G4Media.ro

Kovesi, propunere pentru guvernele din UE: Să formăm în interiorul UE o…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Kovesi, propunere pentru guvernele din UE: Să formăm în interiorul UE o forță de elită compusă din anchetatori financiari cu înaltă calificare

Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, le cere liderilor statelor UE să aprobe formarea unei ”forțe de elită” în interiorul parchetelor naționale, care să colaboreze pentru destructurarea grupărilor transnaționale de fraudare a fondurilor europene.

Ea a lansat această propunere într-un articol publicat în influentul ziar german Die Welt.

Articolul integral semnat de la Laura Codruța Kovesi în Die Welt, preluat de Rador: 

Crima organizată. Aşa ajunge să treacă în ofensivă UE în lupta împotriva bandelor de infractori (II.)

În momentul în care EPPO primeşte o relatare credibilă privind infracţionalitatea, va exista o îmbunătăţire vizibilă. Să vorbim de un exemplu actual, operaţia „Platinum Rush”. În iulie 2019 autorităţile germane au demarat cercetările privind o fraudă TVA planificată.
În cazul unor astfel de înşelăciuni, în Germania se prevede ca primele condamnări să aibă loc, în medie, în termen de trei ani de la demararea cercetărilor. Astfel, autorităţile naţionale i-au chemat în faţa justiţiei pe primii suspecţi potrivit acestor prevederi.

Când EPPO a preluat acest caz în iunie 2021, cercetările s-au extins asupra a trei alte state membre. Am identificat noi suspecţi şi active. În noiembrie 2021 am reţinut primele persoane şi am confiscat active în valoare de 3 milioane euro. După cinci luni aveam o listă de 30 de suspecţi, precum şi o primă condamnare definitivă şi confiscare. Alţi trei suspecţi vor apărea în câteva săptămâni în faţa justiţiei.

Am fost un accelerator demn de luat în seamă. Iar ceea ce este şi mai important: suntem singurii care suntem în stare să lichidăm întreaga bandă de crimă organizată pe care am descoperit-o în spatele acestui sistem.

Având 35 de birouri în 22 de state membre, procurorii noştri europeni delegaţi lucrează împreună direct, separat de sistemul greoi şi încet al asistenţei legale reciproce.

Nu suntem mai rapizi doar când vine vorba despre cazuri singulare, ci şi în situaţia de descoperire a unor noi activităţi infracţionale, de introducerea unor noi cercetări bazate pe informaţii pe care nu le deţine nimeni altcineva.

La acest moment nimeni nu este mai capabil decât EPPO în cercetarea tuturor încrengăturilor posibile dintr-un caz cu caracter transfrontalier. Accesul nostru direct la toate informaţiile privind cazurile înregistrate în statele membre ne permite să stabilim legături în a descoperi active ce altfel nu ar fi putut fi dezvăluite.

Datorită înfiinţării Parchetului European am reuşit să realizăm ceea ce numesc eu „Zona EPPO”. O zonă în care unificăm procedura în cazul anchetării fraudelor din UE.

Nu este vorba aici doar de acelaşi obiectiv, de un instrumentar comun şi proceduri simplificate. În zona EPPO nu gândim şi acţionăm internaţional, ci funcţional. De exemplu, nu ne mai ocupăm de un caz demarat în Germania şi fiind în legătură cu autorităţile naţionale abilitate din Italia şi Bulgaria. Ne gândim la o lovitură dată unei anumite organizaţii infracţionale – prin intermediul birourilor EPPO din München, Milano şi Sofia.

De aceea cer tuturor autorităţilor naţionale abilitate să preia această practică deja dovedită şi să formeze unităţi specializate în susţinerea cercetărilor noastre care să cuprindă anchetatori pentru probleme financiare, impozite şi vamale. Propun să formăm în interiorul UE o forță de elită compusă din anchetatori financiari cu înaltă calificare, dar care să-şi desfăşoare activitatea şi dincolo de graniţele UE.

Pentru aceasta nu este nevoie de modificarea vreunei legi; este o pură decizie organizatorică a autorităţilor naţionale abilitate. Poate să se realizeze chiar şi mâine.

Traducerea Rador: Imola Stănescu / Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. 😂😂😂

 2. Admirabil om.

 3. LCK este un roman de supercalitare . Foarte bun profesionist și integru.

  • 🤣🤣🤣 deasta a dormit 3 mandate in romanica. Acum e Ioana D’arc. Urmeaza si dna Udrea sa ne spuna ca e doar o simpla mama care nu a facut si nici nu stie nimic.

  • De acord, toata consideratia pt aceasta femeie.
   Verticalitatea si constinciozitatea ei sunt de amirat

 4. Ete scroafa…

 5. Să-i băgați limba jos pesedeilor.
  Bravo Kovesi! E imposibil sa ii prinzi pe toți dar tot ce ceva.

 6. Si aceasta forta sa inceapa cu ea? Proasta urâtă si rea!

 7. Pai de ce? Ce vreți sa recupereze banii furați de hoți ? Nu ,banii trebuie sa rămână la băieți .

 8. Cu alte cuvibte echivalentul FBI ….Biroul european de investigatii

 9. Pacat ca G4Media accepta troli care o injura pe Kovesi,cel mai performant procuror din istoria Romaniei si procuror sef european.

 10. 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

 11. Cam multa gura pe sluga UE brusc.Sa vorbeasca in punga poate o ascult cand sant constipat

 12. kovesi dosar 1004/2020

 13. Pentru toți ăștia care o țin langa cu „Kovesi” a fabricat dosare… Există vreo dovadă, vreo condamnare pentru o astfel presupusă faptă? Nu, normal. Este același timp de propagandă ca pe vremea lui Dragnea cu „statul paralel”. De altfel, se vede ce bine merge DNA-ul acum, practic nimănui nu-i mai este frică, s-a dat liber la furat. Dar românul are memoria scurtă…