G4Media.ro

Kremlinul consideră declaraţiile lui Stoltenberg despre armele nucleare ale NATO o escaladare…

Sursa foto: Wikimedia Commons / United States Department of Defense (SSGT Phil Schmitten)

Kremlinul consideră declaraţiile lui Stoltenberg despre armele nucleare ale NATO o escaladare a tensiunilor

Kremlinul a apreciat luni că afirmaţiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, despre desfăşurarea armelor nucleare ale alianţei, constituie o „escaladare a tensiunilor”, după cum s-a exprimat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, transmite Agerpres. Stoltenberg a declarat ziarului britanic Telegraph că NATO discută desfăşurarea mai multor arme nucleare, scoaterea lor din depozite şi punerea lor în stare de prealertă. Conform înaltului oficial al alianţei, în prezent au loc consultări între statele membre privind transparenţa legată de arsenalul nuclear al NATO, ca metodă de descurajare.

Peskov a atras atenţia că comentariile lui Stoltenberg par în contradicţie cu comunicatul Conferinţei pentru Ucraina, care consemnează că este inadmisibilă orice ameninţare cu utilizarea armelor nucleare, ca şi folosirea acestora în contextul conflictului ruso-ucrainean.

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat în trecut Statele Unite şi aliaţii europeni ai acestora că împing lumea în pragul unei confruntări nucleare prin dotarea Ucrainei cu armament în valoare de miliarde de dolari.

Conform Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă americani, Rusia şi SUA sunt de departe cele mai mari puteri nucleare ale lumii, deţinând împreună circa 88% din armamentul atomic de pe planetă.

Statele Unite au circa 100 de arme nucleare non-strategice B61 desfăşurate în Italia, Germania, Turcia, Belgia şi Olanda şi alte 100 de astfel de arme în interiorul graniţelor lor, arată buletinul organizaţiei respective. La rândul său, potrivit aceleiaşi surse, Rusia are circa 1558 de arme de acelaşi tip; experţii în controlul armamentului consideră că numărul exact este dificil de stabilit, din cauza lipsei de transparenţă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Așa, și? Ce face? Dă cu bomba nucleara?

  2. 2 ani de zile mă ameninți cu nucleara și acum….

  3. ce sa intelegem ca doar orcii si bela-orcii au voie sa faca exercitii de pregatire pentru atac nuclear, alea nu sunt escaladari tinand cont ca le face un stat agresor?

  4. Adevarul e ca numai rusia are voie sa desfășoare arme nucleare în Biorus acum 6 luni sau sa facă antrenamente cu arme nucleare (acum o luna ) la granita NATO…acum Putin a rămas fără obiectul amenințări…se simte singur și înconjurat..a pierdut zone tampon in Ucraina Finlanda Suedia Armenia….cam nasol…da oricum poate oricând să-și cheme trupele acasă…

  5. Spre deosebire de desfășurarea de arme nucleare în Belarus, care e ceva natural, pe langa amenințările transmise zilnic de ciracii lui Putin