G4Media.ro

Klaus Iohannis: România e puternic angajată în lupta împotriva discriminării, urii și…

Klaus Iohannis: România e puternic angajată în lupta împotriva discriminării, urii și marginalizării, promovând incluziunea socială. Aducerea-aminte devine mai puternică atunci când este completată de acțiuni de protejare a diversității, toleranței și drepturilor omului

În contextul comemorării Holocaustului Romilor, președintele României, Klaus Iohannis a transmis un mesaj de omagiu, apreciind că e necesar să păstrăm memoria victimelor și să consolidăm eforturile de combatere a antisemitismului, xenofobiei și negării Holocaustului.

„În ceea ce privește comunitățile de romi, țara mea este puternic angajată în lupta împotriva discriminării, urii și marginalizării, promovând incluziunea socială. Aducerea-aminte devine mai puternică atunci când este completată de acțiuni ferme de protejare a diversității, toleranței și drepturilor omului”, afirmă Iohannis.

Discursul complet al președintelui Iohannis

„Cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, ne amintim de atrocitățile suferite de romii din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și aducem un omagiu memoriei acestor victime inocente. Acest angajament este de o importanță crucială pentru România.

Comemorarea reprezintă o dimensiune fundamentală în viețile noastre. Aproape jumătate de milion de copii, femei și bărbați romi au fost uciși în timpul ocupației naziste din Europa. În România, 25.000 de romi au fost deportați în Transnistria, la ordinul dictatorului român și aliatului naziștilor, Ion Antonescu. Aproximativ 11.000 de romi și-au pierdut viața.

O durere de neconceput, cauzată de o pierdere irecuperabilă. Mulți dintre ei au murit din cauza bolilor, a frigului sau a foamei. A fost, fără îndoială, un act de ucidere deliberată și sistematică. Discriminați, umiliți, privați de drepturile lor, excluși din societate și, în cele din urmă, închiși și uciși, romii au fost victimele unui regim criminal, caracterizat de rasism, discriminare, teroare, propagandă, persecuție și încălcări ale drepturilor omului. Admitem, cu durere, că printre făptuitori s-au aflat și români.

Nevoia de aducere-aminte este mai urgentă ca niciodată în acest punct critic în care ne aflăm. Trebuie să păstrăm vie memoria victimelor și să consolidăm eforturile de combatere a antisemitismului, xenofobiei și negării Holocaustului. Avem datoria fundamentală de a ne asigura că fiecare generație cunoaște și păstrează adevărul. Genocidul împotriva romilor este, adesea, ignorat și puțin studiat. Prin urmare, este important ca acesta să fie recunoscut și studiat în școli, dezbătut public, amintit în mod deschis. Asumându-ne Holocaustul și atrocitățile petrecute în acea perioadă, putem preveni repetarea greșelilor trecutului.

Nu putem schimba istoria, însă societățile noastre trebuie să aibă capacitatea de a învăța și de a face lucrurile mai bine. România poate fi considerată un model regional în ceea ce privește asumarea Holocaustului și combaterea antisemitismului. Țara mea și-a asumat pe deplin trecutul întunecat și a învățat lecția promisiunii sacre ca niciodată să nu mai permită asemenea atrocități. Am făcut pași fermi și decisivi în ceea ce privește protejarea memoriei victimelor Holocaustului și lupta împotriva extremismului, intoleranței, revizionismului și discriminării.

Trecutul întunecat reprezintă un avertisment care ar trebui să ne ghideze în prezent. Doresc să subliniez mai multe realizări pe care România le-a obținut în domeniile educației, securității, aplicării legislației, promovării cercetării despre Holocaust: succesul președinției române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), adoptarea unei legislații speciale care interzice organizațiile și simbolurile fasciste, rasiste și xenofobe, dar și promovarea cultului persoanelor vinovate de crime împotriva păcii și umanității, combaterea și prevenirea negării Holocaustului, deschiderea arhivelor Holocaustului, înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.

Recent, am reafirmat determinarea noastră în ceea ce privește apărarea memoriei traumatice a romilor. Amintesc aici adoptarea Legii pentru instituirea zilei de 2 august ca Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor – Samudaripen.

În ceea ce privește comunitățile de romi, țara mea este puternic angajată în lupta împotriva discriminării, urii și marginalizării, promovând incluziunea socială. Aducerea-aminte devine mai puternică atunci când este completată de acțiuni ferme de protejare a diversității, toleranței și drepturilor omului.

Astăzi, Europa se confruntă cu o serie de crize care pot submina valorile noastre fundamentale. Populismul, extremismul, rasismul, xenofobia și negarea Holocaustului cresc amenințător. În acest context, este datoria noastră să apărăm drepturile omului și să promovăm respectul pentru lege, tratamentul egal al persoanelor indiferent de originea rasială sau etnică, toleranța, solidaritatea. De asemenea, educația și cercetarea despre Holocaust sunt esențiale pentru sănătatea democrațiilor noastre.

Ca Președinte al României, reafirm angajamentul ferm al națiunii mele în ceea ce privește prezervarea memoriei Holocaustului, promovarea valorilor democratice și lupta împotriva antisemitismului, extremismului, rasismului și discriminării.”

 

Sursa: Administrația Prezidențială

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Nu ne doare gura sa spunem vorbe!

  • Chestiunea egalităţii de şanse. Elevul sărac n-are ce citi româneşte pe tableta conectată la internet, iar bogatului adesea îi cumpără părinţii nu doar cărţi scumpe, ci şi diplomă. La noi, a dispărut de pe net, chiar în anul Centenarului, Biblioteca Digitală a Bucureştiului, o bază de date de asemenea dimensiuni neexistând decât în Capitala PSD a doamnei Firea.

 2. Nu exista realitate care să corespunda spuselor lui johannis.Deci un președinte hot, una se întâmplă, de alta ne vorbește el. În vorbe mincinoase este cel mai progresist dintre președinte. Asta ați vrut? Realitatea plesnește de rău și ele este plin de corectitudine politica. Cred ca aveau un plan de a instaura și mai profund CP, dar pandemia le-a jucat feste, pentru ca din când în când mai scoate câte o tâmpenie de felul asteia. Sunt convins ca nu știe ce spune, dar de idioți utili e plina lumea.

  • nu uita ca este valabila si reciproca

  • Oare cand isi vor da seama oamenii ca voteaza o clasa politica pe tot spectrul ei, care nu i serveste pe ei dar interese straine sau propriile interese. Atunci va fi schimbare adevarata. Pana atunci avem unii care pun in scena diferite piese pt fazani.

  • BPS , crezi ca ar fi normal sa voteze unul ca tine

 3. Ridicati-i statuie nemtalaului, cat mai repede.

 4. Asteptam de ceva vreme ca presedintele sa ne surprinda prin aducerea in fata natiunii a adevarului . Si acest discurs este parte a unui adevar . Poate fi acesta inceputul vorbelor ce vor produce neamagiriea natiei la nesfirsit . Multe surprize ,de neimaginat , ne asteapta .Nu mai este mult si vom afla .

  • Un cumul de actiuni la nivel politic pot duce acolo unde zici .

  • Avem o tara in care peste 150.000 de copii se culca flamanzi, unde oamenii de pe la tara muncesc pe ici pe colo cu ziua, fara nici un fel de securitate sociala, multi cu probleme cu alcoolul, avem o economie prapad care nu poate sa asigure un venit cat de cat la milioane de oameni care au plecat; zeci de mii de locuinte fara gaz, apa….tinerilor frumosi si isteti cu studii superioare pe care orice tara s-ar batea oferiti posturi de chelneri si ospatari …poi ce locuri de munca oferiti celor fara prea multa carte sau fara o calificare? Vorbarie vorbarie…urati pe romani, discriminati pe romani, marginalizati romanii, indiferent de etnie.

  • BPS Nu vei putea intelege niciodata ce inseamna capitalism ,vei ramane tributar statului toata viata ta . Daca statul nu iti da ,tu ca individ nu esti in stare sa faci nimic . O natie care nu stie sa faca nimic ,datorita acestei paguboase slugarnicii la stat , nu se poate pune pe picioare decit luptind fiecare pentru existenta lui . Omul asa este construit de natura , nu cum iti inchipui tu ca ar fi bine . Poate copii tai iti spun deja asta si mai cred ca nici pe iei nu ii aprobi .

  • BPS lasa-te neica de comunism , ai vazut ce aduce .

  • Ce comunism tovarasici m si albina…vorbim de o chestie foate nobila si anume omul sa poata sa isi atinga maximul potential, un destin onorabil…dar intr-o tara cu elite vandute, cu mai multi stapani, careia i s-a stabilit probabil de ceva decenii un anumit parcurs…poate exista asa ceva? Eu nu cred, sub situatia actuala.

  • BPS Atita intelegi atita zici , crezi ca esti singur pe lume ?

 5. România e unul din puținele state din estul Europei (alături de Polonia) care au recunoscut holocaustul romilor și demonstrează încă o dată leadership și onestitate în acceptatea istoriei în partea asta de lume.

  P.S. Dacă de la cei care s-au simțit mereu o parte a majorității etnice am așteptări reduse, deoarece n-au trecut prin multe forme de discriminare, de la cei minoritari am nu doar așteptarea, ci și pretenția să nu-și bagatelizeze unul altuia importanța. Cu atât mai mult nu accept rasism și xenofobie de la cineva care din postura de fostă victimă, își dorește să devină călău.

  Aviz amatorului de o anumită etnie care nu s-a putut abține de la a comenta sub mai multe nume, se știe el care e.

 6. Vorbe goale marca PNL.

  „acțiuni ferme de protejare a diversității, toleranței și drepturilor omului”

  Ca atunci cand Jandarmeria a atacat premeditat si la ordin politic protestatari pasnici, iar DIICOT al PNL i-a facut scapati?

 7. Socialismul e țară minciunii unde politicienii se simt cel mai bine și unde psihopații înfloresc și prosperă.Așa s-a întâmplat cu socialismul internaționalist rus, așa s-a întâmplat cu socialismul naționalist german, așa se întâmplă cu teologia socialistă nord coreeană și chineză și tot așa se va întâmpla cu eurosocialismul globalist care are câte ceva din toate celelalte forme .Între timp noi numărăm și comemorăm pogromurile.Apropo, nu ne-am descurcat mai bine fără politicieni?Întreb și eu…

 8. Socialismul e țara minciunii unde politicienii se simt cel mai bine și unde psihopații înfloresc și prosperă.Așa s-a întâmplat cu socialismul internaționalist rus, așa s-a întâmplat cu socialismul naționalist german, așa se întâmplă cu teologia socialistă nord coreeană și chineză și tot așa se va întâmpla cu eurosocialismul globalist care are câte ceva din toate celelalte forme .Între timp noi numărăm și comemorăm pogromurile.Apropo, nu ne-am descurca mai bine fără politicieni?Întreb și eu…