G4Media.ro

Laureata Premiului Nobel pentru pace, Nadia Murad, cenzurată în Canada, de teama…

foto: Comitetul Nobel

Laureata Premiului Nobel pentru pace, Nadia Murad, cenzurată în Canada, de teama de a “nu-i ofensa pe musulmani”/ Murad avea 19 ani când a fost luată ca sclavă sexuală în 2014 de militanții organizației teroriste Statul Islamic

La întâlnirea clubului de carte de la Comitetului Districtual de Educație Toronto (TDSB) trebuia să se poarte discuții pe două cărți în prezența autorilor lor – Marie Henein și Nadia Murad.

La peste trei luni după ce Toronto District School Board (TDSB) a distrus 5.000 de cărți de literatură europeană pentru copii pentru că ar fi “jignitoare” pentru indigeni, organismul a stârnit un nou scandal pentru că și-a retras sprijinul pentru un eveniment din clubul de carte cu laureata Premiului Nobel pentru Pace 2018, Nadia Murad, temându-se că aceasta ar putea “ofensa” elevii musulmani.

Discuțiile erau programate pe două cărți în prezența autorilor lor – „Nothing But the Truth: A Memoir” – “Numai adevărul – Memorii” de Marie Henein și “The Last Girl: My Story of Captivity, and My Fight Against the Islamic State” – “Ultima fată: povestea captivității și luptei mele împotriva Statului Islamic” a Nadiei Murad.

Consiliul de administrație a declarat că și-a retras sprijinul pentru organizarea evenimentului din octombrie cu Henein, fiica unor imigranți egipteni și unul dintre cei mai importanți avocați din Canada, deoarece cartea ei ar fi fost “problematică”, fiindcă apăra pe fostul prezentator CBC (Televiziunea publică din Canada), Jian Ghomeshi, când acesta era acuzat de agresiune sexuală.

Pentru evenimentul lui Murad, care urma să aibă loc în februarie 2022, consiliul de administrație a spus că această carte scrisă de ea ar putea “promova islamofobia” și “ofensează” elevii musulmani.

Murad, o activistă pentru drepturile omului din minoritatea Yazidi, avea 19 ani când a fost luată ca sclavă sexuală în 2014 de militanții organizației teroriste Statul Islamic care i-au invadat satul din nordul Irakului. Statul Islamic a persecutat crunt minoritatea Yazidi care are propria religia monoteistă, derivată din zoroastrismul iranian.

Într-o altă explicație din partea consiliului, purtătorul de cuvânt al TDSB, Ryan Bird, a declarat pentru The Globe and Mail: “Se pare că a existat o neînțelegere, deoarece departamentul de “echitate” nu examinează și nu aprobă cărțile pentru cluburile de carte”. El a mai explicat că “cele două cărți au fost totuși examinate de membrii consiliului, așa cum este practica, pentru a decide sau nu distribuirea lor către elevi”.

Henein și-a exprimat dezamăgirea față de decizia consiliului de a interzice participarea studenților la eveniment. Ea a scris: “Există cuvinte pentru a descrie acest tip de atitudine. Neînțelegerea nu este una dintre ele”.

The Print, Globe and Mail

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

 1. Trudeau ar trebui sa poarte turban pentru ca altfel ofenseaza sentimentele musulmanilor si umblatul descoperit este rasism

  • Trudeau este continuatorul transumanismului inceput de tatal sau Trudeau Senior prin anii 1970 … omul masina , omul fara sentimente , segregarea populatiei intre stapani si sclavi , control total asupra scalvilor , limitarea cresterii necontrolate a populatiei prin muijloace specifice

  • 2 turbane si burka simultan

 2. Foarte bine, adeptii religiei pacii nu trebuie jigniti

  • nu trebuie jigniti adeptii nici unei religii, fiecare are dreptul la credinta sa. Exact cum n-a fost in regula ca laureata premiului Nobel sa fie prigonita pentru religia ei la fel nici la altii nu e bine. E o vorba in popor: ce tie nu-ti place ,altuia nu-i face. Cat despre comitetul de educatie, e nornal sa nu fie de acord cu manifestari ofensatoare si agresive care sa influenteze in mod negativ formarea tinerilor.

  • @draggy, deci povestea unui calvar i-ar putea jigni pe adepții unei religii pentru că făptașii provin din acea religie!? Ești tâmpit sau te prefaci?

 3. A…Canada minune, țara în care încet-încet nu vei putea vorbi decât prin onomatopee, ca să nu calci cumva pe bătăturile unei minorități sau alteia hipersensibile. Noroc că au un Jordan Peterson.

 4. E mai simplu să cenzurezi o femeie decât să educi elevii în spiritul laicității și al secularismului. Vedem că religiile (creștină, musulmană, restul) care sunt niște concepte abstracte au mai multe drepturi decât oamenii. Noua generație de fundamentaliști își va da mâna, indiferent de religie, împotriva celor care sprijină separația dintre stat și biserică.

  • Desi sunt de acord cu ideea generala, simplificarea ta cu „indiferent de religie” e o abordare fundamental gresita.

   Unele religii sunt mai periculoase decat altele, la fel cum unele ideologii (religia nu e decat o ideologie) sunt mai periculoase decat altele. Complexitatea acestei probleme nu poate fi pusa deoparte

  • Stai jos nota 3. Deci tu nu ai înțeles ca musulmanii au violat-o si au făcut-o sclava? De ce bagi creștinii in aceeași oala? Sau doar de dragul de a-i scapă pe purtătorii de turban si kalașnikov? Tu ești exact ceea ce e putred in gândirea woke.

  • @Alina M

   Alinuta ai incercat tu ceva acolo dar nu prea ti a iesit .

  • @Alina M – un comentariu cu care sunt perfect de acord.
   @Elf – Omule, se vede ca nu ai inteles nimic din ce a vrut sa spuna Alina M acolo.

  • Pentru deștepții care au vrut să spună că creștinii nu fac la fel, uite aici o schiță, că desen n-am cum să fac:

   1. Sunt femeie.
   2. Am o părere proastă despre adepții fanatici ai religiilor de care am auzit, și sunt cazuri inclusiv în creștinism, subliniez după părerea mea.
   3. Fanaticii creștinii de pe G4Media s-au opărit și au sărit în sus de trei metri, cică mai am de învățat până să-mi spun părerea, sau încerc să-i scap pe purtătorii de turban doar pentru faptul că i-am încadrat pe purtătorii de turban într-un curent mai larg.
   4. Deci dacă mă iau de religia creștinilor ar trebui să tac.

   Și acum vă întreb, atunci când un om trebuie să tacă pentru a nu vă deranja minunata religie, asta nu e dorință de cenzură?

 5. O sa ne ia dracu’ din cauza unora care au pretentia sa nu se simta ofensati niciodata si a altora care le creaza primilor cadrul pentru asta! Nici unii, nici ceilalti nu pretuiesc libertatea deloc, din pacate. Cei care pretuiesc libertatea, raman in minoritate. Si o sa-i ia dracu’, cum am zis.

  Doar pentru ca te simti ofensat nu inseamna ca ai si dreptate. Pune mana si lupta cu argumente, nu cu umblatul la sentiment. Iar daca cel care te ofenseaza nu e in stare sa produca argumente, atunci chiar n-ai niciun motiv sa te superi pe asa un specimen, nu?
  Ma rog, doar daca nu cumva vrei victoria fara lupta, adica pe nedrept….

  Umblatul la sentiment este precum in Filantropica: „Ti-e mila? Ti-am luat banii!”
  Si eu ma simt ofensat cand aud ce vor cei care propavaduiesc Sharia! Ce o sa facem acum?!

 6. Snow flakes!
  Go Canada!

 7. Nici nu ma mira, tot mai multi est europeni, stabiliti de ceva ani in Canada, aleg sa se intoarca inapoi in UE din cauza noilor politici de acolo. Nu mai zic ca nici economic nu o duc grozav, Canada greu si-a revenit dupa criza din 2008. In fine, aproape toate cunostintele mele care s-au stabilit acolo, isi cauta de zor job in UE, SUA sau UK, chiar is in Romania sunt gata sa revina.

 8. nu ma mir ca bati campii cu vaccinul, bati campii si pe aici….

 9. Cât mai e până la arderea cărților „indezirabile”?
  Parcă Hitler a fost mai iute.

  • Istoria se repetă, în variante din ce în ce mai slabe și ridicole. Parafrazându-l creativ pe Hegel.

 10. Mi-e teamă că situația este mai complicată. PC, cu toate meritele recunoscute, a devenit de mult timp un discurs care nu mai corespunde idiosincraziilor exacerbate, promovate de mișcarea woke. Toronto este exact locul în care renumitul psiholog clinician, profesor universitar Jordan Peterson a fost amendat, turnat de colegi pentru că a refuzat să folosească pronume personale polimorfe ( alese la întâmplare de social justice warriors ) în loc de eu/ea/ el/noi etc. Din care motiv omul a devenit un influencer renumit în lupta contra aberațiilor și delirurilor de tot felul ( intre care fițuica verde ) )))

 11. Cred că nu am doar eu impresia că unii birocrați cer scuze organizațiilor islamice pe care le-au invitat în țară în numele propriilor cetățeni pentru că sunt albi și încă.mai trăiesc, deși nu sunt musulmani și deci, demni de un dispreț profund.

 12. la articolul asta vad ca nu mai dispar comentariile. hehe