G4Media.ro

Klaus Iohannis: Grupul de lucru de la președinție privind votul din diaspora…

Klaus Iohannis: Grupul de lucru de la președinție privind votul din diaspora a fost înființat și în această săptămână va trimite documentul rezultat tuturor autorităților responsabile

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că la nivelul Administrației Prezidențiale a fost înființat un grup de lucru cu misiunea de a identifica soluții pentru ca românii din diaspora să poată vota fără a sta la cozi și a anunțat că săptămâna aceasta va fi elaborat un document care va fi trimis tuturor autorităților responsabile.

„Am anunţat imediat după alegeri că voi constitui un grup de lucru la Administraţie care elaborează propuneri pentru îmbunătăţirea cadrului organizatoric şi legislativ. Pot să vă spun că acest grup a fost înfiinţat, a lucrat şi încă în această săptămână vom finaliza documentul, care va fi înaintat tuturor autorităţilor responsabile, pentru ca fiecare să-şi poată face treaba mai bine, sperăm, pentru organizarea următoarelor rânduri de alegeri, primele fiind alegerile prezidenţiale”, a spus Iohannis la şedinţa plenară a Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

El a criticat lipsa de răspundere a autorităţilor pentru problemele de la votul din 26 mai din diaspora.

„Diaspora a fost, este şi rămâne în atenţia mea şi, din păcate, problemele nu s-au rezolvat nici măcar în partea administrativă, banală. Înainte să-mi încep mandatul a existat un mare scandal la alegerile în străinătate în noiembrie 2014. Am modificat atunci legislaţia, însă se vede că insuficient şi iată că acum la europarlamentare şi referendum s-a repetat problema, dar să nu vă imaginaţi că cineva şi-a asumat răspunderea. La noi s-a dezvoltat în ultimii ani o perfecţiune nebănuită la capitolul fuga de răspundere. Ministrul de Externe, Doamne fereşte! Cum să fie domnul ministru vinovat?! Nu, preşedintele. De ce a convocat referendumul?! Cei care au organizat, vai de mine, cum să fie ei vinovaţi?! Ambasadorii pe care eu i-am numit sunt vinovaţi, ei trebuiau să se ocupe şi aşa mai departe”, a mai spus Iohannis.

Pe 30 mai, șeful statului a anunțat că va forma un grup de lucru care va căuta soluţii cu privire la votul românilor din străinătate, precizând că va avea discuţii şi cu premierul Viorica Dăncilă.

„Voi forma un grup de lucru care trebuie să caute soluţii şi le voi propune celor care pot transpune pe urmă în legislaţie sau în hotărâre de guvern aceste soluţii. Am început deja câteva discuţii informale şi sunt convins că se găsesc soluţii rapide pentru a nu repeta acest fiasco la alegerile prezidenţiale din această toamnă”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă va avea discuţii cu premierul Viorica Dăncilă pentru soluţii precum votul prin corespondenţă, şeful statului a răspuns că vor exista astfel de întâlniri. „Voi avea astfel de discuţii şi sunt convins că vom găsi soluţii”, a arătat el.

Preşedintele Iohannis a precizat că vinovaţii de situaţia de la alegerile din străinătate sunt miniştrii de Externe şi de Interne şi a reiterat solicitarea de demitere a acestora.

„Această catastrofă a fost organizată de Guvernul pesedist, nu au decât să evalueze, să facă ce vor, însă vina politică este clar la Guvern. Nu are rost să căutăm în altă parte, că un portar la o ambasadă nu s-a înţeles cu un votant. Este evident că vinovaţi sunt miniştrii de Externe şi Interne, drept pentru care am cerut demiterea. (…) Cei doi au umblat pe la televiziuni să spună că nu-şi dau demisia, nici nu mă interesează, eu am cerut demiterea lor ca şi sancţiune politică”, a menţionat şeful statului.

Întrebat ce i-a spus premierul Viorica Dăncilă în cazul celor doi miniştri, Iohannis a arătat că aceasta i-a transmis că „rămâne să mai judece puţin chestiunea”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Domnu’ Iohannitza, „e” grele viata fara mustacios, asa e?

    Dupa episodul 2014, nu a miscat nimeni nici un deget pentru diaspora. Acu, hopa, brusc, aveti alegeri in toamna, yes? Si turul 2 e interesant, yes? Vorba lu’ Barna: cu dl. Iohannis si candidatul USR – PLUS, chiar ai avea senzatia ca ai de unde alege. Scared much?! 😀

    Cum spuneam in alt comentariu: nu va culcati pe cele 41% in sondaje….jumatate va voteaza pentru a alege raul mai mic…dar daca apare o alternativa, hm…cine stie? ? numa zic…

  2. A durat mult până s-a creat grupul ăsta de lucru. Probabil doritorii au stat la coadă la Cotroceni.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.