G4Media.ro

Kovesi: Am primit un număr record de plângeri și pe baza aceasta…

Sursa: Facebook/ EPPO

Kovesi: Am primit un număr record de plângeri și pe baza aceasta am început anchete în peste 120 de cazuri în Bulgaria

„Am primit un număr record de plângeri și pe baza aceasta am început anchete în peste 120 de cazuri”, a anunțat, la sfârșitul întrevederii sale cu premierul bulgar Kiril Petkov, procurorul general european Laura Codruța Kovesi. Ea efectuează o vizită de două zile în Bulgaria, la invitația premierului bulgar, cu care a avut deja o discuție de mai bine de o oră, scrie Dnevnik, citată de Rador.

Kovesi a spus că raportul anual va fi publicat la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii următoare, în care vor fi informații și statistici privind procesele și anchetele pe care le are Parchetul European din fiecare țară.

Potrivit spuselor sale, semnalele sunt legate de diferite infracțiuni – fraude cu fonduri europene, licitații publice, informații privind utilizarea abuzivă a subvențiilor agricole, încălcări în domeniul construcțiilor, precum și fonduri de redresare după criza COVID-19.

Procurorul general european a subliniat că, de la prima sa vizită în Bulgaria, au fost create câteva canale pentru raportarea suspiciunilor de fraudă. Consiliul de Miniștri de la Sofia va deveni de asemenea un punct de contact cu Parchetul European, pe care Kovesi l-a descris drept „un semnal clar pentru un angajament puternic la cel mai înalt nivel – în conformitate cu tot ceea ce încearcă să realizeze Parchetul European în toate state membre ale Uniunii Europene”.

Ea a explicat că, în timpul întâlnirii cu premierul, cei doi au discutat despre oportunități de îmbunătățire a muncii comune. „Ideea prim-ministrului Kiril Petkov de a se înființa un grup special care să lucreze cu Parchetul European ca garanție a autonomiei este ceva spre care ar trebui să tindem”, a spus Kovesi.

Potrivit spuselor sale, în momentul de față, diferite instituții pot sesiza Parchetului European dacă au informații despre o infracțiune comisă. „Este important ca în Bulgaria să nu existe monopol asupra autorităților care pot trimite semnale către Parchetul European – acest lucru poate fi făcut și de cetățeni, organizații neguvernamentale, jurnaliști și oricine are informații”, a subliniat Kovesi.

„Faptul că guvernul este loc de contact este un semnal foarte puternic de voință politică de a lupta împotriva fraudei financiare. Avem două moduri de lucru – nu putem sta în birourile noastre și să așteptăm, ci trebuie să fim proactivi”, a mai adăugat procurorul general european.

Ea a subliniat că este important să lucreze bine cu toate instituțiile, adăugând că nu va comenta subiecte naționale care nu sunt de competența ei. „Ca de obicei, nu comentez chestiuni interne, dar comentez tot ce ține de Parchetul European. Mi-am început vizita cu o întrevedere cu premierul pentru că el m-a invitat. Mâine voi avea o întâlnire cu procurorul general al Bulgariei, Ivan Gheșev, cu ministrul justiției, Nadejda Iordanova. Rolul meu este să fiu în contact cu toate autoritățile din Bulgaria”, a adăugat Kovesi.

Ea a adăugat că procurorii delegați europeni, precum și procurorii generali sunt independenți și că aceasta este o linie roșie care nu poate fi depășită și a explicat că nu a primit nicio informație că cineva încearcă să încalce independența acestora. „Procurorii delegați bulgari sunt profesioniști, am încredere în ei”, a adăugat ea.

„Împărtășim aceleași priorități, vorbim aceeași limbă. Dacă nu se descoperă frauda, nu va exista nicio investigație”, a spus Kovesi, după întâlnirea cu Petkov. Premierul bulgar, la rândul său, a spus că pentru fraude, corupție, tot felul de infracțiuni legate de fondurile UE, guvernul va colabora cu Parchetul European.

„Bulgaria nu este un loc pentru astfel de infracțiuni”, a subliniat premierul Kiril Petkov. El a amintit că toate infracțiunile de după 2017 pot fi obiect de anchetă. „Îi sunt recunoscător lui Kovesi, care a spus că Parchetul European și guvernul bulgar vor lucra împreună pentru rezultate reale”, a mai spus premierul la sfârșitul discuției.

Sursa Foto: Dnevnik/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

 1. vă așteptăm și pe la noi 🙂

 2. Mhm, mhm, mhm……
  Bulgaria, polonia, romania…..in ungaria nu calci ca ti rupe ala picioarele alea strambe, ‘tuți mo _rții mă ti de scr _oafă na _zis _tă, și bine face!
  Anunța mă cand o să faci amchete prin germania, olanda, franța, austria……aaaaa, acolo nu că stăpânii tăi nu s corupți corupți. Uitasem.
  ‘Tuți mor _mântu’ mă ti de je _goasă!

 3. Codruța președinte!

  • chiar ar avea șanse, doar că eu aș vrea să fie Premier, ar avea mai multe pârghii ca și premier

  • Ãia încã vor luptã contra coruptiei .. în Românistanul „ieuropean” .. stilul de mafie statalã si omerta .. au prevalat .

 4. au gust bun șosetele de corupți?

 5. tot cu statul paurel tataie?

 6. îți intră și ție speciala? la pensie mă refer

 7. prin vest nu are de lucru?

 8. Occidentalii aveau demult propriile institutii si legislatii adecvate prin care sa combata coruptia de la ei, doar nu va inchipuiti ca asteptau sa apara Codruta ca sa le rezolve problemele .

  • e pentru infractionalitate care depasesc granitele unei tari, unde trebuie mai multe coordonari de parchete, din ce am inteles , si pentru fonduri UE

   dar si noi avem legislatii adecvate .. ce e drept nu prea are cine sa le aplice .. si la fel de drept ca legile sunt mai pro-infractori la noi

   a avut grija PRESEDINTELE TRADATOR de statul de „drept”

 9. In Bulgaria …se macină altfel de faina la moară. Albă, curată, de calitate.
  La noi făina e la hoți, iar pleava e pentru prostime. Până nu schimbăm hoții de la moară, nu mâncăm cozonac.

 10. Bafta, Bulgaria! Succes, Codruta!