G4Media.ro

Kovesi, despre munca la Parchetul European: Va exista presiune asupra instituţiei şi…

Kovesi, despre munca la Parchetul European: Va exista presiune asupra instituţiei şi procurorilor. Dar sunt extrem de bine antrenată pentru asta, nu sunt câtuşi de puţin îngrijorată

Laura Codruţa Kovesi, care îşi va prelua în noiembrie funcţia de procuror-şef european, atrage atenţia, într-un interviu acordat agenţiei Reuters, că nu ar trebui aşteptate rezultate imediate din partea instituţiei pe care o va conduce, Parchetul Public European (EPPO), în ce priveşte combatarea fraudelor şi a corupţiei care afectează bugetul Uniunii Europene, transmite Agerpres.ro.

‘Cred că vor fi aşteptări mari odată ce instituţia va începe să lucreze efectiv la cazuri’, afirmă Kovesi, în interviul transmis luni.

‘Cred însă că oamenii trebuie să înţeleagă că rezultate credibile vor veni în doi, trei ani, odată ce vor începe să vină deciziile finale de la instanţe’, atrage ea atenţia.

Kovesi, care îşi va începe probabil noul rol pe 4 noiembrie, dă asigurări că nu va fi intimidată de presiuni din partea nimănui.

‘Va exista, cu siguranţă, presiune, odată ce anchetele încep, asupra instituţiei şi procurorilor, să nu uităm că oamenii care folosesc fonduri europene sunt în general oameni de afaceri, unii dintre ei foarte puternici’, spune ea.

‘Dar sunt extrem de bine antrenată pentru aceasta, nu sunt câtuşi de puţin îngrijorată de acest lucru’, adaugă ea.

Uniunea Europeană lucrează la adoptarea unui buget pe 2020 de aproape 160 miliarde de euro.

La nivelul UE au fost pierdute aproape 9 miliarde de euro prin fraude în perioada 2002-2016, conform unui raport din 2019 al Curţii Europene de Conturi.

EPPO, la care au aderat 22 din cele 28 de state membre ale Uniunii, urmează să fie lansat în 2020 şi va fi responsabil cu anchetarea şi aducerea în faţa justiţiei a cazurilor de fraude transfrontaliere în interiorul UE, în special cele de după noiembrie 207.

O mare parte din eficacitatea EPPO va depinde de capacitatea Laurei Kovesi de a convinge statele membre să pună la dispoziţie procurorii şi resursele de care are nevoie instituţia.

Kovesi va conduce EPPO de la sediul central din Luxemburg, împreună cu câte un procuror european din fiecare stat membru. Anchetele vor fi conduse de procurori delegaţi la nivel naţional.

Numărul acestora va fi stabilit prin negocieri cu miniştrii de justiţie şi procurorii generali din statele membre.

Potrivit Laurei Kovesi, estimarea numărului de potenţiale cazuri pe care le va instrumenta EPPO şi a numărului de procurori necesari în fiecare stat constituie priorităţi imediate.

‘Este posibil ca, în unele state, dorinţa de a avea mai mulţi procurori să fie mai mare, poate că alte state nu vor dori să aibă atât de mulţi’, spune Kovesi. ‘Vor exista, cu siguranţă, discuţii şi negocieri pentru rezolvarea acestei probleme’, adăugă ea.

Viitoarea şefă a EPPO mai spune că nu intenţionează să-şi schimbe stilul de viaţă la Luxemburg. ‘Este pentru ceea ce am candidat, ceea ce mi-am dorit’, afirmă ea.

‘Deocamdată, principala mea preocupare este să asigur că instituţia dispune de bugetul şi resursele de care are nevoie pentru a funcţiona’, mai spune ea în interviul pentru Reuters citat de Agerpres.ro.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. De Ziua Lu Dragnea : La Multi Ani Laura Codruta Kovesi la Parchetul European !

  • Un comentariu perfect! La multi Ani Laura Codruta Kovesi ! Tie cu sanatate si pentru Livlache cu executare te rugam.

 2. LCK: „Va exista presiune asupra instituţiei şi procurorilor, să nu uităm că oamenii care folosesc fonduri europene sunt în general oameni de afaceri, unii dintre ei foarte puternici”
  Da, însă:
  – oamenii de afaceri nu primesc fonduri europene direct de la UE, ci prin intermediul statelor, adică a politicienilor respectivi. Iar procurorii din noua instituţie sunt delegaţi ai statelor, deci de politicieni, deci por fi sensibili la presiuni. Este însă foarte bine că şefa lor, LCK, nu poate fi presată, cel puţin dacă nu doreşte prelungirea mandatului…
  – oameni de afaceri nu au cum să facă presiuni directe asupra procurorilor respectivi; cel puţin eu nu văd cum…
  Deci : pericolul vine mai degrabă din partea politicienilor, iar nu al oamenilor de afaceri.

 3. Cred ca va asteptati la prea mult din partea acestei noi institutii.

  Statul e in continuare controlat de mafia bugetarilor. Pana va „salveaza” Codruta, muriti in spital din nepasarea personalului, sau gazat de jandarmi la protestul anticoruptie, sau batut de politia PSD, sau, sau…

 4. Kovesi este antrenată să suporte presiunea, care presiune?! presiunea din partea cia-ului sau fbi-ului. Kovesi este o femeie cu ştiință de carte puțină şi inteligență şi mai puțină, o femeie gregară cu înclinație bolnăvicioasă de a spune multe minciuni. În România Kovesi a avut în spate un aparat întreg de agenții de presă naționale şi internaționale care au ridicat-o pe un piedestal şi i-au ascuns defectele şi abuzurile, dar la Bruxelles Kovesi nu o să aibă o viață uşoară şi la prima abatere sau gafă va fi destituită fără menajamente, megalomania lui Kovesi va ignora sfaturile asistenților ei angajați special de angajatorii ei.

  • kakarot vine de la kakat si carrot nu? ca asa mi se pare. deci la ce aberatii spui, ne intrebam din ce pestera ai iesit. sa stii ca suntem in mileniul 3. tu probabil esti inca inaintea erei noastre.

 5. Nu e clar ce calitati iti permit sa o ataci astfel pe LCK. Te-ai gasit dumneata moƫat sa ii subestimezi stiinta de carte si inteligenta? Mirosi a Serban Nicolae / Iordache / Nicolicea, sau a toti trei impreuna… Oricum, a PSD. Ar fi bine sa iti ascuzi rautatea, ca da pe dinafara.

 6. Slukovesi, s-au facut strugurii din via lui Ghita? Ai fost o sluga toata viata, o sa continui sa executi ordine, la asta te pricepi cel mai bine.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.