G4Media.ro

Kazahstanul respinge zvonurile că fostul președinte al republicii ar fi părăsit țara:…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Press service of the First President of the Republic of Kazakhstan - Elbasy

Kazahstanul respinge zvonurile că fostul președinte al republicii ar fi părăsit țara: „Nazarbaev se află în Nur-Sultan, capitala țării. Vă rugăm să nu răspândiți informații false și speculative”

Primul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, rămâne în capitala republicii și menține contact direct cu actualul președinte Kassîm-Jomart Tokaev, potrivit secretarului de presă al lui Nazarbaev, Aidos Ukibay, relatează agenția de presă TASS.

„Elbasy (liderul națiunii Nursultan Nazarbaev – n.r.) se află în capitala Kazahstanului, orașul Nur-Sultan. Vă rugăm să nu răspândiți informații false și speculative”, a scris Ukibay pe Twitter.

Pe 2 ianuarie, mulțimile de oameni au ieșit în stradă în orașele Zhanaozen și Aktau din regiunea Mangystau, din sud-vestul Kazahstanului, protestând împotriva prețurilor mari la combustibil.

Două zile mai târziu, protestele au cuprins Almatî, în sud-estul țării, unde poliția a folosit grenade orbitoare pentru a dispersa mulțimea, precum și alte orașe, printre care Atyrau, Aktobe (în vest), Uralsk (în nord-vest), Taraz, Shymkent, Kyzylorda (în sud), Karaganda (în nord-est) și chiar capitala Kazahstanului, Nur-Sultan.

Președintele a impus o stare de urgență de două săptămâni în regiunea Mangystau și în regiunea Almatî, precum și în cele mai mari orașe ale republicii, capitala Nur-Sultan și Almatî. Pe 5 ianuarie, șeful statului a acceptat și demisia guvernului. Membrii săi vor continua să-și îndeplinească sarcinile până la formarea unui nou cabinet.

Sursa foto: Wikimedia Commons / Press service of the First President of the Republic of Kazakhstan – Elbasy

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. E cel puțin ciudat că au avut nevoie de armata Rusă. Această țară are o armată bine antrenată și bine echipată. Cu mult echipament performant din vest. A fost special creată și echipată pentru a feri țara de îmbrățișarea marelui frate. Ce a făcut armata națională? A stat cu arma la picior, mai mult ca sigur. Probabil le-au cerut să deschidă focul și au refuzat. Au observat că în rândul celor revoltați au fost și demonstranți de bună credință nu doar cei puși pe distrugeri. Din păcate pentru ei acum va urma marea epurare. Toți ofițerii ce nu au răspuns la apel sau nu au dovedit obedientă vor fi îndepărtați dacă nu arestați.