G4Media.ro

Klaus Iohannis anunță că România are dificultăți în implementarea PNRR și întârzieri…

Sursă foto: Unsplash

Klaus Iohannis anunță că România are dificultăți în implementarea PNRR și întârzieri la accesarea banilor UE, în cadrul unui eveniment destinat firmelor

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România are dificultăți în implementarea PNRR și înregistrează întârzieri la accesarea banilor UE din programele operaționale, în cadrul unui eveniment destinat firmelor.

Iohannis a transmis un mesaj prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Politici Economice și Sociale, în cadrul Galei Topul Național al Firmelor, organizate de Camera de Comerț și Industrie a României, în 2 noiembrie (ediția a XXX-a).

Președintele a transmis că în anii următori, ”performanțele economice se bazează, în mod decisiv, pe contribuția unei absorbții ridicate a fondurilor europene” și a subliniat că România se confruntă cu întârzieri:

  • ”Din păcate, ne confruntăm cu unele întârzieri în utilizarea acestor fonduri. Implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență întâmpină anumite dificultăți, iar programele operaționale au și ele întârzieri. De aceea sunt necesare eforturi sporite pentru accelerarea procedurilor, pentru obținerea și utilizarea finanțărilor”, a transmis președintele.

Klaus Iohannis le-a transmis autorităților ”să se concentreze cu prioritate pe facilitarea accesării fondurilor europene”:

  • ”Dumneavoastră, reprezentanții mediului de afaceri, puteți contribui la identificarea și reducerea barierelor birocratice specifice. Rămân un susținător al dialogului dintre stat și mediul de afaceri, ca instrument al bunei guvernări. Indiferent de context sau de situație, experiența a demonstrat că cele mai bune soluții vin întotdeauna din colaborare și parteneriat”, a mai spus președintele.

Mesajul integral al președintelui Klaus Iohannis:

”Domnule Președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României,

Stimați reprezentanți ai comunității de afaceri,

Distinși invitați,

Transmit felicitări Camerei de Comerț și Industrie a României pentru consecvența cu care promovează, prin Topul Național al Firmelor, excelența în afaceri și performanțele remarcabile din economia noastră.

Felicit, de asemenea, comunitatea de afaceri din România, pentru rezultatele obținute și reziliența dovedită. Aceste performanțe merită apreciate cu atât mai mult cu cât au fost obținute într-un context economic deloc facil, impredictibil în plan regional, dar și global.

Doamnelor și domnilor,

Traversăm vremuri complicate, profund marcate de incertitudine pe fondul crizelor din ultimii ani. Totodată, războiul de la granițele noastre, dar și alte conflicte militare izbucnite recent au un impact profund asupra nevoii de securitate și de predictibilitate pentru economiile tuturor țărilor.

Creșterea economică globală a încetinit anul acesta, cu un ritm mai pronunțat în cazul economiilor dezvoltate. Acum, în contextul evoluțiilor tragice din Orientul Mijlociu și pe fondul amplificării tensiunilor, a polarizării și a extremismului, perspectivele economice se deteriorează suplimentar, inclusiv în zona europeană.

Comparativ cu țările din regiune și cu Uniunea Europeană, creșterea economică a României va rămâne în 2023 una ridicată, de peste 2%. Această dinamică se datorează, într-o măsură semnificativă, și capacității de adaptare a mediului de afaceri în raport cu dificultățile majore din vremea pandemiei, cu criza energetică, blocajele în lanțurile de aprovizionare și scumpirea materiilor prime.

Perioada post-pandemie a adus multiple schimbări în funcționarea afacerilor și în majoritatea sectoarelor economiei. În ciuda tuturor acestor provocări, companiile de top și-au consolidat cifrele de afaceri și profiturile. O treime dintre cele mai performante companii sunt cele din industrie, urmate de companiile din sectorul serviciilor.

Serviciile rămân principalul motor al creșterii economice, cu un avans al cifrei de afaceri de 7,5% față de anul 2022. În industrie, însă, producția a continuat să scadă, declinul industrial depășind 5% pe primele opt luni ale anului, pe fondul diminuării cererii interne, dar și a activității industriale în economiile europene.

În planul schimburilor externe, deși deficitul balanței comerciale se reduce consistent pe fondul încetinirii consumului, România continuă să înregistreze deficite comerciale problematice, precum cele din industria chimică.

Anul trecut, de exemplu, România a importat produse chimice de peste 18 miliarde de euro, la exporturi de doar 4,5 miliarde de euro, deficitul comercial pentru aceste produse depășind cu 26% nivelul din 2021. De aici și nevoia unor abordări proactive în privința perspectivelor de dezvoltare a industriei naționale.

În același timp, nu trebuie neglijate investițiile în inovare și integrarea progresului tehnologic. Aceste investiții oferă României premisele unei tranziții echilibrate la economia viitorului, dar și o bază solidă de consolidare a competitivității afacerilor.

Stimați reprezentanți ai mediului de afaceri,

România are nevoie de o politică fiscală coerentă, capabilă să susțină performanța economică, stabilitatea financiară și să atragă în continuare investiții străine productive. Numai așa putem valorifica pe deplin potențialul economic al țării noastre.

Înțeleg îngrijorările dumneavoastră privind pachetul de măsuri fiscale recent adoptat. Cunosc, deopotrivă, punctele sensibile și avantajele aduse de aceste măsuri, în condițiile în care nevoia de consolidare a finanțelor publice este una reală, profundă și structurală.

Totodată, sunt convins că, acolo unde se vor dovedi necesare modificări sau completări ale măsurilor, acestea nu vor întârzia să apară. Creșterea economică, atractivitatea investițională și buna funcționare a piețelor trebuie să rămână priorități esențiale pentru România.

În ultimii ani, țara noastră și-a redefinit identitatea în plan extern, prin creșterea puternică a profilului său regional și european. Internaționalizarea afacerilor românești și rezultatele obținute pe anumite piețe sunt indicii ale competitivității mediului nostru economic.

Am încredere că veți continua să rămâneți implicați și deschiși dialogului cu decidenții politici. România va crește sustenabil numai printr-un astfel de parteneriat.

Doamnelor și domnilor,

În anii următori, performanțele economice se bazează, în mod decisiv, pe contribuția unei absorbții ridicate a fondurilor europene. Iar cele mai multe apeluri de proiecte au fost programate în perioada anilor 2023-2024.

Din păcate, ne confruntăm cu unele întârzieri în utilizarea acestor fonduri. Implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență întâmpină anumite dificultăți, iar programele operaționale au și ele întârzieri. De aceea sunt necesare eforturi sporite pentru accelerarea procedurilor, pentru obținerea și utilizarea finanțărilor.

Încurajez autoritățile să se concentreze cu prioritate pe facilitarea accesării fondurilor europene. Dumneavoastră, reprezentanții mediului de afaceri, puteți contribui la identificarea și reducerea barierelor birocratice specifice.

Rămân un susținător al dialogului dintre stat și mediul de afaceri, ca instrument al bunei guvernări. Indiferent de context sau de situație, experiența a demonstrat că cele mai bune soluții vin întotdeauna din colaborare și parteneriat.

Salut, încă o dată, performanțele în afaceri, reflectate și de ediția din acest an a Topului Național al Firmelor.

Vă doresc sănătate și mult succes!”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. guvernarea USR de 6 luni acum 2 ani e de vină

  2. România este guvernata de guvernul lui Nicu și Marcel instalat de Președintele Iohannis însuși .

  3. Nu pot fura ca înainte. Se screm,ignesc din greu dar nu iese parandărătul si atunci zic că strugurii îs acri .

  4. Nu zau ?! Poate UE inchide ochii la simulacrul ”reformei”pensiilor speciale ? Poate ca in lipsa de reactie a opiniei publice si in contextul geopolitic dat o va face …. Ce ati realizat prin simulacrul de ”reforma”e , consolidarea acestora ! Ce stiu sigur e ca acest element este esential pentru a distruge ultima speranta in statul de drept si democratie in Romania ….. Felicitari !

  5. Pe implementarea PNRR și a fondurilor europene sunt probleme, e birocrație, e greu nene. Pe Anghel Saligny, unde se dau bani primarilor în funcție de apartenența politică și unde nu se face nicun control asupra licitațiilor și a calității lucrărilor, acolo totul merge strună. Banii merg unde trebuie, lucrările se dau cui trebuie, șpaga ajunge și ea unde trebuie. Acolo s-au depășit barierele birocratice.

  6. Păi nu tocmai „Eminența Sa” anunța mai an că uriașa alianță va aduce 80 de milioane din PNRR? Sau greșesc eu?

  7. Să-i dezactiveze cineva robotului funcția de agent constatator, consumă baterie degeaba și oricum este inutilă pentru că toți politicienii noștri sunt agenți constatatori.