G4Media.ro

La final de mandat, Trump ordonă ca viitoarele clădiri federale să fie…

La final de mandat, Trump ordonă ca viitoarele clădiri federale să fie „frumoase”

Viitoarele clădiri federale americane vor trebui să fie „frumoase”, construite de preferinţă în stilul greco-roman clasic, a ordonat luni prin decret preşedintele în exerciţiu, Donald Trump, cu o lună înainte de încheierea mandatului său, notează AFP, citată de Agerpres.

Decretul prezidenţial care vizează să promoveze „o magnifică arhitectură cetăţenească federală” menţionează că stilul „clasic” şi alte stiluri arhitecturale „tradiţionale” vor trebui „privilegiate, în loc să fie descurajate” în construcţia de noi clădiri federale.

Este stilul celor mai celebre monumente ale capitalei americane, cum este Casa Albă, Capitoliul unde se află sediul Congresului sau Lincoln Memorial.

Guvernul american „în bună parte s-a oprit să mai ridice clădiri frumoase”, subliniază documentul, criticând „amestecul disparat” de construcţii publice observabil la Washington, mai ales cele care au o vechime de cel mult 70 de ani.

În prima sa versiune, decretul prevedea interdicţia de a se construi clădiri cu un alt stil arhitectural decât stilul greco-roman, provocând iritare în rândul unor asociaţii de arhitecţi.

Deşi mai flexibilă, iniţiativa a fost aspru criticată de Institutul American al Arhitecţilor care şi-a exprimat „consternarea”.

„Locuitorii ar trebui să aibă dreptul şi datoria de a decide ei înşişi în legătură cu stilul arhitectural care corespunde cel mai bine nevoilor lor”, a afirmat directorul organizaţiei, Robert Ivy, într-un comunicat.

Donald Trump, promotor imobiliar înainte de a deveni preşedintele Statelor Unite, s-a făcut cunoscut, totuşi, prin construcţia de clădiri moderne din sticlă, oţel şi multe mulaje aurii.

sursa foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Trump : Cel mai trist episod din istoria mondiala. (Vine la pachet cu tristetea tuturor sustinatorilor sai, inclusiv cei din Ro. , care clar nu stiu pe ce lume traiesc.

  2. incult, ne-instruit, ne-educat, ne-dus la şcoală, primitiv, dobitoc

  3. Hmm, cum au influenta cetatenii asupra arhitecturii unui oras? Uitati-va la Bucuresti. Arhitectii nu par sa aiba alt criteriu decat banii. Banii care vin de la niste rechini imobiliari, probabil inculti, in orice caz in cele ale arhitecturii, peisagisticii, etc. Nu numai in Romania.
    Cititi povestea Barcelonei cea perfect dezvoltata la un moment dat, apoi asfaltata si indesita. Acum, cu Covid, se remodeleaza iar. In Bucuresti vor sa construiasca in Herastrau. As vrea ca Ihannis sa dea un decret de interzicere constructii in parcuri ca in Nicusor Dan nu mai cred.
    https://www.theguardian.com/world/2020/dec/23/two-way-street-how-barcelona-is-democratising-public-space