G4Media.ro

Jurnal de luptător anticomunist: ”Pască, ou roșu și lacrimi în văgăunile munților”.…

Jurnal de luptător anticomunist: ”Pască, ou roșu și lacrimi în văgăunile munților”. Cum și-a petrecut Paștele, în 1953, un partizan căutat de Securitate

Fundația ”Ion Gavrilă Ogoranu” a publicat fragmente dintr-un jurnal al unui partizan anticomunist și despre cum și-a petrecut acesta Paștele, în 1953, singur și hăituit de Securitate.

Între anii 1952-1954, Vasile Motrescu a notat zilnic tot ceea ce a făcut și a simțit. De altfel, se pare că este singurul partizan anticomunist român de la care a rămas un “Jurnal“, în care a consemnat toate preocupările, suferințele și gândurile care îl frământau, toate evenimentele și speranțele care i-au marcat viața de om liber în sălbăticia munților.

Este un jurnal despre drama unui om, despre România sălbatică și totalitară a secolului XX.

 • Vasile Motrescu: ”Dau târcoale afară pe marginea satului așteptând să vină întunericul să mă duc să găsesc o bucată de pască și un ou roșu și tot noaptea să mă întorc înapoi și să mănânc cu lacrimi în văgăunile munților, acesta este Paștele anului 1953.”

“Este un caz unic în istoria rezistenței anticomuniste din România. Un țăran bucovinean sărac, Vasile Motrescu, constrâns de comuniști să ia calea codrului, a pus mâna pe armă spre a-și apăra libertatea și viața”, se arată în prezentarea lucrării “Jurnalul unui partizan: Vasile Motrescu și rezistența armată din Bucovina, 1944-1958“, de Adrian Brisca (INST).

„Născut la 11 octombrie 1920 în comuna Vicovu de jos, județul Suceava, Vasile Motrescu, după ce este capturat prin trădare (a fost vândut de un sătean din Gălănești – n.red.), este executat la Botoșani, pe 29 iulie 1958, la orele 21.30. Dumnezeu să-l odihnească în pace!” au scris reprezentanții Fundației, pe contul de Facebook.

Redăm mai jos fragmente din jurnalul acestui luptător român anticomunist, publicate de Fundația ”Ion Gavrilă Ogoranu”:

Vineri, 3 aprilie 1953 (Vinerea Paștilor)

Amărât și plin de gânduri am petrecut și această zi de cum m-am sculat, am ieșit la soare și citesc în Biblie și mă gândesc că vine Sfintele Paști și sunt aciulea.

Paști petrecut în necaz, sunt disperat și fără nici o nădejde și eu din mila Domnului, până se va îndura Dumnezeu și mă va strânge după pământul celor vii.

Stau la soare și mă gândesc la cei dragi de acasă, cum de Paști orice suflet cât de sărac și tot se bucură cel puțin de libertate și e la un loc cu toți oamenii. Numai eu stau pe pustii și îmi plâng păcatele singur și fără nici o mângâiere, flămând, trist, deznădăjduit, cu mintea încordată acuzând și iertând tovarășii de viață și pe toți vrăjmașii sufletului meu.

Cât necaz, câtă trudă, durere, suferință, oboseală și gânduri fără nici un rost am întâmpinat într-acești 4 ani, de prigoană, temniță și captivitate, trupul meu istovit și mintea mea obosită.

Nu există ființă de om pe fața pământului să-și poată imagina viața mea de câine, pe care am trăit-o acești 4 ani, încă se împlinesc la 10 aprilie. Spre seară am mai dat o raită în jurul colibei, m-am suit în Gruet că zăpada pe față s-a pleșit.

În vârful Gruetului pe un fag am găsit scris numele meu, încă din 1944, toamna de când stam fugar pe aceste meleaguri de frica rușilor și atunci am trăit greu dar nu ca acum. Atunci eram prigonit de ruși, acum sunt de frații mei români. Da, stau prigonit de frații mei trădători care și-au vândut țara și sufletele lor dracilor din Rusia, pe un kg. de zahăr și un litru de ulei și au adus țara în suferință, căci acum simte și pruncul din fașă că trăiește în raiul bolșevic.

Peste noapte am tăiat lemnele m-am culcat la ora 24 și m-am sculat dimineața mi-am făcut mâncare, am mâncat și cu ajutorul lui Dumnezeu am pornit spre sat.

Pe la ora 9 dimineața am plecat de la colibă și mergând spre Vicov totodată am mers și cu trasa poate văd ceva, am trecut pe cărarea Cracului pe la Pietrele Scursului până la glod și tot cu cărarea pe coasta Hacingului până la Sigarie de unde m-am suit Opcioca Hacingului am trecut în Pietroasa în Parc 40 și am mers cu cărarea roată pe fața dealului Slatinii până la Sleaga la Leon.

Acolo am văzut două ciute dar la distanță și nu am putut trage în ele, am vrut să mă retrag, am vrut să mă trag mai aproape dar m-au simțit și au trecut în Gruetul Poni. De la Sleagan la Leon am venit prin Altonca Pataieta și în cot la Petrea lui Anton stau și scriu aceste rânduri uitându-mă pe țarina dezbrăcată de zăpadă, trist amărât, dau târcoale afară pe marginea satului așteptând să vină întunericul să mă duc să găsesc o bucată de pască și un ou roșu și tot noaptea să mă întorc înapoi și să mănânc cu lacrimi în văgăunile munților, acesta este Paștele anului 1953 al cincilea Paști petrecut în prigoană.

Timpul s-a răcit vântul rece, ora 3,30 dimineața când a înserat am pornit spre sat când a întunecat am fost la punctul IV, a venit F.2 și mi-a adus pască, făină, slănină, un urcior cu untură, zahăr, bomboane, prăjituri și altele de ale mâncării și două cămăși curate și o izmană atâta bucurie am și eu la sufletul meu de Sfintele Paști, dacă am ce mânca și o cămașă curată parcă toată lumea e a mea, simt și eu că sunt pe la Sfintele Paști.

Numai a uitat să-mi aducă ou roșu, nu am mai avut răbdare să stau mult cu el când am văzut că mi-a umplut cu bunătăți rucsacul și o traistă, mi-am luat merindele și m-am dus pe groapa Ploștei și mi-am împachetat din nou și am mâncat și eu pe săturate pască, smântână mi-a adus și miere și săpun de spălat, acestea sunt cele mai bogate din cele cinci Paști petrecute în prigoană cred că acestea sunt cele din urmă.

Am pornit pe groapa Ploștei a început să plouă și e întuneric de nu vezi nimic, mă duc plută înotând prin glod, secând băltoacele și făcând salturi prin șanțuri și gropi, nu țin seama de acestea sunt fericit că sunt sătul și am două traiste cu mâncare în spate.

La G.C. m-am dus de am băut apă și i-am făcut un semn pe fereastră, dormea creștinul așa că nu l-am mai sculat. De la el m-am dus la bordei la Ciuntu la Slatina să stau de ploaie cu creștinul acolo și m-am ferit să nu fac zgomot și am plecat mai departe spre Stânișoara mai poposind din loc în loc și clipocind pe sub copaci atâta era de întuneric că m-a trezit lângă Cosoaia din Pietroiu lângă gardul grădinii încet m-am retras să nu fac zgomot să nu mă simtă câinii.

Foarte greu am ieșit de la deal de Onari în drum și am luat-o pe drum cu popasuri, la Găvan am stat o oră și m-am odihnit, am făcut foc și iarăși am mâncat căci se apropie de zi. S-a făcut ziuă am ajuns în Stânișoara.

Aceasta este noaptea Învierii a Domnului nostru Isus Hristos – Paștele anului 1953. Toată noaptea m-a plouat și am făcut salturi prin glod, sărituri și gropi. Dar totuși mă simt fericit când mă gândesc la cei de prin temnițe căci mulți ar dori să aibă fericirea aceasta cu toate căci eu nu o doresc nici vrăjmașilor mei.

Duminică 5 aprilie 1953 (Sfintele Paști)

Din Stânișoara mi-am continuat drumul pe Obcina Hacigului până la Arsița m-am coborât în vale la colibă cu toate că ploua și sunt obosit și nu mă lasă inima să mă duc și totodată nici nu e lucru curat cu cobilița de la A.H. căci când am trecut pe lângă ea, mi-a venit miros de tutun și astăzi în ziua de Paști și chiar în zori de zi și pe vreme așa de grea, e imposibil să fie cineva în pădure.

Lucru hotărât că este post fix în preajma colibei, așteaptă să mă duc pe la ea, să-mi dea Hristos a înviat Securitatea.

Bănuiesc că ori a dat cineva de colibiță astă iarnă căci am făcut multă urmă pe zăpadă și tot în trecere am dat pe la colibă de am făcut foc și am stat câte o zi două. Să păzească până or înnebuni până la anul pe la Paști tot în coliba de la Arsița Haciumului să stea.

M-am coborât pe la Preluca Grofului în cracii prislofului, e zăpadă mare și nu e nici o urmă așa că trebuie să ocolesc prin Scoru din Cracii Prislofului m-am suit în cărarea Grofului și merg pe cărare. A început să ningă îi dau zor, am trecut iarăși pârâului Prislofului pe unde am trecut și ieri.

La ora 9 dimineața am ajuns cu Paștele la coliba Gruetul stâncii. Cum am ajuns am făcut foc și am mâncat și m-am culcat iar și am adormit până dimineața. Peste noapte am visat că m-a luat miliția într-o mașină, dar am scăpat și că soția mea mi-a ieșit înainte și mi-a spus că e bolnavă tare.
(…)

Astăzi am împlinit 4 ani de când sunt prigonit şi nu ştiu cum e viaţa liberă. La ora 10:30 am plecat spre Vicov să duc mai bine de jumătate din carnea de capră să o dau pe făină, vreau să mă duc la U.T. De la colibă am coborât pe drumul Prislopului şi am venit pe drum până la grădină, m-am suit în păr…. am trecut în Dealul Slateni şi fiind seară, am mâncat, mi-am făcut rugăciunile de seară şi când a înserat am plecat către sat.

Pe drumul din Criveţe peste toloaca, ca la o ½ oră după ce am înnoptat am ajuns la U.T., m-a primit cu bunăvoinţă, m-a dus în casă la căldură. Dar nefiind obişnuit cu căldura a început să mă doară capul, mi-a spus noutăţi, veşti şi încurajare, i-am dat carnea de capră şi în schimb mi-a dat 10 kg de făină, 5 ouă, o bucată de slănină, mâncare de drum, poame uscate şi cartofi aşa că am făcut o încărcătură de peste 20 kg.

La ora 24 am plecat de la U.T. Cum am ieşit de la el a început să plouă, e foarte întuneric, cad în gropi şi şanţuri, şi sec bălţile de apă în Criveţe am stat sub un brădănel, dar tot mă plouă, am plecat mai departe şi pe Dealul Babii am tras de am stat de ploaie la un bordei părăsit, într-un sopron şi m-am băgat într-o grămadă de gunoaie şi nu ştiu ce gângănii se suiau pe mine şi mă înţepau de parcă stau în furnicar.

Înspre ziuă a venit şi un dihor şi s-a cuibărit lângă mine, dar când m-a simţit a fugit speriat şi revoltat că i-am ocupat locuinţa. (…)

Oare de ce nu am fericirea sa trăiesc cel puțin în sat sau să mai am pe cineva cu mine, să nu fiu singur, să stau în pustiu împreună cu fiarele pădurii, să duc viața de pustnic la vârsta de 32 ani, să mă conformez regulilor partizanatului… greu de suportat? Căci sunt foarte greu de imaginat toate lipsurile, suferința, durerea sufletescă și trupească căci nici bolnav n-am timp să fiu. Frigul, foamea, lipsa de îmbrăcăminte și toate cele ce are nevoie un om… pentru cine le suferi? (…)”

Sursa: Fundația Ion Gavrilă Ogoranu

Foto: Memorial Sighet

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

50 comentarii

 1. In sfarsit va-ati gandit si la Eroii nostri!In plus Sfintii Inchisorilor-D-zeu sa-i odihneasca in pace-6 luni de carcera:1m/1m+15 ani de temnita pentru marturisirea unui crez -Hristos.Cati dintre voi ati rezista fara credinta in D-zeu.Va spun eu:niciunul.

  • Da. S eu spun ca este un articol foarte nimerit, mai ales la aceasta vreme in care satanistii globalisti au oprit la nivel mondial sacramentele, in nuele coronavirus, urmarind agenda lor neocomunista.

  • Apologia legionarismului fascist mioritic.

  • @TEITE….Nu tovarase comunist, este apologia komiternismului care l-au fugarit pe rege, au confiscat proprietatile private, i-au facut pe cei de obarsie sanatoasa(vacari, analfabeti, tradatori…) colonei de securitate care au asasinat intelectualitatea, au falsificat alegerile, istoria, au impus”soarele”, si ne-au ca Bucovina de nord, Tinutul Hertei, Buceacul și Basarabia sunt pamanturi rusesti etc…

 2. Bravo g4. Am un nod in gat la acest text emotionant. Ar trebui sa fie materie obligatorie la scoala, istoria anilor 50 si a faptelor infioratoare de atunci. Nu ne facem bine niciodata fara sa le cunoastem

  • Oamenii astia si-au dat viata pt tara in lupta contra comunismului ca apoi sa vina peste ani FSNul cu copii lui directi PDD si PNL si sa continue distrugerea tarii.

  • Alexia, Vasile Motrescu și-a „dat” viața pentru ca a împușcat doi soldați. Bine, mai înainte, s-a înțeles cu Securitatea, după ce s-a predat. Misiunea lui era să-i dea pe goarna pe cei din grupul Ogoranu ce „activau” în Făgăraș. Nu și-a făcut treaba (motivele nu se știu) și a fost condamnat în mai 1952 la 23 de ani de pușcărie. A fugit, bineînțeles.
   S-a alăturat grupului Vatamaniuc. Au tâlhărit (probabil de foame) stâne și case ale celor pe care îi considerau comunists lovers. Mai târziu, în 1955 a împușcat doi soldați (flăcăi care făceau armata obligatorie și care au avut ghinionul să o facă la Securitate) când autoritățile i-au descoperit. E prins în 58 și executat pentru omor! Asta e partizanul.

  • Nu mai citi si recita din „Istoria bandelor” scrisa de politruci.

  • @Epifanel……. ce jigodie!
   Auzi la el: talhareau de foame….., a impuscat 2 soldati care faceau armata obligatorie……

   Bine ca nu s-a intalnit cu tine (virtual) ca astazi poate nu mai aberai pe forumuri!

  • Dorel, bati campii:

   https://adevarul.ro/locale/constanta/banda-falsa-luptatori-anticomunisti-infiltrati-gruparea-gavrila-ogoranu-planul-odios-securitatii-comuniste-1_5b07ccc6df52022f7563f5ae/index.html

   „Ne-a salvat Vasile Motrescu“
   Au continuat împreună până când, la un moment dat, povesteşte Ogoranu, Motrescu, care mergea tot mai încet, i-a spus lui Haşu: «Frăţiorilor, sunteţi vânduţi şi înconjuraţi». „Ghiţă a fost primul care a ştiut situaţia în care ne aflăm şi când ne apropiam de apa Zărnei, unde era un brad căzut peste apă pe care l-am mai folosit altă dată ca să trecem pe el, o trecut el înainte şi când o ajuns căpitanul o şi pus mâna pe pistol. El, în treacăt, m-o lovit la cot semnificativ şi ăsta a fost un semn că ceva nu e în regulă. Apa era mare la vremea respectivă, o treceai prin vad şi trebuia să te dezbraci ca să nu te uzi şi am trecut pe brad. El a trecut întâi şi când a ajuns căpitanul dincolo, i-a pus mâna pe pistol şi l-a dezarmat. În momentul în care am văzut mişcarea pe care o face Ghiţă, am făcut şi noi acelaşi lucru, l-am dezarmat imediat pe Pasăre şi m-am întors la Motrescu şi am făcut acelaşi lucru. A venit Ghiţă şi a spus că el ne-a salvat, adică Vasile Motrescu“, a povestit Ogoranu, după mulţi ani.

 3. Astfel de pagini de istorie ar trebui sa facă orice roman sa lupte pentru libertate cu orice preț. Păcat ca majoritatea dintre voi prefera sa trăiască in genunchi pentru o pensie mărita, un oscior aruncat la salariu și promisiunea unei vieți mai bune “după alegeri”. Dacă voi credeți ca sunteți mai fericiti azi decât era Vasile Motrescu atunci, va înșelați. Omul lupta pentru libertate și a crezut in ea pana în ultima clipa. Câți dintre voi se pot lauda cu astfel de sentimente? Câți pot spune cu mâna pe inima ca sunt gata sa facă sacrificiul suprem pentru asta?

  • multumim pentru comentariul dvs publicat pe internet

  • Harley te-ai trezit? Totul ok?

  • @Danil. Îți răspund aici, off-topic. Dzerzhinsky? Serios? Când cineva nu e cu noi e împotriva noastră? Doar comuniștii și naziștii erau atât de radicali. Judeci doar pentru ca e cool pe internet și adevarul absolut e doar al celor care consulta CNN ca pe o biblie? Vrei sa dialogam? Am fi putut sa o facem doar ca m-ai etichetat ca trol bolșevic doar pentru ca nu îl plac pe Obama și am propriile mele păreri despre ce e bine pentru mine și familia mea. Într-adevăr, ele nu coincid cu cele pe care crede partea stânga a politicii. Ei întodeauna știu cel mai bine cum sa ne trăim noi viața. Deschide ochii prietene. Viitorul nu sta in comunism și binele comun. Viitorul se clădește pe libertăți individuale, intervenții minimale din partea guvernului in viața cetățeanului și spirit antreprenorial. Life, Liberty and pursuit of happiness… simplu.

  • Harley, you’re my man!
   Hristos a inviat!

  • Exact, gândire și comportament primitiv, totul pt. confortul personal, asta au făcut comuniștii din noi: Omul nou, abrutizat!

  • Adevărat a Înviat!

 4. Bine punctat, metro2033! Dacă erou ești atunci când te ascunzi de autorități, înseamnă că și partizanii comuniști sunt eroi.
  Hmmm…

 5. Ok. Am văzut că, fie domnul Hațeganu, fiet altcineva a șters doua comentarii. Unul al userului metro2033 și unul al meu. Prin urmare, cenzura este prezenta.

  • Am apucat sa-l citesc, era un comentariu al nick name metro2033 care sper ca il confunda pe horia sima cu luptatorii anticomunisti-un neomarxist!

  • Nu, era vorba despre Ion Gavrila Ogoranu. Care nu a negat vreodată ca nu ar fi fost legionar. Ba s-a și mândrit cu asta.

 6. Domnule Hațeganu, dacă înțelegeți expresia „Sine ira et studio” și mai ales dacă știți ce înseamnă asta pentru studiul istoric, atunci scrieți despre tot. Despre înțelegerea lui Motrescu cu Securitatea (înțelegere făcută mai înainte de evenimentele scrise în jurnalul pe care, atât de patetic îl prezentați aici), despre condamnarea lui la tâlhărie (fapt pe care nu l-a negat, motivând foamea), despre cei doi soldați în termen împușcați… Aveți multe de scris/spus.

 7. cu siguranta ca acest om, daca ar fi trait in ziua de azi, exprimand asemenea constiinta si traire crestina, ar fi fost etichetat drept: cretin, retrograd, habotnic, etc.

 8. Incredibil, G4media publica materiale interzise.Scrierile acestor eroi,acestor sfinți aduc mărturie de neprețuit despre poporul român.va recomand cu toată dragostea volumele lui Ion Ioanide,fost redactor la Europa Libera.Incredibil ce popor am avut.un popor plin de sfinți și desigur nu se puteau sfinți dacă nu erau și iude printre noi.

 9. Anticomunist, Da!
  Luptator anticomunist? De unde reiese asta? Eu inteleg ca fugea de comunisti, ca sa nu-l prinda.
  Au fost si luptatori, dar putini. Ceilalti, fugari, sa scape, sa nu fie prinsi pentru ce facusera ca legionari. Sa nu ne imbatam cu apa rece. Am trait pe atunci, eram adolescent, vedeam cum imensa majoritate a romanilor se bucura sa-i vada pe „burjui” (asa li se spunea celor bogati) persecutati de noul regim. Asa cum – sint sigur – s-ar bucura si acum sa-i vada pe toti, dar pe toti imbogatitii tranzitiei la pucarie, ca ar merita. Ca si pe atunci cei bogati erau la fel de aroganti si dispretuitori ai saracilor, ca si acum.

  • „….. Am trait pe atunci, eram adolescent….”….
   Ce mai, tu si cu Tutankamon ca va mai stiti! Macar tu ai ramas la 4 clase!

 10. Iar se întunecă și cine știe oare daca narcisele ce mângâie aerul, bradul, amara-mi mândrie din viața, copil nu pot face, ce împunge cerul cu mugurii viteji și ei, trandafirii, de îmi croiră drumul către veceul din ograda sa fac arta cu un pahar de vin pentru instigatorii la temnițe mentale din cercurile universitare, vor spune oare că: mă uit cu spatele la est, la soare cum asfințește. Dar nu îl mai vad, este ascuns de nori.

  Și numai când trecea cu doua palme deasupra secției a III-a de la Obregia, știam că este 11 dimineață.

 11. Vedeti cum functioneaza propaganda comunista?
  Zece randuri scrise de un om haituit au si activat raspunsuri virulente.Nu degeaba pentru americanii anilor50-60 doar daca miroseai a comunist erai indezirabil.Ca te chema einstein sau chaplin nu conta,erai indepartat! Sunt extremele care arata totusi cat de periculos era perceput acest sistem criminal.Noi ne am balbait in anii 90 si uite unde am ajuns, si saraci si prosti!

 12. In anii 50_60 americanii colaborau la greu cu comuniștii.Bietii români îi aștept în temniță neștiind înțelegerile secrete intre URSS și Occident.Azi americanii nu_si mai ascund intențiile,promovează pe fața comunismul.

 13. @day D,așa…? E mărturia lui Ogoranu. DOAR a lui Ogoranu. Și chiar dacă faptele sunt adevărate, vreo sa arăți ce? Că nu s-a predat Securității? Că nu a fost de acord sa colaboreze? Că, mai târziu nu a împușcat doi soldați în termen? Mai precis, de ce Motrescu e erou? Nu prea are „profilul” unuia. Mai degrabă e un anti-comunist feroce! Dar asta nu e de ajuns sa fii erou. Mai ales când faci pact cu dușmanul, eroismul se duce dracului. A fost un personaj care a făcut partea din tabăra pierzătoare, care nu a acceptat asta. A murit ca urmare a acțiunilor sale. A omorât și a fost omorât pentru asta.

  • De ce tii mortis sa denigrezi un om?
   Nu zice nimeni ca a fost perfect. A fost om. Om care a trecut prin chestii naspa, prin care niciunul din noi nu a trecut.

   A facut alegeri bune si rele. A luptat sa supravietuiasca.

   Eroii perfecti nu exista decat in basme.

   Omul era tanar, era de vreo douazeci si ceva de ani. A avut doua pacte cu securitatea. In ambele cazuri a instintat pe cei care trebuia sa ii urmareasca. Nu exista niciun document care sa ateste ca a participat la prinderea altor anti-comunisti.
   Profilul lui arata a unui „supravietuitor” care apeleaza la metode ne-ortodoxe pentru a ramane in viata si liber. Dinou, in ambele cazuri avem marturii ca si-a instintat pe cei ce trebuia sa ii urmareasca.

   Si alti luptatori anti-comunisti au ucis comunsti. A avut „oo” sa se opuna ocupatiei ruso-comuniste spre deosebire de multi altii.
   In capul multor romani, lucrul asta e suficient sa il faca erou.
   (Bunicii si parintii mei au suferit mult la colectivizare, perioada respectiva a fost oribila)

   Da, a omorat, oameni. Da, a facut alegeri ciudate ca sa isi scape viata. E un om care a incercat sa supravietuiasca intr-o perioada dificila.

   Puritanismul asta ce il ceri de unde vine?

  • „Puritanismul” vine din scârba observării metehnei slave (la care apelăm și noi foarte repede, după cum se vede) de „a sanctifica” , tot felul de indivizi și fapte. Motrescu a fost un om care e departe de a fi un erou și departe de a fi un exemplu. Articole, cum e acesta, se vor a fi o elogiere pompoasa până la scârbă a ceva ce nu a existat: lupta atroce, totală, eroică și neostoita a bravului popor rrrromân cu „ză ivil” soviets. Și ca dovadă avem un ins ca Motrescu. Super eroul. Man, românii au preferat comunismul, cum mai înainte au preferat regimul lui Antonescu (alt „brav” rrrromân), dictatura regală, pseudo-democrația unor partide politice corupte sau violente (vezi LANC și derivatele) sau alte asemenea forme fără fond. Au preferat și preferă dirijarea, „traiul slugii” la stăpân, pupincurismul ridicat la rang de virtute. Dar, toate astea, cu declarații, articole, spume naționaliste de tot felul. Exaaaact cum este articolul ăsta și personajul din el.

  • Au „preferat” comunismul sub ocupatie sovietica.
   Vrei sa spui o elita din fruntea Tarii a facut din Stalin si rusi eroi eliberatori ai Romanilor. Iar o buna parte din istorici considera că alegerile din 1946 au fost furate.

   Sa nu mai vorbim de lovitura de stat din 47. Cand au întrebat comuniștii pe români daca vor sau nu abolirea Monarhiei?

   Ca dupa, sa avem partid unic si papa democratie. Arestarea liderilor taranisti si dizolvarea PNL. Ce reprezentativitate au mai avut o buna parte din Romani?

 14. Salut
  ….pe vremea aceea aveam doi ani! Mi-a trebuit ceva vreme, sa aflu cate ceva si inca multi ani, sa am propria mea intelegere a evenimentelor de atunci.
  Razboiul se terminase iar invingatorii au facut regulile pentru lumea ce avea sa renasca.
  Ghinionul nostru, ca sa citez un nonclasic in viata, a fost ca linia care s-a tras, ne-a dus in tabara lui Stalin, care, desigur, s-a purtat, zic ei, frumos cu noi
  si nu ne-a transformat in republica sovietica, pentru ca, daca voia, nimeni nu-l oprea!
  Regimul instalat de rusi, a urmat linia impusa : nationalizare, colectivizare, socialism, spre comunism inainte ! Poporul astepta niste indreptari, o renastete, o schimbare on bine .
  Dar, nu tot poporul a fost de acord, si, desigur, in primul rand, cei avuti ! Speranta lor in mutarea liniei de care ziceam mai sus, nu a disparut , pana la moartea ultimului naiv care in fiecare seara ,
  asculta in secret la radio, sa afle cand vin americanii, sa ne scape de rusi ! Am cunoscut multi
  in copilaria mea, tarani, care , dupa ce luptasera in primul razboi ,au primit pamant iar acum, li se lua din nou !
  Pai, daca s-a. schimbat sistemul, legile, etc, daca
  erai impotriva, te mutai in tabara dusmanilor poporului si stoai ce te asteapta. Asa a fost si cu bietul om, ideea sa de libertate i-a fost alimentata
  din exterior si desigur, credea ca niste ani de suferinta, ar merita pentru viata libera ce, desigur, americanii ar fi adus-o. Fiecare etapa din istorie functioneaza cu legile ei ,iar, noi ,acuma, dupa atatia ani, ne vine tare la indemana, sa comentam ,
  sa dam judecati infailibile , ca ne pricepem !Bietul om, ca sa parafrazez tot americanii a ajuns din zero
  un hero! Imi pate reu de el , la fel cum, imi pate rau si de un frate al tatei, ratacit in razboi prin Ucraina
  si de toti care au pierit ascultand la radio daca nu cumva, chiar in noaptea care urmeaza, vin americanii Putinii care au supravietuit ,au vazut, ca in final americanii au venit , si au mutat linia, ca trebuie sa puna niste baze militare, sa ne vanda
  Arme si alte pocnitori , care……in final vor ajunge, la fel ca si rachetele rusesti ,pe care le-am si vazut,
  inca sectionata milimetric in doua, sa o studiem !!!
  A, vor ajunge la…fier vechi

  • SUA este umbrela noastra, sprijinul nostru, singurul partener real in acesta lume hidoasa.Moartea luptatorilor nu a fost in zadar, cum nici rezistenta romanesca din afara granitelor, care ne-a ajutat atat pentru integrarea in NATO, cat si UE.Fireste ca au existat mari sincope, una din acestea fiind confiscarea revolutiei din 1989 cand Iliescu si oamenii GRU reactivati ne-au dus in evul mediu.Amintiti-va ca insusi Ogaranu, despre care faceti vorbire, a fost izgonit de la TVR in zilele revolutie la ordinele lui Iliescu idem cum a fost izgonit si Regele Mihai.Una peste alta mesajele trunchiate nu fac bine generatiei tinere, parteneriatul nostru cu SUA trebuie intarit, iar ei stiu si cunosc ca sunt datori sa ne dea ajutorul promis luptatorilor din munti…pe care personal ii consider veghetorii Neamului Romanesc.

  • Parea interesant comentariul, pana am ajuns la ‘au venit americanii sa ne vanda’ și mi-a venit sa borasc. Nene, te apropii de 70 de ani si n-ai înțeles nimic din istoria lumii. De când e ea, istoria asta, țările mici au fost la cheremul ălora mari. În cazul nostru, a fost vorba de turci, polonezi, ruși, austrieci, nemți, iarăși ruși și acum americani. Că mătăluță nu-ți plac americanii, accept (nici mie nu-mi prea plac, dar oricum îmi plac mai mult decât rușii). Dar să visezi că ai putea să fii complet independent în mijlocul acestor puteri denotă ori naivitate, ori altceva mai grav. Și, apropos de independența la care visezi: dacă rachetele americanilor nu-s bune, poate ne zici și ce rachete mai bune producem noi. De ce să tot cumpărăm de la alții?

  • Rușii nu aveau nevoie să ne includă teritorial în URSS pt. că aveau cozile de topor ideale pt. a aplica politica lor, prezente în guvernul Groza, înconjurat și susținut de toată drojdia societâții, „proștii satului în vârful statului”.

 15. Si acuma sunt in Romania de aceia care s-au vandut dracilor din Rusia.
  Multi primesc pensii speciale de la Statul Roman, drept multumire. (Sa aiba ce cumpara online cand statul le impune „farniente”. Cei care au suferit, sufera si acum, nu prea au bani de cumparat online, sau n-au nici online).

  • Exact, singura soluție este lustrația, Punctul 8 de la Timișoara, altfel jocurile le fac tot comuniștii vechi, care au întors cojocul

 16. @dorel epifanel Tu esti, de fapt, fundamental si TOTAL impotriva poporului roman, asa cum ai scris intr-unul din comentariile tale destul de straveziu. Foarte probabil ca nu esti cetatean roman, iar daca esti, la fel ca si in primul caz, NU ai discernamant. Dupa judecata ta bolnava Anitza NANDIS – CUDLA ar fi fost spion sovietic, nu-i, asa? Nu te mai obosi cu replici, mai bine cauta si vezi unde ti-ai pierdut ratiunea!

 17. ” Nicolae Ceaușescu la 4 decembrie 1957, având gradul de general-locotenent de armată (fiind șeful Direcției Superioare Politice a Armatei și adjunct al Ministrului Forțelor Armate), a condus unitățile militare care au înăbușit răscoala țăranilor din Vadu Roșca (jud. Vrancea) care se împotriveau colectivizării forțate. Flancat de două tancuri, Ceaușescu ordonă personal deschiderea focului de pe mitralierele aflate în camioanele care însoțeau tancurile. 9 țărani sunt uciși de gloanțe (Aurel Dimofte, Ionuț Cristea, Ion Arcan, Dumitru Crăciun, Toader Crăciun, Stroie Crăciun, Dumitru Marin, Marin Mihai, Dana Radu) și alți 48 sunt răniți”

 18. Toti „anticomunistii” astia care au luptat prin munti erau niste gunoaie. Fosti boieri, mosieri, arendasi, jeguri care bateau taranii cu biciul daca nu-si atingeau targetul de munca pe ogoarele lor.

  Locul lor era in lagar sau la Canal, sa simta si ei ce au simtit bietii tarani de care si-au batut joc.

  • Esti de la USR?
   Ca ei sunt astazi neo-comunistii de fata „europeana”.

  • Iata exponentul „casei muncitoare”. In afara de „Scanteia”, ai mai citit ceva?Chiaburii, preotii, intelectualii, toti pedepseau „taranul roman”pentru indeplinirea targetului-un amestec ideal de cuvinte -target de munca-Arunca istoria aia dinante de 1989-aia cu chipul lui Ceausescu ca te timpesti!Mai urmeza sa ne spui ca partidul soarelui numara jumatate de tara dupa razboi!Bai, Ilie comunistii nu au avut ni 50 de membri, iar 3/4 erau agenti sovietici, gen Pantiusa etc.

 19. Sfintii inchisorilor, pe care Hodor si sleahta lui ii neaga…Poate ar trebui sa scrieti si despre cum tineau in cod Morse Sfanta Liturghie in temnita si cum se impartaseau cu Duh Sfant! Asta da credinta! Ce fac neomarxistii caramitreni? Se declara anticomunisti, dar aplica metodele lor de exterminare, deocamdata verbale.

 20. @dorel epifanel .Apoi domnu securist pensionar ,vorbele scrise de omul acela nu-s vorbe de lotru.

  • @bbc Te înșeli. Nici 40 de ani nu am. Vorbele spuse/scrise înseamnă nimic pe lângă fapte. Ori istoria are ca studiu faptele, istoria din vorbe e specifică totalitarismului.

 21. Multumesc G4Media.ro pentru articol și evocarea acestui sfânt și erou. Curajul luptătorilor din munți și jertfa lor suprema sunt parte din zestrea spirituală a poporului nostru. neghina pare sa înăbușe Holda. Dupa seceris însă…

  • Daca dupa aproape 70 de ani de atunci mai exista epifanei din convingere, va dati seama cati erau in acele vremuri? Normal ca a fost posibila construirea omului nou la pitesti, sighet si aiud… de fapt in toata tara. Cu epifanei s-a facut.

 22. @dorel epifanel
  oh, pardon , asa de tanar si crypto-communist ?Am incercat sa-ti gasesc o scuza.
  Sa analizam faptele atunci folosind materialul clientului.
  In primul rand vorbesti de cei doi soldati. Pai pe acest considerent nici un domnitor roman nu ar fi trebuit sa se apere impotriva otomanilor pentru a aveau ieniceri luati cu forta din propria tara.
  Bineinteles dupa optica proprie, vina nu o poarta cel care forteaza un innocent sa lupte impotriva proriului popor ci partea care se apara.
  Dupa care urmeaza o alta tehnica folosita de securitate ( aripa filo-rusa) , contaminarea.
  V-a tradat, este de partea noastra si culmea in felul acesta un cal negru complet pretinde a fi mai alb decat unul alb cu pete negre. (Mai ales ca in cazul lui , v-a fentat si aici)
  O alta tehnica folosita de aceeasi institutie este a incepe numaratoare de unde-i convine .
  „A furat pretinzand ca i-a fost foame” zici .
  Adica dupa ce-i furi omului avutul , esti hot de scara nationala ,arati cu degetul la supravietuitor.
  Pe bunicii sotiei mele ia-ti lasat lipiti pamantului. Tarani simpli, doar harnici si cumpatati dar cu mai mult de o vaca si doua gaini.Desertul Gobi ati lasat in urma, „aparatatorii” clasei muncitoare si ai taranimii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.