G4Media.ro

La un an după ce Macron a declarat că NATO e în…

La un an după ce Macron a declarat că NATO e în „moarte cerebrală”, un grup de experţi au finalizat un set de propuneri de reformă

La un an după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că NATO este în „moarte cerebrală”, un grup de experţi au finalizat un set de propuneri de reformă pentru înnoirea alianţei, relatează joi dpa.

Raportul lor, predat miercuri celor 30 de state membre, evocă, între altele, o coordonare mai strânsă între aliaţi prin reuniuni mai frecvente ale miniştrilor de externe sau altfel de reuniuni, cum ar fi de exemplu la nivel de miniştri de interne şi consacrate terorismului.

Grupul de experţi recomandă de asemenea accelerarea modului de reacţie în plan politic la apariţia de ameninţări de securitate sau crize internaţionale. În prezent, durează câteva zile ca statele aliate, despre care se presupune că ar trebui să se apere reciproc în cazul unor atacuri, să poată prezenta fie şi numai o declaraţie comună.

Raportul, care conţine circa 140 de recomandări concrete, urmează să fie discutate la reuniunea de săptămâna viitoare a miniştrilor de externe din alianţă.

Ulterior, secretarul general al NATO trebuie să propună un plan de acţiune, împreună cu statele membre, întregul proces urmând să fie finalizat înainte de următorul summit al alianţei, prevăzut să aibă loc în a doua jumătate a lui 2021.

Grupul de experţi a fost creat la sugestia Germaniei, pe fondul dezbaterii încinse generate de remarcile lui Macron, apărute într-un interviu în revista Economist şi care s-au referit la lipsa de coordonare dintre aliaţi în Siria.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. NATO se pare ca exista pentru a invada Rusia

  2. 😳😳😳
    Ce tara a invadat NATO vreodată?!
    Crimeea iti spune ceva?! NATO a invadat-o??? Sau?! Cei ce te platesc??? @Unas!!!

  3. Masurile propuse par a fi: mai multe vorbe, mai multe discutii.
    Ce pana mea e NATO asta, claca taraneasca sau alianta militara?