G4Media.ro

La solicitarea Ambasadei Austriei, CFR pune la dispoziție un coridor feroviar pentru…

La solicitarea Ambasadei Austriei, CFR pune la dispoziție un coridor feroviar pentru transportul muncitorilor sezonieri români. Prima garnitură de tren ar urma să plece în 9 mai

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC) anunță că CFR Călători se află în discuţii cu operatorul feroviar austriac OBB, în vederea asigurării unor trenuri speciale pentru transportul muncitorilor sezonieri, inclusiv a celor care desfăşoară activităţi de îngrijire a persoanelor vulnerabile, pe relaţia România – Austria.

Austriecii cer ca prima garnitură să plece din România pe data de 9 mai, cel mai târziu, se precizează în comunicatul de presă transmis de Minister.

„(…) Obiectul discuţiilor îl reprezintă procedura de desfăşurare a transportului feroviar de călători în contextul Covid-19; această procedură urmează să fie validată de Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Afacerilor Externe; conform ultimei solicitări primite de CFR Călători, partea austriacă ar dori să organizeze primul tren special, începând cel mai târziu din data de 09.05.2020, având o capacitate de aproximativ 360 de călători” – se precizează în comunicatul MTIC, transmis vineri.

Reamintim că ministrul Transporturilor, Lucian Bode, şi ministrul Afacerilor Europene din Austria, Karoline Edtstadler, au convenit încă de luni, 27 aprilie, în cadrul unei întâlniri, să încheie un acord oficial privind transportul îngrijitorilor sociali pe un coridor feroviar România-Austria şi retur.

Ministrul Bode a prezentat un set de măsuri, printre care crearea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Afacerilor Externe, CFR Călători şi CFR Infrastructură, care să elaboreze propunerea de text care va sta la baza reglementării regimului de transport feroviar de călători, în contextul epidemiologic actual.

Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă urma să se pronunțe în privința oportunității acestui demers – se preciza comunicatul transmis de Minister.

CFR Călători şi CFR Infrastructură au primit sarcina de a elabora o procedură clară (similară celei privind zborurilor charter) în care toate autorităţile cu atribuţii în domeniu să aibă responsabilităţi bine definite.

Ministrul Bode a prezentat părţii austriece „câteva consideraţii generale” cu privire la faptul că Guvernul României garantează libera circulaţie a cetăţenilor, că în România s-a decretat, până în data de 15 mai 2020, stare de urgenţă, iar deplasarea cetăţenilor se efectuează cu anumite restricţii, atât în interiorul României, cât şi în exteriorul acesteia. Prioritatea zero a Guvernului român este asigurarea protecţiei cetăţenilor împotriva îmbolnăvirii cu noul coronavirus, dar, în acelaşi timp, consideră că economia trebuie să funcţioneze, iar cetăţenii ei pot să îşi aleagă locul unde vor să muncească”, se mai preciza cu privire la acest subiect, în comunicatul transmis de MTIC, în 27 aprilie.

Sursa Foto: nquam-Photos/Manases Sandor

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

  1. Austria redeschide economia, iar noi ca prostii bagam in faliment fiirmele si aruncam oameni in somaj. Trenurile intre orase importante din tara, dar trimitem oameni in Austria doar ca ne cer ei. Maresalul Antonescu a avut mai multa demnitate si nu a trimis cetatenii romani evrei catre lagarele de concentrare chiar daca Germania o solicita. Este o rusine ce se intampla. Nimic nu justifica tinerea oamenlor in case si prabusirea economiei.

  2. Drepti! cand vine Vestul! Drepti!

  3. ma doare in p…. de ce vor spagarii austrieci. dar generatia de sclavi 45+ nu se dezminte, a scris ambasada si ei au facut pipi pe ei de admiratie. mie daca imi scria ambasada austriei dictatul cu trenul lor cu tot cu luam foaia si ma filmam pe facebook cum ii dau foc :))

  4. Poate le trimitem doar gunoaiele sociale, sa le integreze prin munca!

  5. Austriecii cer ca prima garnitură să plece din România pe data de 9 mai, cel mai târziu, se precizează în comunicatul de presă transmis de Minister.

    Dacă stăpânii cer…sclavii trebuie să se supună. Nu asta-i regula? 🙂

  6. Miniștrii și șefi de regii autonome se jurau pe roșu că nici vorbă despre vreo înțelegere sau demers de deschidere a vreunui coridor terestru, subterestru, maritim sau aerian pentru transportul muncitorilor din România în Austria. Iată că realitatea de azi arată că minciuna are picioare scurte.

  7. Sa le trimitem mancatori de lebede, sa-i integreze.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.