G4Media.ro

Judecătorul Marius Epure, președintele Curții de Apel Constanța, îi trimite bezele Liei…

Judecătorul Marius Epure, președintele Curții de Apel Constanța, îi trimite bezele Liei Savonea în ziua în care CSM anunță posturile de conducere vacante

Conducerea Curții de Apel Constanța și-a exprimat vineri, 1 februarie, aproape de finalul programului, sprijinul pentru CSM în două episoade care s-au petrecut în decembrie anul trecut, respectiv în urmă cu două săptămâni. Demersul judecătorilor Epure și Marcu a stârnit nemulțumirea mai multor judecători din Curtea de Apel Constanța care consideră că prin publicarea celor două comunicate se poate înțelege că ele reprezintă punctul de vedere al întregului corp de judecători. Or, surse din cadrul CA Constanța au declarat că, dimpotrivă, inițiativa a aparținut exclusiv celor doi judecători care nu s-au consultat cu ceilalți colegi.

Comunicatele semnate de Marius Cristian Epure, președintele Curții de Apel Constanța, și Cristina Eleni Marcu, vicepreședintele instituției, fac referire la:

 • Un punct de vedere publicat în 10 decembrie 2018 de Victor Alistar și Romeo Chelaru, numiți de alianța PSD-ALDE reprezentanți ai societății civile în CSM;
 • Un drept la replică al Liei Savonea, președintele CSM, publicat pe site-ul instituției în 18 ianuarie a.c.

Comunicatele de susținere semnate de cei doi judecători ai CA Constanța au fost trimise chiar în ziua în care Consiliul Superior al Magistraturii condus de Lia Savonea a publicat lista cu funcțiile de conducere vacante.

Președintele Curții de Apel Constanța este un judecător controversat la malul mării. Proprietarul unui teren care apare în dosarul Retrocedărilor, în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat la 4 ani cu suspendare în primă instanță, Epure este autorul mai multor sentințe care au contrariat opinia publică.

Povestea pe scurt. În 18 ianuarie a.c., jurnalistul Ionel Stoica a publicat pentru Ziare.com un articol în care arăta cum Lia Savonea, șefa CSM, și Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare, au cerut ca judecarea în două procese să fie suspendată, iar dosarele să fie mutate la alte instanțe. În aceeași zi, pe site-ul CSM este publicat un drept la replică asumat doar de Lia Savonea în care aceasta își exprima nemulțumirea față de conținutul articolului.

La 1 februarie 2019, fără nicio noimă, președintele și vicepreședintele Curții de Apel Constanța își anunță public susținerea pentru dreptul la replică al Liei Savonea, printr-un comunicat de 5 rânduri. Demersul celor doi este cu atât mai greu de înțeles cu cât acesta vine tardiv, după două săptămâni de la publicarea dreptului la replică și când subiectul dispăruse complet din spațiul public:

 • ”Conducerea Curții de Apel Constanța susține poziția doamnei Președinte a Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, exprimată în dreptul la replică, din data de 18 ianuarie 2019, cu privire la temele mediatice speculative lansate de unele publicații online în legătură cu intervenția Președintelui CSM în procesele aflate în curs de soluționare”.

În aceeași zi, judecătorii Epure și Marcu mai trimit un comunicat, de data aceasta de 3 rânduri, prin care anunță că susțin un punct de vedere publicat de reprezentanții societății civile din cadrul CSM în 10 decembrie 2018, adică cu aproape două luni în urmă. În documentul de poziție semnat de Victor Alistar și Romeo Chelaru se vorbește despre Ziua Constituției, Ziua Anticorupției și Ziua drepturilor omului și sunt enumerate stufos niște truisme de genul ”statul de drept se înfăptuiește numai în limitele ordinii constituționale” sau ”sistemul judiciar românesc trebuie să își asume aplicarea legislației anticorupție de o manieră neselectivă, corectă, bazată pe respectarea legii”.

Însăși motivarea celor doi judecători este lipsită de înțeles: ”Conducerea Curții de Apel Constanța aderă la Documentul de poziție a societății civile din Consiliul Superior al Magistraturii, din data de 10.12.2018, având în vedere că acesta transpune principii ale statului de drept”.

Cele două comunicate semnate de conducerea Curții de Apel Constanța au apărut în spațiul public la câteva ore după ce Consiliul Superior al Magistraturii a publicat lista cu funcțiile de conducere vacante.

Marius Cristian Epure a încercat de trei ori să devină judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, apoi a vrut să fie judecător militar, dar nu a reușit. În schimb, în decembrie 2018, Epure a fost numit de CSM președintele CA Constanța.

Cele două comunicate au fost semnate și de vicepreședintele Curții de Apel Constanța, Cristina Eleni Marcu, delegată de CSM în această funcție în 19 ianuarie a.c. În decembrie 2014, judecătorul Cristina Eleni Marcu l-a eliberat pe Nicușor Constantinescu din arestul preventiv și i-a dat voie să își reia activitatea în Consiliul Județean Constanța, deși acesta era trimis în judecată în alte trei dosare care vizau activitatea instituției pe care o conducea.

Citește integral pe infosudest.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Unde esti tu, Taica? Unde esti tu, Maica? Cui ne-ati lasat voi pe noi?

 2. Parashuta ordinară de savonea. Îți vine randul ….. și repede

 3. Vânzători de sentințe și trădători de țară trebuie atestați imediat ce cade de la putere gruparea infracțională fmmpsdalde.

 4. justitie a redevenit independenta dupa ce dragul ei Partid i-a pus talpa pe grumaz.

  savonara!

 5. Anturajul PSD-ist si-a bagat in sistem o tipa cu nume de sapun la care-i plac bezelele. Fac ei ce stiu mai bine, sa politizeze totul, sa strafice orice post de femeie de servici pe bani si pile.

 6. Fi-v-ar judecatorii si procurorii si aia civili si aia militari de ras. Doar de interese personale si de gasca le pasa.

 7. Cumatrul asta Epure seamana bucatica rupta cu lesul armatei, or fi neamuri?

 8. Se intinde caracatita penalilor din justitie !Ce pazesc ceilalti din sistem,se uita blocati la cum se acapareaza justitia de catre infractori si se distruge independenta lor incetul cu incetul? Strada a facut cat a putut pentru independenta justitiei,a si incasat gaze si bataie ca la mineriadele iliesciene!E randul lor sa-si arate puterea si sa blocheze oameni ca savonea,ghica haineala,florea si indivizi obedienti ca acesta !

  • Fiecare incaseaza ce poate: unii gaze, apa si bastoane, altii salarii enorme si pensii mai ale dracu’!

  • Ca cica asa-i „arhitectura” constitutionala a statului!

  • Pana nu schimbam aceasta „arhitectura” nu ne facem bine. Model avem: Islanda! Dar noi nu vrem!

 9. O tara de cacat, de cacat!

 10. Sefa CSM , care ete o profesionista , ale carei afirmatii privesc respectarea adevarului, corectitudinii transparentei, cinstei , sa cada atat de jos , intrand in aceste jocuri murdare, care sunt in detrimentul Tarii?

 11. Cand te gndesti ca persoana semna protocoalele si tot ea e jupana acum inseamna ca astia scapa borfasii,Va dati seama de MORALITATE

  • Ne dam, ne dam…!

 12. Adica, sa va fereasca destinul sa va judece Epure si Marcu…