G4Media.ro

Laptele de măgăriță îl înlocuiește pe cel de vacă în Caraș Severin…

Sursa foto: Pixabay

Laptele de măgăriță îl înlocuiește pe cel de vacă în Caraș Severin / Mulţi fermieri din satele din județ au vândut bovinele şi s-au reprofilat pe creşterea asinilor /  ”Un litru de lapte este 100 de lei şi sper să pot menţine preţul de anul trecut”

Fermele de vaci sunt pe cale de dispariţie în întreaga ţară, tot mai mulţi fermieri renunţă la afaceri, pentru că ies în pierdere în lupta cu importurile şi cu intermediarii şi se reprofilează pe asini, relatează Agenția de presă Rador.

Asta, pentru că laptele trece prin mai multe mâini, de la producător la distribuitor, iar prețul final este prea mare.

Mulţi fermieri din satele din Caraş-Severin au vândut sau au abatorizat bovinele din gospodărie şi s-au reprofilat pe creşterea asinilor, un segment de piaţă aflat încă la început şi destul de profitabil.

„Am 25 de măgărițe. Este o afacere profitabilă dacă te ți de treabă și eşti serios, dacă muncești. Am renunţat la celelalte animale şi m-am profilat doar pe măgăriţe ca să mă pot ocupa de ele. Pe zi vând între 3 şi 5 litri, în funcție de cerinţe, dar fac livrări și la domiciliu. Un litru de lapte este 100 de lei momentan şi sper să pot menţine preţul de anul trecut. Este într-adevăr mai scump faţă de cel de vacă, dar are mai multe proprietăţi şi e mult mai sănătos, iar profitul este direct al meu, nu îi ţin şi pe intermediari în spate. În plus un măgar e mult mai lesne de întreţinut decât o vacă şi chiar se rentează„, spune fermierul Răzvan Panete.

În supermarketuri un litru de lapte românesc se vinde cu preţuri cuprinse între 5 şi 10 lei, un preţ de 3-4 ori mai mare, faţă cât încasează producătorul. Ca să reziste pe piaţă, producătorul este nevoit să investească masiv în exploataţii mari. În plus, există o lipsă a forţei de muncă, notează Rador.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. cu 100 lei cumpar vacā. defapt deja am una, ca nu mai sunt burlac.

  2. Bah, eu zic ca vindeti lapte de unicorn cu un meleon de euroi litra, sa-l ajungeti din urma pe Billy Gates in 3-4 luni.

  3. La 100 lei cred ca le da bonus si un kg de branza de magar.

  4. Dacă mierea e zahăr si n-are rost sa dai banii pe ea, atunci ia o sticlă de alcol de 90 de grade și toarnă apă până obții un lichid care conține 10% alcool. Ce rost are să mai dai banii pe vin, că tot atâta tărie are!

  5. Dacă mierea e zahăr si n-are rost sa dai banii pe ea, atunci ia o sticlă de alcol de 90 de grade și toarnă apă până obții un lichid care conține 10% alcool. Ce rost are să mai dai banii pe vin, că tot atâta tărie are!

  6. Întreb și eu așa, ca de la Câine la Măgar, viitoarele măgărițe care vor produce laptele (cu mai multe proprietăți și mai sănătos decât laptele de vacă) cu ce sunt hrănite?

    • Cu un nutret special care se gaseste doar pe 0,00001% din suprafata cultivabila a lumii…. importat direct de pe o insula din mijlocul pacificului.