G4Media.ro

Kovesi, numită de o publicație grecească ”țarina UE în combaterea fraudei”: Am…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Kovesi, numită de o publicație grecească ”țarina UE în combaterea fraudei”: Am început cu o viteză supersonică, în special în ceea ce privește investigațiile transfrontaliere și în combaterea crimei organizate

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a declarat, într-un interviu pentru publicația grecească Efimerida ton Syntakton, la un an de la înființarea instituției, că a început activitatea, pe baza datelor statistice, ”cu o viteză supersonică în special în ceea ce privește investigațiile transfrontaliere și principala noastră competență în combaterea crimei organizate”.

Kovesi a declarat că Parchetul European a înregistrat și analizat peste 4.000 de sesizări de infracțiuni, fiind demarate până acum 929 de anchete. Au fost sechestrate bunuri în valoare de peste 216 milioane de euro.

”Se împlinește un an  de la intrarea în funcțiune a Parchetului European (EPPO), instituția paneuropeană de investigare a fraudelor care implică fonduri europene și TVA, iar ziarul nostru a vorbit cu românca ce a fost caracterizată drept „țarina UE în combaterea fraudei”, scrie publicația grecească.

Redăm mai jos interviul integral:

Reporter: Un an de funcționare a Parchetului European. Cum a fost acest an pentru dvs după începutul plin de peripeții?
Laura Codruța Kovesi: Cred că am dovedit deja valoarea adăugată a serviciului nostru. Toată lumea se aștepta ca Parchetul European să înceapă încet-încet, pas cu pas, să ne creștem activitatea în ani de zile. Dar pot spune că am început cu o viteză supersonică, după părerea mea, pe baza datelor statistice, în special în ceea ce privește investigațiile transfrontaliere și principala noastră competență în combaterea crimei organizate.

Reporter: Ne puteți vorbi despre cazurile pe care le-ați instrumentat anul acesta?

Laura Codruța Kovesi: Vă voi da câteva date. Am înregistrat și analizat peste 4.000 de sesizări de infracțiuni, am demarat până acum 929 de anchete. Și am sechestrat bunuri în valoare de peste 216 milioane de euro. Dar, după cum spuneam, cele mai mari realizări ale Parchetului sunt două lucruri cheie: că demonstrăm că am început să protejăm lumea. Și dovedim valoarea adăugată a serviciului nostru în investigațiile transfrontaliere și de crimă organizată. Avem 35 de birouri în 22 de state membre.

Reporter: Ce s-a întâmplat cu numirea celor doi procurori din Grecia rămași în suspensie? Chiar și dvs v-ați deplasat la Atena…
Laura Codruța Kovesi: Doi noi procurori au fost numiți chiar ieri la Atena. Am primit cele două noi propuneri săptămâna trecută. Și a fost definitivată procedura scrisă necesară pentru numirea lor.

Reporter: În Grecia, martori de interes public, magistrați și jurnaliști din cazuri de corupție, cum ar fi cazul Novartis, se confruntă acum ei înșiși cu acuzații. Un caz tipic este cazul fostului șef al Parchetului Anticorupție, Eleni Touloupaki. De fapt, unii spun că situația ei este similară cu a dvs. Cunoașteți cauza (adică dosarul Novartis n.trad.) despre care El. Touloupaki susține că ar fi prejudiciat bugetul european?
Laura Codruța Kovesi: Am auzit despre această situație pentru că am primit niște scrisori de la cetățeni și membri ai Parlamentului grec. Dar pentru mine este foarte greu să comentez un caz național sau un caz concret. Cred că soluția finală va veni de la judecători, în instanță. Și va trebui să fie o decizie care să stabilească dacă există ceva sau nu, așa că pentru mine este foarte, foarte greu să comentez.

De asemenea, nu pot confirma sau infirma dacă există investigații în derulare în acest caz. Pot spune doar că putem investiga doar cazuri în care infracțiunile au fost comise după 2017, pentru că nu avem competență pentru perioada de dinainte. Și putem investiga doar cazuri legate de competența noastră, fraudă sau corupție legată de fraudă în detrimentul oamenilor.

Reporter: La început ați avut probleme cu desemnarea procurorilor în mai multe țări, unele dintre acestea punând sub semnul întrebării competența dumneavoastră. Care este situația astăzi?
Laura Codruța Kovesi: Continuăm să avem probleme în cooperarea noastră pe baza regulamentului privind Parchetul European. Statele membre neparticipante ar trebui să recunoască serviciul ca autoritate competentă. Și acest lucru nu s-a întâmplat în Polonia și trebuie să spun că cel mai mare număr de cazuri care implică state membre neparticipante sunt legate de Polonia. Le-am trimis multe cereri de cooperare și au refuzat. Explicația a fost că ei nu au transpus regulamentul în legislația lor și trebuie să așteptăm până o fac. Dar regulamentul a fost adoptat în 2017.

Toate statele membre au avut la dispoziție mai mult de cinci ani pentru a încorpora reglementarea actuală în legislația lor. Suntem în discuții cu ei, dar nu putem semna această reglementare de lucru până când nu vor recunoaște Parchetul European ca autoritate competentă.

Există o problemă cu Irlanda – am trimis o solicitare și nu am primit niciun răspuns. Și a trecut deja mai bine de un an și două luni. Sunt probleme și cu Slovenia. În primul rând, pentru că a refuzat să-i desemneze pe cei doi procurori europeni care îi revin.

Și în al doilea rând, încearcă să schimbe Codul Penal și prin modificările respective ar putea afecta activitatea Parchetului European. Așa că am ridicat toate aceste probleme într-o scrisoare pe care am trimis-o Comisiei Europene. Și de fiecare dată când vom identifica astfel de tentative vom informa Comisia Europeană.

Reporter: Ați deținut funcții dificile, ați suferit persecuții în țara dumneavoastră. Cum este noua dvs carieră ca primul procuror european?
Laura Codruța Kovesi: Când am fost numită procuror general în România, am spus că „este cea mai dificilă muncă”. Apoi am fost șefă a Autorității Anticorupție. Și am spus: „nu, asta este și mai grea”. Acum, trebuie să infirm cele spuse mie însămi și să spun că aceasta este cea mai dificilă și mai interesantă muncă pe care am putut-o face vreodată. Nu este doar faptul că atunci când am început nu exista nimic. Am fost numită în funcție în octombrie 2019. Am mers la un birou al Comisiei Europene și mi-au spus: „Acum trebuie să faci un serviciu paneuropean”. Așa că a trebuit să creăm totul de la zero. Și treptat, am dobândit din ce în ce mai mulți membri în echipa noastră.

Inițial bugetul nostru a fost de 8 milioane de euro. Și ar fi trebuit să începem cu 32 de procurori europeni și am spus de la început că acest lucru este imposibil. Cu întreaga echipă a Parchetului European, cred că am construit o nouă instituție. A fost foarte dificil pentru că venim din 22 de state membre cu mentalități diferite, experiențe diferite, mod diferit de organizare și lucru în justiție. Și trebuie să acționăm ca o echipă. Și asta este ceva ce nu am avut în cariera mea profesională. Deci a fost o adevărată aventură. Și majoritatea colegilor au fost nevoiți să-și părăsească zona de confort. Au făcut-o și asta e important…

Sursa: efsyn.gr/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Kovesi are ținută și valoare!

 2. M□ie johannis

 3. ”țarina UE în combaterea fraudei”- pai țarii și țarinele erau autocrati, nu dădeau nimănui rapoarte. Nefericita comparație.
  Sau poate e chiar realitatea, se dorește instaurarea unui nou imperiu „UE”, cu o „Ohrana” de tip nou, digitalizata.
  In rest o limba fina în partea dorsala a „tarinei” din partea reporterului.

  • perfect! decat limbi in dosul infractorilor mai bine in dosul alora de ii prind. so pe ei!

 4. In Romania colcaie institutiile bugetare de ilegalitati in timp ce politistii , procurorii si judecatorii aresteaza , amendeaza si ancheteaza babute la colt de strada .

 5. Cazul Kovesi.

  Ceea ce s-a intamplat cu LCK in Romania este exemplul clar, de manual, al denigrarii cu ajutorul presei aservite politic. Sunt multe cazuri de acest fel, dar asta este de manual.

  In marea majoritate a cazurilor, covarsitoare chiar, noi insine suntem ghidati de retorica politica si de ceea ce spune presa/media. Adevarul de cele mai multe ori este ascuns in spatele acestei cortine. Nu-l poti vedea niciodata cu adevara, dar il poti intrezari.

  Nimeni nu este perfect, si bineinteles nici LCK, insa este dincolo de orice dubiu ca este o persoana de calitate. Nu si-a facut palate, nu a profitat de valul de incredere pentru a intra in politica, a fost intotdeauna ferma in actiunile si in principiile sale. A fost denigrata de presa si a inesit invingatoare (vezi cazul A3), a fost terfelita si abuzata de justitie si a iesit invingatoare, A fost aruncata ca o masea stricata de statul roman si a iesit invingatoare. LCK este mare, atat de mare incat multi dintre mai marii nostri, daca s-ar ridica pe varfurile picioarelor, nu i-ar ajunge nici macar la glezne.

  • In țară a fost marioneta unei anumite facțiuni a spectrului politic, ejectarea ei s-a făcut când s-au achitat mbat cei ce stăpâneau butoanele puterii. Deci în țara a ‘biruit’ numai corupții care trebuiau biruiți iar „avansarea” ei la Bruxelles și trecerea pe linie moartă a lingaului Coldea au fost factorii care au destrămat acest malefic binom creat de lepra basesciană. Așa că mai ușor cu marile ei realizări din țară.

  • 👍👏👏

 6. Analiză corectă! LCK este un roman de supercalitate!

 7. Păi de ce crezi ca s-a dus?