G4Media.ro

Kievul, prima reacție după anunțul Rusiei că ar fi retras unele trupe…

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

Kievul, prima reacție după anunțul Rusiei că ar fi retras unele trupe de la granița Ucrainei: „Nu credem când auzim, ci atunci când vedem”

Ucraina va crede într-o dezescaladare atunci când va vedea cu proprii ochi o retragere a efectivelor ruse de la graniţele sale, a declarat marţi ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, într-o reacţie la anunţul făcut anterior de Moscova privind debutul retragerii unei părţi a trupelor ruse din apropierea frontierei ucrainene după încheierea exerciţiilor la care au participat, relatează agenţiile de presă EFE şi Interfax-Ukraina, citate de Agerpres.

Armata ucraineană observă de mult timp o adevărată ‘coregrafie’ a trupelor ruse concentrate în regiune, care se mută din loc în loc, schimbându-şi amplasamentul, remarcase luni seara comandantul şef al Forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, într-o declaraţie la postul de televiziune ucrainean ICTV.

‘Din Federaţia Rusă parvin constant tot felul de declaraţii. Regula noastră este: nu credem când auzim, ci atunci când vedem’, a declarat Kuleba într-o conferinţă de presă susţinută în format de videoconferinţă. ‘Dacă vom vedea retragerea efectivă a soldaţilor ruşi, atunci vom crede într-o detensionare’, a adăugat ministrul ucrainean.

Rusia a anunţat marţi începerea retragerii la bazele lor a unităţilor care şi-au încheiat deja exerciţiile în Districtele militare Vest şi Sud, ambele limitrofe Ucrainei.

‘Unităţile din Districtele militare Vest şi Sud, care şi-au îndeplinit misiunea, au început deja să se îmbarce în trenuri şi camioane, iar în cursul zilei vor pleca spre garnizoanele lor’, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Ministerul Apărării de la Moscova a dat publicităţii chiar şi nişte înregistrări video cu ceea ce pretinde a fi retragerea unor efective din cadrul districtelor militare menţionate.

În acelaşi timp, Forţele armate ruse ‘îşi continuă amplele activităţi de pregătire a trupelor, la care participă practic toate districtele militare, flotele şi unităţile aeropurtate’, conform ministerului.

Trupe din Districtul militar Est şi forţe aeropurtate participă în prezent la exerciţiile ‘Hotărâre aliată – 2020’, care se desfăşoară în Belarus şi urmează să se încheie la 20 februarie, a amintit Konaşenkov, adăugând că ataşaţi militari acreditaţi la Minsk au fost invitaţi să asiste la ‘acţiuni practice’ în cadrul exerciţiilor comune ruso-belaruse.

Comandantul şef al forţelor armate ucrainene declara luni seara că trupele comasate în apropiere de frontiera Ucrainei ‘sunt într-o mişcare permanentă şi îşi schimbă frecvent locurile de dislocare’. Acest lucru se întâmplă atât în Crimeea, cât şi pe teritoriul belarus, afirmă Valeri Zalujnîi, citat de agenţia ucraineană de presă Ukrinform.

Potrivit acestuia, peste 127.000 de militari ruşi sunt concentraţi în apropiere de frontiera ucraineană, fiind grupaţi în aproximativ 85-87 de grupuri tactice de batalion, în timp ce alte 20 de grupuri tactice de batalion se află în mişcare permanentă. ‘Se opresc, îndeplinesc misiuni şi apoi se mută în alt loc’, a declarat comandantul Forţelor armate ucrainene despre aceste grupuri tactice de luptă ruseşti în mişcare.

‘Observăm mişcări de trupe. Dar nu pot să spun în acest moment dacă numărul efectivelor ruse comasate la frontieră a crescut’, a spus responsabilul militar citat, înainte de anunţul Moscovei privind retragerea unei părţi dintre soldaţi.

Occidentul şi SUA, în special, au avertizat în mai multe rânduri în ultimul timp cu privire la o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina, ameninţând Moscova cu sancţiuni severe în acest caz. Rusia, care a comasat de mai multe săptămâni zeci de mii de soldaţi şi echipamente în apropiere de frontiera ucraineană, a negat constant astfel de intenţii, susţinând că desfăşoară pur şi simplu exerciţii militare şi poate să-şi mute după bunul plac trupele pe teritoriul propriu.

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter