G4Media.ro

Judecătorul Cristi Dănileț și Voicu Rădescu primesc premiul Grupului pentru Dialog Social…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Judecătorul Cristi Dănileț și Voicu Rădescu primesc premiul Grupului pentru Dialog Social pentru 2021

Grupul pentru Dialog Social anunță că a a decis să-i premieze pentru anul 2021 pe judecătorului Cristi Danileț și pe Voicu Rădescu, căruia i se acordă Premiul „In memoriam”. În cazul judecătorului Dănileț, GDS evocă o serie de ”merite esențiale în configurarea democratică a spațiului nostru public”.  În cazul lui Voicu Rădescu, GDS amintește că este ”cel care a transformat adresa Calea Victoriei 120 într-un loc din care iradiază cultură alternativă, independentă”

Redăm mai jos comuniatul integral al Grupului pentru Dialog Social:

”Cel puțin de la marile proteste civice din 2017 pentru statul de drept și pentru independența justiției în România, judecătorul Cristi Danileț a devenit o voce esențială a spațiului nostru public. Respectându-și întotdeauna statutul de judecător care, prin fișa postului, trebuie să se țină departe de implicarea politică, domnul Danileț și-a formulat fiecare intervenție astfel încât să fie limpede că el militează în favoarea statului de drept și pentru independența magistraților. A cerut, altfel spus, ca magistrații să fie liberi de presiune politică – și s-a comportat el însuși ca un judecător liber.

Ceea ce, în acele vremuri în care miza era anihilarea statului de drept în România, a contat enorm și decisiv în spațiul public. Am văzut cu toții cum arată un judecător liber – care a devenit sinonim cu însăși cauza care ne scotea pe toți în stradă. Aceasta, și nu alta, e explicația popularității imediate a judecătorului Danileț: grație lui, toți cei din stradă am știut că există judecători care țin să rămână liberi.

Asta era esențial pentru cei care voiam ca România să rămână un stat de drept, așadar un stat cu un destin european. România putea rămâne europeană câtă vreme avea magistrați precum Cristi Danileț. Astăzi, judecătorul Danileț continuă să nu fie pe placul unui establishment politico-juridic. Recent Consiliul Suprem al Magistraturii l-a suspendat din funcție pe motive extrem de discutabile, de viață personală.

Apoi, judecătorul Cristi Danileț a mai făcut un serviciu public esențial pentru aceeași Românie europeană: a inițiat discuția despre necesitatea educației juridice în școli. A mers personal în zeci de școli, a discutat cu mii de eleve și de elevi, i-a făcut să înțeleagă ce este educația juridică – și, în egală măsură, a înțeles cum trebuie ea predată pentru a le fi inteligibilă.

Rezultatul concret al acestui turneu a fost un manual de educație juridică, distribuit gratuit, însoțit de videolecții de educație juridică puse la dispoziția elevilor. Grație eforturilor judecătorului Danileț, educația juridică a devenit disciplină opțională; în 2021, 6.900 de elevi se înscriseseră la această disciplină.

Tot grație judecătorului Danileț și eforturilor asociației fondate de el, VeDem Just, în octombrie 2021 Parlamentul a votat legea prin care educația juridică a devenit disciplină obligatorie în învățământul preuniversitar.

Pentru toate aceste merite esențiale în configurarea democratică a spațiului nostru public, Grupul pentru Dialog Social a decis acordarea Premiului GDS pe anul 2021 judecătorului Cristi Danileț.

Grupul pentru Dialog Social a hotarât să acorde post-mortem Premiul GDS ‒ In memoriam, regretatului Voicu Rădescu, cel care a transformat adresa Calea Victoriei 120 într-un loc din care iradiază cultură alternativă, independentă. A făcut-o cu inima deschisă și cu deosebită pricepere timp de aproape trei decenii (1994-2021) prin “Teatrul de Luni”, prin “Green Hours Jazz Café” şi prin alte proiecte culturale similare, devenite mărci înregistrate.”

Context

Pe data de 14 decembrie, secţia pentru judecători a CSM l-a exclus din magistratură pe judecătorul clujean Cristi Danileţ pentru postările de pe Tik Tok.

Judecătorul Cristi Danileţ este suspendat din funcţie până când se judecă la Înalta Curte contestaţiile lui faţă de decizia CSM de excludere din magistratură şi faţă de suspendarea automată din funcţie.

Aceasta înseamnă că pâna la data unui verdict din partea Completului de 5 judecători de la Înalta Curte, judecătorul Danileţ rămâne fără job: nu merge la serviciu şi nu primeşte salariu.

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. scrie liiceanu despre clanul Alexanderscu, care l-a ejaculat: „doamna Alexandrescu e posibil sa fie desteapta, dar nu stim pentru ca nimeni nu a auzit-o vorbind”

  2. Bravo!!!
    Sa fii tare d le judecator Stanilet, eu te sustin, sper sa invingi si sa ramai mereu la fel.

  3. Pai dacă nu ii susține Soroș, atunci cine, ca doar nu românii…

  4. Salut acordarea premiului pentru o palidă consolare ,urmare a unei vendete politice( !?),a unor turnuri de control al justiției , total și ilegal pesedizate .

  5. Merită premiul! Felicitări!

  6. Un cuib de neomarxisti…care se premiaza intre ei. Cunoastem metoda!

  7. Adicalea sunt premiati de $oro$.

  8. Oamenii cinstiți sântalături de dl.Danileț. Hoții nu.

    • Mulțumim din suflet d-lui Danilet pentru serviciile aduse țării.D-le Liiceanu este vorba despre Țara Dvs.?Eu trăiesc în Țara în care premiantul e un măscărici,de drept și de fapt.

  9. Mișule, analfabeții ca tine sunt alături de Poponeț.

  10. Din comentariile de mai sus se vede manifestarea sindromului Stockholm, pe ambele maluri ale Prutului. In cel mai bun caz…

  11. Treci la pensie specială!!! 200000 lei pe lună.???!!!

  12. Si o coliv impreuna cu vesnica pomenire! Mars la ghena putorilor!

  13. GDS tot la pomana stau in sediu ?

  14. GDS tot la pomana sta in sediu ?

  15. Băi jiji tu după nume pari dăștept.

  16. Haideți, mai multa celeritate domnilor și doamnelor magistrați….
    Sa primească următoarele premii la Jilava acest domn, care a ,, reformat” definitiv imaginea justiției din România…🤕😓 Și poate se sesizează cine trebuie și asupra faptelor de la SIJ…
    Ocupați-va, la fel de repede, și de procedura de numire a magistraților: test psihologic la selecție și anual, verificari ample de comportament și integritate, verificați privind accesul la informații clasificate că la toți muritorii, vizita medicală anuală, la un institut serios …Ne-am saturat de persoane cu manifestări psihopatologice, care pot dispune asupra libertății altora…😥😥🤤

  17. 😂😂 scrie unul pe aici:” va multumim pt serviciile aduse tarii”😂😂😂 de catre postacul .ca judecator…in nici un caz.danilet. Vai noua daca nivelul de prostie manifestat si asa cat si faptul ca un magistrat care trebuia obligatoriu sa fie departe de interferenta politica au ajuns la rang de exemplu.

  18. Guru danilet premiat de gasca de spiralati din justitie. Cu cat trece timpul seamana cu bivolaru,sustinut de eminenta de la bruxelles ,macovei,vanzatori de tara