G4Media.ro

Largă majoritate în Parlamentul European la votul pentru certificatele de călătorie /…

Largă majoritate în Parlamentul European la votul pentru certificatele de călătorie / Toate țările UE vor accepta certificatele care arată că o persoană e vaccinată, a trecut prin boală sau are test negativ

Parlamentul European a aprobat, cu 546 de voturi pentru, 93 împotrivă și 51 abțineri, noile reglementări referitoare la certificatul COVID care facilitează călătoriile în interiorul Uniunii Europene, toate statele membre urmând să accepte documentele care arată că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma bolii sau are un rezultat negativ recent la testul COVID-19.

O largă majoritate de voturi – 553 pentru, 91 împotrivă și 46 abțineri – a fost înregistrată și pentru propunerea privind certificatele de călătorie pentru resortisanți ai țărilor terțe.

Potrivit variantei finale, certificatul de călătorie va fi emis gratuit de autoritățile naționale și va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie.

Documentul, care va include și un cod QR, va dovedi că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obținut recent un rezultat negativ la testul COVID-19.

În practică, va fi vorba de trei certificate distincte, precizează un comuncat de presă al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European.

Citește și: Parlamentul European dă un ultim vot pentru certificatele de călătorie și transmite țărilor UE că devin responsabile pentru aplicarea cu succes a sistemului

Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pe o perioadă de 12 luni.

Restricții de călătorie suplimentare – doar dacă sunt justificate

În cadrul negocierilor dintre instituții, eurodeputații au obținut un acord pentru ca țările Uniunii să nu poată impune restricții de călătorie suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, „cu excepția cazului în care [ele] sunt necesare și proporționale pentru protecția sănătății publice”. Va trebui să se țină seama de dovezi științifice, inclusiv de datele epidemiologice publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Măsurile trebuie notificate celorlalte state membre și Comisiei Europene cu 48 de ore înainte, dacă este posibil. Publicul trebuie să fie informat cu 24 de ore înainte, precizează LIBE.

O testare ușor accesibilă, la un preț abordabil

Țările Uniunii sunt încurajate să asigure posibilități de testare ușor accesibile și la prețuri abordabile. La cererea Parlamentului, Comisia a promis să mobilizeze 100 de milioane EUR în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență. Suma este destinată statelor membre, astfel încât să poată cumpăra teste pentru a emite certificate digitale ale UE privind COVID.

Ce vaccinuri vor fi acceptate

Toate țările Uniunii trebuie să accepte certificate de vaccinare emise în alte state membre pentru vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (AEM). Statele membre decid, în schimb, dacă acceptă și certificatele emise pentru vaccinurile autorizate potrivit procedurilor naționale de autorizare sau pentru cele înscrise pentru utilizare în caz de urgență pe lista Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Garanții privind protecția datelor

Tote datele cu caracter personal trebuie prelucrate în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor. Certificatele vor fi verificate offline și nu se vor păstra date cu caracter personal.

Textul trebuie acum să fie adoptat oficial de Consiliu și publicat în Jurnalul Oficial. El urmează să intre în vigoare imediat și să se aplice începând cu 1 iulie 2021.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Daniel , imi pare rau pentru tine.

  Fetele de azi prefera Parisul , Milano si Dubaiul.

  Litoralul romanesc este demodat.

  🙂

 2. Azi certificat, maine un cercel la ureche.

 3. Inca,e ceatá groasa la orizont!
  Marcarea septelului cu fieru’ rosu’ avanseaza cu pasi foarte repezi!
  Multi dobitocii,prea multi in tara asta!
  Selectia naturala a bovinelor incepe in toamna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.