G4Media.ro

Kelemen Hunor: Particip la consultările cu premierul. Alegerile locale ar putea avea…

Kelemen Hunor: Particip la consultările cu premierul. Alegerile locale ar putea avea loc în perioada 24 mai – 21 iunie

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat vineri, pentru AGERPRES, că va participa la consultările cu premierul interimar, Ludovic Orban, pe tema stabilirii datei alegerilor locale, apreciind că o variantă agreată de Uniune se referă la perioada 24 mai – 21 iunie.

„Am primit şi eu, în această dimineaţă, invitaţia am zis că voi fi acolo marţi, la ora 17.00, şi aştept să văd şi eu propunerea celor de la AEP. Noi, până atunci, sigur, vom analiza cum am mers în 2016, cum au fost alegerile. (…) Datele tehnice nu se schimbă în mod substanţial. Să vedem dacă trebuie ceva îmbunătăţit în privinţa datei alegerilor. Cea mai apropiată dată când pot fi organizate alegerile locale este 24 mai şi cel mai târziu 21 iunie. După 21 iunie am depăşi mandatul de patru ani al celor din autorităţile locale. Deci rămân aceste variante 24 mai, 14 iunie sau 21 iunie”, a explicat liderul UDMR.

El a atras atenţia că alegerile locale nu se pot organiza nici pe 30 mai, nici pe 7 iunie, fiindcă atunci sunt Rusaliile catolice şi apoi Rusaliile ortodoxe.

„Nu cred că cineva îşi doreşte organizarea unor alegeri de aceste sărbători religioase importante. De aceea eu cred că putem accepta ca alegerile să fie organizate pe 24 mai, mai ales dacă vor fi şi alegeri anticipate, ca să nu fie în aceeaşi zi. Trebuie să îndepărtăm localele de parlamentare, şi se poate merge pe varianta 24 mai – pentru unele – şi 14 iunie pentru celelalte alegeri, sau 14 iunie şi 21 iunie. Acestea vor fi propunerile noastre. Sunt propuneri raţionale, dar trebuie să vedem şi propunerile celor de la AEP. Mai este o problemă – cu bacalaureatul, dar nu cred că din acest punct de vedere trebuie să ne facem griji, pentru că, dacă alegerile se vor încheia la ora 21,00, sălile unde se vor înfiinţa secţii de votare pot fi pregătite pentru examenul de bacalaureat. Asta e viaţa, dacă noi aşa ne-am organizat, în iunie, trebuie să facem alegerile locale tot în iunie. Tot în iunie sunt şi examene, trebuie să găsim o soluţie acceptabilă pentru toate aceste activităţi”, a mai spus preşedintele UDMR.

Premierul interimar, Ludovic Orban, a transmis, vineri, o invitaţie către liderii partidelor parlamentare la consultări în vederea elaborării hotărârii de guvern privind stabilirea datei alegerilor locale din 2020 şi a măsurilor tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a acestora.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește integral: Liderii partidelor politice au fost invitați marți la Palatul Victoria pentru consultări în vederea stabilirii datei alegerilor locale / Variantele luate în calcul

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. UDMR vrea anticipare doar in cazul in care PNL ii ajuta sa faca 5%.
  Curve cum sunt nu m-ar mira sa ii ajute.

  • Si cum vor face asta ,adica ajutorul ?

  • Transferul (redirectionarea) de voturi.
   L.au facut si cei de la PSD catre UDMR.
   L.au facut si cei de la PNL de la Iohanis la Dancila.
   Judecand din perspectiva reprezentativitatii constat ca sunt cateva lacune „GRAVE”.
   La parlamentare, un vot „marca” udmr are o reprezentativitate mai mare ca un vot pt. oricare alt partid. Astfel „x” voturi udmr = „y” parlamemtari udmr, in acelasi timp „z” voturi alt partid = „y” parlamemtari alt partid, dar „x” << "y". Corect?! Deci la parlamentare cea mai buna "investitie" este "investirea voturilor" in udmr.
   O alta bataie de joc se afla la voturile din diaspora. Iar legea actuala este facuta recent de la cei de la pnl. Indiferent cati voteaza tot 10 parlamentari primesc. Cand se stie ca afara sunt 5-9 mil cetateni. De ce "diasporenilor" li se acorda doar 10 parlamentari? La prez. totala 10 mil. , 1 mil afara si 9 mil in tara diaspora primeste 10 parlamentari si cei din tara primesc 490. Dar la 3 mil afara si 7 mil in tara diaspora tot 10 parlamentari primeste iar cei din tara tot 490 primesc.
   Nu este corect "PNL luam primari de la PSD"!
   Nu este corect Iohanis Cardasie Psd! (Iohanis "transfer voturi" la Dancila!

   Diaspora am fost noi, diaspora suntem noi, diaspora vom fii noi!

 2. Aceasta data este o data simbolica a unificarii acestui popor. Sa o cinstim cum se cuvine.

 3. @v

  Fix cum a facut PSD ultima data de a luat UDMR voturi la Constanta sau Buzau.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.