G4Media.ro

Klubradio, post de radio independent și unul dintre cele mai populare din…

Klubradio, post de radio independent și unul dintre cele mai populare din Ungaria, îşi pierde licenţa. Anunțul a fost făcut de Consiliul Media, ”CNA-ul maghiar”, organism controlat de partidul premierului Viktor Orban

Un post de radio privat din Ungaria este pe punctul de a-şi pierde licenţa după ‘încălcarea regulilor’ în mod repetat, potrivit unui comunicat publicat vineri de autoritatea naţională de reglementare, citată de AFP.

‘Licenţa de funcţionare a Klubradio, stabilită pentru şapte ani, expiră în februarie viitor şi mai degrabă va fi supusă unei licitaţii decât prelungită’, a indicat Consiliul Media (NMHH), un organism de supraveghere care controlează toate entităţile media din Ungaria.

Consiliul nu a specificat natura încălcărilor observate, adăugând că, în pofida acestora, postul ‘ar putea concura din nou’ pentru a emite pe aceeaşi frecvenţă ce deserveşte în principal în capitala Budapesta.

Creat în 2011, după revenirea la putere a premierului Viktor Orban, acest consiliu este dominat de partidul suveranist majoritar, Fidesz.

Două organisme independente, OSCE şi Freedom House, au afirmat că înfiinţarea acestuia a întărit controlul guvernului asupra mass-media.

Klubradio, unul dintre cele mai populare posturi din Ungaria, este în mod regulat exclus de la atribuirea contractelor de publicitate de stat, relevă experţi din domeniu.

În 2016, postul a obţinut despăgubiri de peste 300.000 de euro în urma unei hotărâri judecătoreşti împotriva NMHH, care îi refuzase o frecvenţă permanentă până în 2013. Dar nu şi-a recuperat niciodată frecvenţele pierdute în provincii.

Opoziţia ungară a criticat retragerea licenţei pentru Klubradio vineri, calificând aceasta drept un nou atac împotriva celor care se exprimă împotriva puterii în această ţară din Europa Centrală, membră a Uniunii Europene. ‘Fiecare zi vine cu o nouă lovitură dură dată pluralismului media în Ungaria’, a reacţionat deputatul european liberal Katalin Cseh pe Twitter.

Marţi, grupul Radio Free Europe/Radio Liberty, finanţat de Congresul american, şi-a anunţat revenirea în Ungaria la mai bine de 30 de ani de la sfârşitul comunismului, pentru a compensa ‘declinul accentuat al libertăţii presei’ observat, potrivit acestuia.

Ungaria ocupă în prezent locul 89 dintr-un total de 180 într-un clasament mondial al libertăţii presei, publicat de ONG Reporteri fără frontiere (RSF). Ea se situa pe poziţia a 23-a când Viktor Orban a revenit la putere în 2010.

La sfârşitul anului 2018, Bruxellesul a declanşat o procedură excepţională pentru risc de ‘încălcare gravă’ a valorilor UE, menţionând în special diminuarea pluralismului mass-media în Ungaria.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Societatea ( civila) din Ungaria nu pare sa sufere prea tare de restringerea libertatilor de catre dictatorul Orban Viktor atita vreme cit acesta are grija sa le cultive narcisicul orgoliu de rasa superioara, a carei misiune civilizatoare a fost compromisa prin Tratatul de la Trianon….
  Curat populism!
  Pentru cei care nu reusesc sa explice acest termen, situatia din Ungaria este un exemplu foarte intuitiv.

  • Fake news, minciuna propagata pe canalele liberalo-stangiste.
   Citind comentariul: autor curat tembel.

 2. „Consiliul nu a specificat natura încălcărilor observate” – au difuzat prea des Metallica, n-are legătură cu hoțul de fonduri europene, Viktoraș pe numele lui.

 3. Societatea ( civila) din Ungaria nu pare sa fie prea deranjata de restringerea drepturilor si libertatilor de catre dictatorul Orban Viktor, atita timp cit acesta ii flateaza narcisicul orgoliu de rasa superioara, oprita in menirea ei civilizatoare de Tratatul de la Trianon………..
  Curat populism!
  Pentru cei care au dificultati in a explica acest termen, situatia actuala din Ungaria este un exemplu intuitiv.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.