G4Media.ro

Kievul a dezvoltat drone cu rază de acțiune de peste 1.000 de…

Photo by Genya SAVILOV / AFP

Kievul a dezvoltat drone cu rază de acțiune de peste 1.000 de km / Primele prototipuri de drone cu inteligență artificială ar putea apărea pe câmpul de luptă înainte de sfârșitul anului

Ministrul ucrainean al Transformării Digitale, Mihail Fedorov, a declarat că specialiștii ucraineni au dezvoltat drone de luptă cu o rază de acțiune de peste o mie de kilometri, transmite BBC.

Într-un interviu acordat ziarului german Welt, Fedorov a declarat că, în timpul recentelor atacuri ucrainene asupra rafinăriilor de petrol rusești, au fost folosite drone cu o rază de acțiune de 700 până la o mie de kilometri.

„Dar acum există modele care pot zbura mai mult de o mie de kilometri”, a precizat ministrul.

Fedorov a mai spus că industria ucraineană a crescut de zece ori producția de drone față de anul trecut și poate depăși obiectivul stabilit de autorități de a livra un milion de astfel de dispozitive către forțele armate ucrainene.

Ministrul a precizat că acest lucru este valabil pentru drone de diferite tipuri, inclusiv FPV (adică controlate cu ajutorul unor ochelari de realitate virtuală), de recunoaștere, de transport, de luptă, kamikaze, navale și altele.

Șeful departamentului ucrainean a vorbit, de asemenea, despre dezvoltarea dronelor care se pot uni în roiuri și pot funcționa cu ajutorul inteligenței artificiale. Potrivit previziunilor sale, primele prototipuri de drone cu inteligență artificială ar putea apărea pe câmpul de luptă înainte de sfârșitul anului 2024.

În februarie și martie, armata ucraineană a efectuat numeroase atacuri asupra rafinăriilor de petrol rusești. Judecând după imaginile publicate de presa rusă, au fost folosite drone de tip avion.

Experții militari occidentali au afirmat că utilizarea masivă a dronelor în 2023 a schimbat semnificativ situația de pe câmpul de luptă și a făcut mult mai dificilă concentrarea echipamentelor și a personalului pentru organizarea unei ofensive.

În același timp, experții au remarcat că Rusia a reușit să stabilească o producție în masă de drone de luptă, iar Ucraina a început să rămână în urma ei în această privință.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cred ca au mizat corect pe drone, pot reconfigura razboiul modern.