G4Media.ro

Klaus Iohannis: Guvernul va promova, în foarte scurt timp, o legislație pentru…

Klaus Iohannis: Guvernul va promova, în foarte scurt timp, o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că Guvernul Orban ”va promova în foarte scurt timp o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi”, refuzând să dea detalii despre modalitatea în care va fi adoptat actul normativ, prin ordonanță de urgență sau prin angajarea răspunderii în fața Parlamentului.

„Pot să vă spun că, în foarte scurt timp, Guvernul va promova o legislaţie pentru alegerea primarilor în două tururi”, a arătat preşedintele, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

El nu a oferit însă detalii despre modalitatea prin care va fi promovată această legislaţie, precizând că aceasta este responsabilitatea Guvernului.

„Alegerea primarilor în două tururi va fi promovată de Guvern în foarte scurt timp. Eu am mai spus acest lucru: alegerea în două tururi este soluţia cea mai bună. Evident că asta este o chestiune care pe urmă va trebui să intre în circuitul legislativ şi vom vedea cum decurg lucrurile. (…) Veţi primi de la Guvern foarte concret variantele pe care le vor promova. Nu cred că este rolul meu să vă spun ce va face Guvernul”, a subliniat şeful statului.

Despre anunţul conducerii PSD că va trimite o scrisoare partenerilor externi ai României în care să fie prezentat punctul de vedere al partidului cu privire la intenţia Guvernului Orban de a iniţia o schimbare a legilor electorale cu câteva luni înainte de alegeri, Iohannis a declarat: „Fiecare cu interpretarea lui”.

Sâmbătă, premierul Ludovic Orban a declarat că guvernul pe care îl conduce are la dispoziție două variante prin care să implementeze alegerea primarilor în două tururi de scrutin dacă acest lucru nu va fi decis de Parlament: angajarea răspunderii pe proiectul de lege sau chiar o ordonanță de urgență.

”Avem ca variante angajarea răspunderii sau ordonanță de urgență”, a spus Orban, întrebat despre alegerea primarilor în două tururi.

El a amintit că o inițiativă legislativă în acest sens, depusă de PNL, se află în Camera Deputaților, forul decizional, și că ea poate fi adoptată dacă partidele care au susținut învestirea guvernului o vor vota.

Ludovic Orban a vorbit și joi seara, într-o emisiunea la Realitatea Plus, despre posibilitatea adoptării unei OUG sau chiar angajarea răspunderii guvernului pe revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

„Partidul Naţional Liberal susţine alegerea primarilor în două tururi, am depus un proiect de lege care este în dezbaterea Camerei Deputaţilor. (…) Vom încerca să aducem în plenul Camerei Deputaţilor, să încercăm o mobilizare, astfel încât să trecem proiectul de lege. (…) Asta este o variantă, mai avem la dispoziţie două variante, în cazul în care această variantă nu va funcţiona, fie varianta angajării răspunderii, fie varianta unei ordonanţe de urgenţă”, a spus Ludovic Orban.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și:

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Si alegerile parlamentare anticipate si alegerile locale in doua tururi de scrutin vor fi facute deindata asa cum cum deja presedintele K.Johannis a spus si promis.

  2. Gauleiterul teuton Iohannis Klaus Werner și diletanții, pnliști, din partidul aflat la butoanele guvernării ,guvernare aflată deja în degringoladă, vor alegeri anticipate ,urgent, deoarece au început să se prăbușască în sondaje , și acest aspect se va evidenția la alegerile locale.Până la toamnă pnl va coborî vertiginos, în preferințele electoratului ,care începe deja să se trezească la realitate sub dușul rece al nepuținței guvernului prezidențial.Mai urmează apoi angajamantele față de FMI , redescoperit și readus de guvernarea pnlistă să pună în aplicare măsuri de austeritate destructive.Păi logica este de maniera : urlați că nu mai aveți resurse bugetare că le-a irosit psdeul , dar voi cu gândul la popor vă împrumutați ca să aveți de unde să dați înapoi.Dupăcare urmează politica de austeritate , a curbelor de sacrificiu,creșterea prețurilor la bunuri și servicii ,personal disponibilizat tăieri de salarii , înghețarea pensiilor și salariilor, iar prin desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție , cu sprijinul instrumentele judiciare se vor putea îngenunchia și reduce la tăcere adversarii politicii.Rămâne de văzut dacă partidele politice , se gândesc la țară și cetățean și atunci vor realiza o alianță politică din rândurile căreia să se desemneze un candidat la funcția de prim ministru care va conduce un guvern de uniune națională până la la alegerile parlamentare de la sfârșitul anului.Dacă nu timp de 4 ani ,după alegerile anticipate ,când pnleul va avea majoritate în Parlament, alături de alți acoliți care ascultă de ordinele din afara țării ,vor impune măsuri ,ce nu vor mai putea fi oprite, în detrimentul cetățenilor.Este o opinie , în baza dreptului la liberă exprimare ca drept garantat de Constituția României.

  3. Este o opinie, dar una partizana, si conform ideilor,, unei anumite parti „a electoratului. Nu o impartasesc deloc, si asta e opinia mea si a unei alte parti a electoratului. Nu pot fi nicicum de acord cu termeni calomniosi precum,, gauleiter”!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.