensiilor, nu au existat probleme deosebite în această perioadă. Nu știu care este motivația concretă, măsurabilă, și nu știu care sunt faptele la care se face referire”, a mai spus fostul șef al Casei Naționale de Pensii.

Țenț a precizat că în ultima perioadă a avut o relație tensionată cu Violeta Alexandru din cauza diferenței de viziune asupra a ceea ce se poate și cum se poate face în administrația publică.

”Au fost solicitări care nu puteau fi îndeplinite peste noapte, a aruncat în spațiul public informații care au creat confuzie, a avut o atitudine ostilă față de angajații Caselor Județene de Pensii. Și pe mine mă interesează performanța și asta am încercat în această scurtă perioadă, să îmi fac meseria și să fac performanță”, a adăugat Laurențiu Țenț.

”Aș vrea să mulțumesc colaboratorilor extrem de profesioniști din cadrul Casei Naționale de Pensii și din cadrul Caselor Județene. Voi publica un raport de activitate al acestei perioade cu realizările pe care le-am avut și cu proiectele pe care le-am demarat și care sper din tot sufletul să fie continuate pentru binele pensionarilor”, a conchis Țenț.

El a spus că se va întoarce la funcția pe care o avea înainte de a fi numit șef la CNPP, aceea de director executiv adjunct la Casa Județeană de Pensii Bihor.

Potrivit unor surse din Ministerul Muncii, sub Laurențiu Țenț, ar fi crescut numărul dosarelor care trebuiau rezolvate, dar și numărul solicitărilor de pensii internaționale și al email-urilor de la pensionari care reclamau diverse probleme, lăsate fără răspuns. Ministru Muncii i-ar fi cerut să ia o serie de decizii manageriale în legătură cu angajații din Casele de Pensii, unde s-ar înregistra un deficit de angajați la verificarea dosarelor și un surplus la încărcare. ”Nu a vrut să deranjeze sistemul cu nimic, este om de sistem, adjunct la Casa de Pensii Bihor”, au declarat surse din minister pentru G4Media.ro. O altă problemă nerezolvată ar fi softul pentru Casa de Pensii, în cazul căruia contractul de mentenanță ar fi expirat și nu a fost înnoit. Ministrul Muncii i-ar fi reproșat ineficiența în actul managerial.

Țenț a respins însă aceste acuzații și a precizat că poate demonstra cu documente falsitatea lor.

Laurenţiu Ţenţ a fost revocat luni din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Pensii Publice, potrivit unei decizii a premierului Ludovic Orban, publicată în Monitorul Oficial. El fusese numit în funcție în decembrie 2019 pentru un mandat de cinci ani. Țenț venea din sectorul public, deținând experiență ca fost funcțioar al Direcției Generale a Finanțelor Publice Bihor, iar ulterior ca șef al Casei Județene de Pensii Bihor. Atribuţiile lui Tenț au fost preluate de Tomiţă Murgoci, secretar general în cadrul Casei Naționale de Pensii, numit anterior de PSD.

Ulterior publicării în Monitorul Oficial a deciziei de revocare din funcție, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a scris pe Facebook că demiterea lui Țenț vine pe fondul neîndeplinirii indicatorilor de performanță și a mesajelor de la pensionari care i-au relatat ”situații inaceptabile din teren”.

Mesajul integral al Violetei Alexandru pe Facebook: 

Am cerut revocarea din funcție a Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice. Datele obiective îmi indică faptul că nu suntem acolo unde trebuia să fim astăzi în îndeplinirea indicatorilor de performanță. Dincolo de evaluarea mea, mesajele primite, multe, de la pensionari care nu mă cunosc personal și care îmi relatează situații inaceptabile din teren, pentru mine contează mult.

Văd multe măsuri de reformă necesare pentru a ajunge la performanța, posibilă în România, de a soluționa dosarele de pensii în timp și în general de a avea o altă atitudine, respectuoasă față de problemele pensionarilor. Sigur că nu este ușor să gestionezi un sistem care are, într-adevăr, o activitate complexă. Și cu un om ca mine care este foarte exigent.

În funcții publice, mă interesează exclusiv performanța. Da, propunerea de numire din decembrie 2019 a fost a mea dar acest lucru nu înseamnă că de dragul de a mă proteja, nu iau decizii atunci când este cazul. Știu un lucru, se poate face performanță și la casele de pensii. Urmează câteva decizii de management importante.

Foto: Laurențiu Țenț

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Este foarte clar, o viziune nu poate fi pusa in miscare cu parteneri ce nu accepta asta . E foarte simplu ,dar complet neinteresant .

 2. Ia zi barba neingrijita, de ce nu ai recalculat automat pensiile celor cu grupa 1 si 2 de munca conform legii din 2015 ?
  Spune hotule, de ce nu le-ai recalculat, de ce nu le dai drepturile prevazute de lege ? Astepti sa moara sa nu le dai retroactiv, sa nu le recalculezi pensiile! FMM!
  La speciali nu caraiti, dar la civili asteptati sa moara, jeguri umane ce sunteti!

  • Guvernul hotaraste indexarea, nu casa de pensii, minte ingusta.

  • INDICELE DE CORECTIE!!!!
   De ce nu ai calculat conform deciziei CCR 702/2019 Din 10 februarie 2020 cum voi ati promis pe pagina CNPP.
   Au trecut 2 luni.

   PNL MINCINOS.
   Nu te mai votez niciodata

 3. Nu știu cine are dreptate. Tind sa cred, totuși, ca adevărul este undeva pe la mijloc.

  • Nu exista niciodata „adevar la mijloc”.

  • Daca postul e politic, e simplu: zbori cand nu te mai vrea partidul, prin conducerea lui.

   Daca postul nu e politic, e si mai simplu: trebuie verificat pe fapte/documente si contract, nu pe „am facut dar n-au apreciat” sau „foarte multi pensionari mi-au scris”.

   Ce avem, de fapt? O smântâneală, in care nimeni nu spune nimic, doar mârâie unu’ la altu’ prin gard.

   Karaoke, dna ministru, asa se cheama stiintific. 😈

 4. Unii care n-au lucrat in viata lor „pe bune” in posturi de management se trezesc peste noapte in in astfel de posturi „la Stat”.
  Cat de prost trebuie sa fii sa accepti un post de management fara sa ai stabiliti prin contract indicatorii de performanta ?
  O intelegere „la mica ciupeala” intre doua entitati conduse de indivizi (includ aici si pe ministru) care habar n-au cum sa-si faca treaba in mod corect. De sus pana jos statul este capusat de indivizi incompetenti pusi acolo numai ca sa raspunda comenzilor de partid si in compensatie sa-si umple buzunarul propriu in mod nemeritat.

  • Ai dreptate. Asta se intampla pentru ca de foarte multi ani in posturile cheie, si nu ma refer numai la Casele de Pensii, se numesc numai politruci cu pile politice.
   Practic in sistemul de stat meritocratia este un concept strain: cum vine un partid le putere (si nu numai psd) are grija sa isi instaleze in posturile importante la nivel national dar si local numai pile „de casa”.
   Asta este si motivul pentru care aceasta tara este mult sub nivelul la care ar fi trebuit sa fie dupa schimbarea regimului comunist.

 5. Si uite-asa madam’ Alexandru a descoperit competenta in persoana unui pzd-ist care a ocupat functia de adjunct vreme de 8 ani. Competent, nu gluma. Hai madam’, mai arata-ne vreo 2-3 arhive pline de dosare, vreo 2-3 angajati taind frunza la caini. Ca tu esti plina de competenta si initiativa manageriala. Ai facut facultatea de sefi si sefi de sefi!
  Ce farisei!

  PS. Esti colega cu alti competenti dovediti, gen Anisie, Alexe …… Oricum, Anisie ii intrece pe toti!

 6. Sa nu uitam totusi ca este an electoral … Toata satra stie reteta … Forza Horizon pt. batrani.

 7. Indiferent cine a fost șef al Casei Naționale de Pensii Publice , aceasta din totdeauna si-a batut joc de pensionari , si pe cale de consecinta acelasi comportament de sfidare si bajocura il au si angajatii Caselor Județene de Pensii .

 8. asta ne trebuie acum, rafuieli politice in presa, urmeaza sa intre barbosul in psd

 9. Buna seara!Oare ce a făcut acest pnl-ist de a suparat-o pe doamna Bau???

 10. As putea paria ca si pentru functia asta are doamna Violeta un fost colaborator din ONG-ul dansei, IPP, priceput in a rezolva problemele sistemice din domeniu. Stati sa treaca starea de urgenta, sigur scoate din joben un apropiat.