G4Media.ro

Landul Bavaria a aprobat planul de testare gratuită a populației pentru depistarea…

Landul Bavaria a aprobat planul de testare gratuită a populației pentru depistarea noului Coronavirus

Toţi rezidenţii landului german Bavaria se vor putea testa gratuit pentru noul coronavirus, dat fiind că autoritățile au aprobat marţi planurile pentru testarea universală a populaţiei. Decizia a declanşat în restul Germaniei o dezbatere despre oportunitatea lansării acestei practici la nivel naţional sau menţinerea actualei politici de testare ţintită pentru a preveni un nou val de COVID-19, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte ţări vest-europene, Germania a reuşit oarecum să pună epidemia sub control şi a înregistrat un număr mai redus de decese, în pofida instituirii unor restricţii mai puţin severe care au permis continuarea vieţii sociale şi economice, practicând în schimb o politică de testare extinsă prin care a efectuat de la începutul epidemiei peste 5,4 milioane de teste. Însă focarul major de coronavirus descoperit recent la un abator din landul Renania de Nord-Westfalia, care a impus izolarea a circa 600.000 de persoane, a arătat că Germania rămâne totuşi vulnerabilă, în pofida relativului ei succes în combaterea epidemiei.

Conform politicii actuale, printre principalele categorii care pot fi testate gratuit pentru COVID-19 se numără persoanele care prezintă simptome, de asemenea contacţii celor confirmaţi pozitiv şi se efectuează testări frecvente în rândul grupelor de risc, precum personalul sanitar sau vârstnicii din căminele de bătrâni.

În Bavaria, de acum înainte se va aplica o politică de testare „mai rapidă, gratuită şi pentru toată lumea”, a anunţat premierul bavarez Markus Söder, la o conferinţă de presă.

Planul a stârnit şi critici conform cărora există riscul saturării centrelor de testare sau cel al restrângerii accesului la testare pentru grupele de risc.

„Testaţi, testaţi, testaţi! Dar în mod ţintit”, a reacţionat ministrul federal al sănătăţii, Jens Spahn. „Efectuarea multor teste sună bine, dar fără o abordare sistematică nu este eficientă”, a explicat el, dezaprobând decizia executivului bavarez – relatează Agerpres.

Pe de altă parte, oraşul-stat Berlin a transmis că va avea în vedere exemplul Bavariei, primarul socialist Michael Müller precizând însă că nu va fi vorba despre „teste masive”. În schimb, landurile Renania de Nord-Westfalia (cel mai populat din Germania) şi Baden-Württemberg au anunţat că preferă să-şi menţină actuala abordare de a testa selectiv. ”În opinia mea este foarte important să facem testare obligatorie acolo unde arde focul”, a explicat premierul Renaniei de Nord-Westfalia, Armin Laschet.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Noul epidemiolog al Bavariei, Nelü Vateru, a explicat planul pentru DoiceVele „testam, testam, alle arestam”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.