G4Media.ro

Procesul Vlad Pascu: Părinții victimelor au venit în sala de judecată cu…

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Procesul Vlad Pascu: Părinții victimelor au venit în sala de judecată cu fotografii ale copiilor lor

Părinții victimelor în cazul accidentului din 2 Mai au venit joi în sala de judecată cu fotografii ale copiilor lor. Tatăl uneia dintre victime a afirmat că a venit cu o fotografie a fiului, astfel încât judecătoarea să poată vedea cine este.

Un nou termen de judecată are loc, joi, la Judecătoria Mangalia în acest dosar.

Reamintim că, în data de 22 februarie, la primul termen al procesului, magistrata din Mangalia a întrebat dacă victima e în sală și a cerut buletinul băiatului mort, susține tatăl acestuia care a făcut declarații pentru presa locală, după ce a ieșit plângând din Judecătoria Mangalia, după cum a relatat Info Sud-Est. 

Judecătoarea în cauză este Ioana Ancuța Popoviciu, conform Ziua de Constanța. În urmă cu un an, Popoviciu a fost sancționată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în 2023 pentru exercitarea funcției cu rea-credință sau neglijență gravă.

Ordinea de zi a ședinței CSM din 30 mai 2023 arată că Secția de judecători a Consiliului a decis să o sancționeze pe judecătoare în temeiul Art. 271 din Legea 303/2022, privind răspunderea disciplinară a magistraților, pentru lit. s) care prevede:

  • s) exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”. 

Inițial, Inspecția Judiciară ceruse sancționarea judecătoarei și pentru lit. g), l), adică:

  • ”g) nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile;
  • l) nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”. 

Judecătoarea Popoviciu a cerut să se transfere la Judecătoria Mangalia, de la Judecătoria Ineu (Bihor), unde a ajuns începând cu martie 2022. Popoviciu este judecător din februarie 2013, când a fost numită în funcție de fostul președinte Traian Băsescu.

Conform CV-ului, judecătoarea a absolvit Facultatea de Științe Juridice în domeniul Drept, la Universitatea din Oradea (2002-2006), a urmat un master în domeniul Drept, specializarea Drept privat, la aceeași universitate (2006-2008) și a absolvit Institutul Național al Magistraturii în 2011.

Cazul Pascu

Primul termen pe fond în acest dosar a fost pe 22 februarie. Cauza a fost amânată în condiţiile în care, potrivit avocatului Adrian Cuculis care reprezintă familia tinerei moarte în accidentul rutier, unul dintre avocaţii lui Pascu s-a retras din dosar, iar cel de-al doilea a anunţat că nu poate participa la termenul din 22 februarie pentru că este la o acţiune de protest alături de colegi din Baroul Bucureşti.

„Amână cauza la data de 14.03.2024, ora 09,00, pentru când se va emite adresă către Baroul Constanţa, în vederea desemnării unui apărător din oficiu pentru inculpat, pe toată perioada procesului”, se arată pe portalul instanţelor de judecată.

Vlad Pascu este judecat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului. Pascu nu a fost reprezentat de avocat la primul termen de joi, iar procesul a fost amânat.

Pascu a condus autoturismul drogat, conform rechizitoriului procurorilor, iar moartea celor doi tineri a fost extrem de violentă. Accidentul s-a produs la intrarea în localitatea 2 Mai când Pascu a intrat cu maşina într-un grup de persoane care se deplasa pe marginea drumului. În urma accidentului doi tineri, de 20 ani şi 21 de ani au murit, iar alţi trei tineri au fost răniţi.

Pascu se află în arest preventiv din 20 august 2023. Vlad Pascu a mai solicitat înlocuirea arestului preventiv cu o altă măsură preventivă mai blândă, dar instanţa i-a respins cererea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...