G4Media.ro

Klaus Iohannis a vorbit despre ”importanța statului de drept” la Forumul Black…

Klaus Iohannis a vorbit despre ”importanța statului de drept” la Forumul Black Sea and Balkans Security: ”Pentru România rămâne extrem de importantă promovarea valorilor democratice și a statului de drept”

Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj despre ”importanța statului de drept pentru România”, în cadrul celei de-a cincea ediții a Forumului Black Sea and Balkans Security, organizate de New Strategy Center.

Încă de la începutul discursului, Iohannis a vorbit despre situațiile de ”transformări și criză” de la nivel internațional și despre nevoia de adaptare la ”situații fără precedent”, fapt pentru care, spune președintele, a devenit esențială ”apărarea principiilor și valorilor noastre fundamentale”:

 • ”De aceea, pentru România rămâne extrem de importantă, în acest context, promovarea acestor valori democratice și a statului de drept, a ordinii mondiale bazate pe reguli și a multilateralismului eficient”, a transmis Iohannis.

Președintele a mai trecut în revistă și pandemia COVID-19 și ”acordarea unei atenții sporite securității sanitare și infrastructurilor critice care țin de acest domeniu”.

Iohannis a mai transmis că ”organizațiile precum New Strategy Center sunt resurse importante de expertiză și, prin conferințe precum cea aflată în derulare, creează un spațiu dedicat dialogului între reprezentanții statului și societatea civilă”.

Mesajul integral al președintelui Klaus Iohannis la Forumul Black Sea and Balkans Security

Cu ocazia celei de-a cincea ediții a conferinței „Black Sea and Balkans Security Forum”, doresc să transmit un mesaj de susținere pentru inițiativa think tankurilor și a mediului academic de a organiza periodic dezbateri privind politicile publice în domeniul apărării și al relațiilor internaționale.

Într-un mediu internațional supus în permanență unor multiple transformări și situații de criză, fie ele securitare, umanitare, sanitare, climatice sau de altă natură, construirea rezilienței – a capacității de adaptare la situații fără precedent, cu apărarea principiilor și a valorilor noastre fundamentale – a devenit esențială. De aceea, pentru România rămâne extrem de importantă, în acest context, promovarea acestor valori democratice și a statului de drept, a ordinii mondiale bazate pe reguli și a multilateralismului eficient.

În ultimele decenii, inclusiv ca urmare a avansului tehnologic și digital, contextul de securitate s-a schimbat semnificativ. Avantajele pe care digitalizarea societăților le-a adus au venit însoțite de o proliferare a tipurilor de amenințări și de o sporire a amplorii și a intensității acestora. Astfel, față de sfârșitul secolului trecut, paleta de provocări cărora trebuie să le facem față s-a diversificat foarte mult, de la cele clasice la cele asimetrice, de la terorism la conflicte hibride, cu utilizarea pe scară largă a mijloacelor cibernetice și a inteligenței artificiale ori a noilor tehnici sofisticate de propagandă și dezinformare.

Spre exemplu, una dintre lecțiile pe care le putem extrage după criza generată de pandemia de COVID-19 este aceea că reziliența unui stat depinde și de acordarea unei atenții sporite securității sanitare și infrastructurilor critice care țin de acest domeniu. Securitatea capătă, în contextul sofisticat în care operăm, valențe tot mai complexe și mai ample, fiind necesare reacții, la nivel societal și statal, pe măsură – eficiente, rapide, calibrate, vizionare.

Toate aceste categorii de amenințări au dus la necesitatea de a regândi modelul clasic al apărării și securității naționale. Procesul de transformare a vizat inclusiv dezvoltarea unor mecanisme de adaptare și anticipare și o colaborare mai strânsă, în cadru multilateral sau împreună cu aliații noștri din Uniunea Europeană și NATO, pentru a identifica cele mai bune soluții în fața acestor provocări complexe. Ceea ce vizăm este apărarea intereselor strategice care ne unesc și scăderea dependenței de partenerii care nu împărtășesc valorile noastre.

Totodată, România rămâne un pol de stabilitate în regiune, care își poate asuma rolul de a proiecta valorile occidentale în rândul partenerilor regionali și de a contribui la consolidarea stabilității în regiunea Mării Negre și a Balcanilor de Vest. În toată această perioadă dificilă, demersurile României de sprijin pentru partenerii din regiune reprezintă o dovadă concretă a faptului că numai prin unitate și solidaritate pot fi depășite situațiile de criză și găsite cele mai bune soluții de a avansa.

Pandemia ne-a arătat, de asemenea, că, într-un mediu globalizat, caracterizat de o abundență de informații fără precedent, pe de o parte, și de tehnologii ale comunicațiilor în continuă dezvoltare, pe de altă parte, publicul larg poate cu ușurință să ajungă la o interpretare greșită a evenimentelor. De aceea, voi susține întotdeauna multiplicarea platformelor care își propun să ofere cadrul pentru un dialog informat, argumentat și deschis, bazat pe informații documentate, corecte și verificate, inclusiv în domeniile apărării și securității naționale. Organizațiile precum New Strategy Center sunt resurse importante de expertiză și, prin conferințe precum cea aflată în derulare, creează un spațiu dedicat dialogului între reprezentanții statului și societatea civilă.

Agenda discuțiilor care vor fi purtate în aceste zile la București și reputația de care se bucură participanții la această dezbatere îmi confirmă faptul că există un interes major al actorilor relevanți atât din sectorul guvernamental, cât și din cel non-guvernamental pentru promovarea valorilor europene și euro-atlantice. Putem, împreună, să găsim cele mai bune soluții pentru provocările acestui secol, fie că ne referim la identificarea de noi resurse energetice, fie la înzestrarea tinerei generații cu abilitatea de a rezista influențelor care urmăresc să le slăbească încrederea în democrație sau respectul pentru drepturile omului, acestea fiind doar câteva dintre temele extrem de ofertante supuse acestei dezbateri.

Transmit mulțumirile mele organizației New Strategy Center pentru abordarea unui subiect atât de necesar în această perioadă, precum reziliența, și doresc mult succes lucrărilor acestei ediții a conferinței „Black Sea and Balkans Security Forum”!

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

39 comentarii

 1. Pentru România da, dar pentru tine nu. Nu ești decât un ipocrit care a păcălit poporul și, când s-a văzut cu sacii în căruță, l-a părăsit pentru interesele sale mărunte. Rușine !

  • Asa este! Ce nenorociți suntem, așa, ca popor! N-am avut deloc noroc la conducători 😒

  • Foarte adevarat!

  • Ipocritul iohanis trebuie suspendat.
   Ar trebui ca usr sau aur sa inceapa demersurile pentru suspendare.
   Ar trebui sa mergem la proteste masive pentru asta.
   iohanis este capul mafie peneliste.
   Acum vrea sa distruga de tot invatamantul cu romania lui educata.

  • Mai placaje, tu vorbești de stat de drept? In Romania justiția nu exista, sint încă procese politice, tu personal te implici în justiție! Așa că nu ai drept să vorbești de statul de drept.

 2. Abureli, prostii, minciuni etc.
  Uitati si adevarul despre seful de la Cotroceni al mafiotilor PNL, asa cum scrie Deutsche Welle: „Șeful statului și-a întrerupt miercuri eternul său concediu spre a rosti, perfid, un discurs reformisto-împăciuitor, menit să mascheze propriul rol decisiv în declanșarea iminentă a unei crize guvernamentale și să mimeze ”preocuparea” lui pentru bunăstarea românilor. Florin Cîțu știa bine ce face demițându-l pe ministrul justiției, așa cum și patronul său de la Cotroceni era edificat, înaintea discursului său demagogic și ipocrit la maximum, ce e în joc și cum se vor poziționa aliații ca să câștige marele pot”.
  Scurt si corect!

 3. Ficusul face bla bla blaa…Dar Ficusul o să fie suspendat în curând…și de data asta ăsta nu scapă ca Băsescu…

  • Bine-ar fi daca ar fi suspendat! Ar fi exact rasplata pentru modul in care si-a inselat alegatorii cu discursul anticoruptie!

 4. „discursul său demagogic și ipocrit la maximum”
  *DW

 5. Dulapule, te manancă pușcaria!!! Pe cine pui la DNA SI DIICOT???

  • De asta si ii este teama! De aceea vrea sa controleze numirile la DIICOT SI DNA! Si sper sa nu scape exact de ceea ce ii este teama!

 6. Cred ca si europenii încep sa se dumirească cine este de fapt „marele” Klaus

 7. UN PUTUROS MINCINOS SI NESIMTIT. Nu va este putin rusine ptr gandirea duplicitara prin care dati gir coruptiei atit economic cat si educational. Tot ce se intampla acum este cu acordul dstra. Sunte-ti presedintele “dragnea” in fapt.

  • Un comentariu pertinent! In primul mandat a mimat lupta anticoruptie si , dupa ce s-a vazut cu sacii in caruta, primind al 2-lea mandat si nemaiavand ce sa piarda, si-a dat arama pe fata!

 8. Cand ma gandesc ca l-am votat ma apuca sila.

  • Exact!!! Nu i ar fi Rușine, ipocrit mizerabil…

  • Să vezi ce poftă de ceva maro aveai dimineața pe stomacul gol, dacă ieșeau prezidenți Puie Monta, sau Veorica!:)))))

  • l-am votat, pentur ca PNL si PSD au facut un pact, si au atacat USR+, si nu am avut ca votant de dreapta ce sa alegem
   l-am votat pentru ca altfel Dancila
   l-am votat pentru Barna a fost prea molusca , na .. de la Sibiu de la Ficus din tzarna, si nu prea s-a luptat (tin minte si acum cum moise se chinuia sa-i serveasca intrebari sa il creasca pe barna)

   dar presimt ca la urmatoarele alegeri PNL va pierde prezidentia !!!!!

 9. Un gunooi, sa-mi dai votul înapoi.
  Dupa ce se cară citu, o suspendare la asta trebuie neapărat.

 10. Ai dezamagit asa de mult incat nici cand respiri nu mai esti credibil !

 11. Au apus zilele in care „se lupta cu PSD” pentru justiție, acum interesul e acapararea justiției sub impresia falsa ca „nu se poate face nimic”…

 12. Salut, Paulescule -!
  Eu nu l-am votat si am o sila mega !
  Da, pt ca veni vorba de stat de drept, oare nu i-a plesnit obrazul gros, ca, nu achita cei 300 000 euro, chirie incasata pe o proprietate ce a obtinut-o fraudulos , confiscata ulterior de catre stat .

  • Nu este evident ca, daca nu era un corupt penal (deci cu dosar, deci santajabil), nu mai era propus de Dan Voiculescu prim-ministru? Va mai amintiti cum a aparut. din neant, „proectul Iohannis, despre care nimeni nu stia in ce consta??? Asadar, nu ar fi ajuns presedinte, daca nu ar fi fost corupt si santajabil, si acum isi plateste datoriile celor care l-au promovat ! (de exemplu, Varanul!). Ne-a pacalit pe toti cu discursul anticoruptie!!! Rusine!

 13. faraonul iohanis mai vorbeste despre „valori democratice”, „stat de drept”?
  doamne ce ridicol!

  el, cel care a fugit de o dezbatere cu o ANALFABETA ?
  el, care vrea justitia la palatul cotroceni?
  el care vrea sa dirijeje guvernul de la cotroceni?
  el care facut blaturi ordinare cu psd si udmr?

  el, care a sfidat pe fata toate valorile democratice scuipand pe milioane de oameni doar pentru ca se simt reprezentati de catre psd?

  nu se poate ca de la pupitrul unei tari sa faci asemenea abuzuri, dincolo de toate nerealizarile din ultimi 8 ani de zile.! 8 ani de zile in care a primit „inca o sansa!”.

  ajunge!

  • Așa cum te-am votat așa te suspendam,nesimțitule! Tu și Cacîtu sunteți doua mizerii,vezi că nu te mai pune NATO secretar daca ajungi la suspendare și atunci trebuie sa dai casele înapoi!

 14. Care stat de drept?

  ăsta cu disciminarea și apartheid-ul vaccinal? cu prim-ministru care acuză dizidenții că-s teroriști? cu cenzura pozițiilor științifice care indică eficacitatea slabă a vaccinului și faptul că vaccinatii iau și dau virusul deci nu au statut superior epidemiologic.

  cu tun de 2 miliarde de euro pe vaccinuri inutile care se strică pe stoc și de aia trebuie să calci in picioare drepturile ca să șantajezi oamenii să se vaccineze?

  stat de drept cu stare de alertă cand ai 10 infectați vara? ca să isi dea tunul financiar?

  prostimea poate să stea cu capul in televiziunile creatoare de panică dar ăsta numai stat de drept nu e.

  păi o să râdă dictatorii de voi cand le mai țineți predici cu statul de drept

 15. A vorbi despre statul de drept si independența justiției dupa tocmai l-ai revocat pe Stelian Ion si ai blocat procedura de numire a Înalților Procurori este o imensa ipocrizie!

 16. Dac’ati sti cati PNListi au votat cu Dancila in turul 1 la prezidentiale ca sa nu ajunga Barna in turul 2….

 17. Fick dich, Herr Präsident!

 18. Nu va mai cred nici copiii de 4 ani.

 19. Unde vede caraghiosul asta stat de drept in Romania. Daca era stat de drept el era primul la brutarie. Dar toate dosarele sale au fost inchise de Taica Lazar, fapt pentru care a ajuns procuror general. A preluat de la Petrov justitia si serviciile si astia slugarnici, îi fac toate poftele. Stat de drept pe dracu. La cat a furat Orban si Catu in pandemie, nu se misca nimic. Siktir!

 20. statul de drept PeeeNeeeLeee-ROMANICA-NORMALA-EDUCATA
  – injunghierea pe la spate a partenrului de coalitie
  – neimplicarea in desfiintarea SIIJ (ca PeeeSeeeDeee)
  – angajarea de rubedenii/relatii… tot tacamnul de incompetneti (ca PeeeSeeeDeee)
  – FURTUL A 10 MILIARDE EURO prin PNDL (ca PeeeSeeeDeee)
  – contributie la slabirea justitie, prin demiterea ministrului justitie inainte de a depune candidaturile pentru sefii parchetelor ((ca PeeeSeeeDeee)
  – alegerea sefilor parchetlor fara a tine cont de avizul CSM (ca PeeeSeeeDeee)
  – inchiderea dosarului 10 august (ca PeeeSeeeDeee)

  ……
  (ca PeeeSeeeDeee)