G4Media.ro

Kievul ia în considerare participarea Rusiei la următorul summit de pace

Sursa foto: AFP / Kirill KUDRYAVTSEV

Kievul ia în considerare participarea Rusiei la următorul summit de pace

Cu câteva zile înainte de conferinţa privind pacea în Ucraina fără Rusia, Kievul a luat în considerare marţi participarea Moscovei la un summit ulterior, cu scopul de a primi o foaie de parcurs aprobată de comunitatea internaţională pentru a pune capăt conflictului, notează AFP, citată de Agerpres.

„Intenţionăm să pregătim împreună planul comun care va fi susţinut de toate ţările responsabile. Şi luăm în considerare posibilitatea, în cursul celui de-al doilea summit, de a invita un reprezentant al Rusiei şi de a prezenta împreună acest plan comun”, a declarat presei europene Andri Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene.

„Pentru al doilea summit, vom lucra cu toţi colegii, cu toate ţările care doresc să participe”, a subliniat Iermak prin videoconferinţă de la Berlin.

Moscova a declarat că nu doreşte să participe la summitul din acest weekend şi, prin urmare, nu a fost invitată de ţara gazdă, Elveţia, în timp ce Ucraina doreşte să obţină rezultate concrete pentru a le prezenta la cel de-al doilea summit.

Pentru acest colaborator apropiat al preşedintelui ucrainean, „experienţa proastă” a precedentelor formate de negocieri implicând Moscova, înainte de invadarea totală a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, a arătat că pentru a pune capăt războiului va fi necesar să ne bazăm pe o largă platformă de sprijin ancorată in dreptul internaţional.

O perspectivă susţinută de „100 sau mai multe ţări” de pe toate continentele, mai degrabă decât doar poziţia Ucrainei, „va fi un plan real foarte greu de contestat”, a spus el.

Zeci de lideri din întreaga lume se vor întâlni sâmbătă şi duminică în Elveţia cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru un summit conceput ca un „prim pas” pentru a găsi calea către pace în Ucraina, dar fără Moscova sau Beijing.

Această „Conferinţă la nivel înalt privind pacea în Ucraina”, care va avea loc în complexul hotelier Burgenstock, se va desfăşura în urma reuniunii G7, de joi până sâmbătă, în sudul Italiei, cu participarea lui Zelenski la ambele reuniuni.

Liderii G7 speră să ajungă la un acord privind utilizarea dobânzilor din activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina, vizată din februarie 2022 de o ofensivă rusă mortală.

Zelenski se va alătura apoi, în Elveţia, reprezentanţilor a peste 90 de state şi organizaţii, printre care preşedintele francez Emmanuel Macron, vicepreşedinta americană Kamala Harris şi cancelarul german Olaf Scholz.

Aproximativ jumătate dintre lideri vor fi europeni. Obiectivul summitului, solicitat de Kiev, este de a „inspira un viitor proces de pace”, dar rezultatul întâlnirii rămâne incert.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Deja a aparut informația de mult pe bloomberg. O sa fie in toamna, in Arabia Saudita unde vor veni sigur sj China si Rusia, Brazilia, India. Summitul este facut la presiunea UE, China, Rusia. Socant, nu?

  2. Summitul e facut la presiunea celor care au de pierdut din cauza razboiului. Adica UE,Rusia,Ucraina…Dar in niciun caz China si Sua,pentru ca au castigat enorm in urma razboiului. Sua si-a revigorat economia afectata de pandemie prin vanzari de arme si gaze,au scapat de toate vechiturile din dotarea armatei si au facut upgrade tehnologic la pret minim.
    Iar China a profitat si mai mult. Gaze,hodrocarburi si materii prime sub pretul de productie din Rusia,vanzari de arme si tehnologii la suprapret catre Rusia si pe termen mai lung o Rusie care detine mult spatiu necesar Chinei,slabita de razboi.Si daca nu vrea China si Sua…