G4Media.ro

La Sighet a fost inaugurată Noua Mare Sinagogă în prezența a sute…

Sursa Foto: Graiul Maramureșului

La Sighet a fost inaugurată Noua Mare Sinagogă în prezența a sute de evrei ultraortodocși / Este cea mai nouă sinagogă construită în Europa și una dintre cele mai mari din Europa de Est

Aproximativ 500 de membri ai comunității de evrei ultraortodocși sunt prezenți zilele acestea în Sighetu Marmației. Ei participă la un eveniment așteptat de mai mulți ani, inaugurarea Noii Mari Sinagogi. Pentru a fi prezenți la inaugurare, o parte dintre aceștia au sosit, joi 4 noiembrie cu o cursă directă New York – Satu Mare, iar de acolo au fost aduși cu autocarele până la Sighet, transmite Radio Cluj, citat de Rador.

Clădirea este cea mai nouă sinagogă construită în Europa și una dintre cele mai mari din Europa de Est. Inaugurarea are loc vineri 5 noiembrie în prezența rabinului șef a comunității hasidice din New York, Aaron Teitelbaum. Acesta a decis ca sinagoga să fie ridicată în Sighet, orașul natal al bunicului său, rabinul Joel Teitelbaum, fondatorul comunității hasidice.

Noua Mare Sinagogă a fost ridicată pe locul fostei Mari Sinagogi din Sighet construită în anul 1778, refăcută din zid în 1836 și incendiată în 1944 de către naziștii în retragere, după ce o folosiseră ca loc de detenție pentru 140 de personalități evreiești.

Sinagoga a fost construită exclusiv din fondurile comunității hasidice din New York, lucrările fiind demarate în anul 2017 și nu este singura clădire care va fi ridicată de această comunitate. Noua sinagogă, practic vorbim de un complex evreiesc a cărui construcție a început în 2017, care cuprinde noua sinagogă, un restaurant, o școală iudaică și un hotel.

În viitorul apropiat, Sighetul va deveni un loc de pelerinaj pentru această comunitate, a declarat Vasile Moldovan, primarul din Sighetu Marmației. În decursul zilei de azi, toți participanții la inaugurare iau parte la rugăciuni, dar și la o baie ritualică. Sâmbătă seară, 6 noiembrie aceștia își vor muta locul de rugăciune în Cimitirul Evreiesc, locul unde este îngropat rabinul Joel Teitelbaum, fondatorul comunității hasidice, născut la Sighet în anul 1887.

Potrivit ziarului Graiul Maramureșului, la recensământul din 2011 erau 11 evrei în Sighet, deși istoria ne vorbește de cifre impresionante.

“Conform recensământului din 1930, orașul avea 27.270 de locuitori, dintre care 10.526 (38,6%) evrei, 9.658 (35,4%) români, 5.424 (19,9%) maghiari, 1.221 (4,5%) ucraineni ș.a.”, conform paginii orașului.

“Cea mai mare sinagogă”, pe plan Mondial, este Belz, din Ierusalim, cu 10.000 de locuri, iar în Europa este Dohany Street Synagogue Complex, din Ungaria, cu 3.000 de locuri.

Publicitate electorală

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Multa propaganda la o Sinagoga pustie..

  2. Au vrut satmarii sa si cinsteasca originile.
    Shalom

  3. Isi construiesc din banii lor, nu ca BOR.

  4. Felicitări ! Să fie într-un ceas bun !

  5. Asta ne lipsea că în rest le aveam pe toate !

    • Romania spala atrocitatile cum SIIJ spala infractorii.

  6. Putea sa fie si templu hindus dar credinciosi sunt in zona? sau dupa modelul Casa Poporului au facut biserica mare sa stie tot lumea cine e cel ma tare.