G4Media.ro

Judecarea apelurilor în completuri de trei judecători începe abia la 1 ianuarie…

Judecarea apelurilor în completuri de trei judecători începe abia la 1 ianuarie 2023/ Ministerul Justiției: Schemele de personal ale instanțelor judecătorești sunt subdimensionate

Guvernul a aprobat miercuri ordonanța de urgență prin care amână introducerea completurilor de trei judecători în apel până la 1 ianuarie 2023, până atunci toate procesele care vor începe de anul viitor se vor judeca în apel în complet de doi, anunță un comunicat de presă al Ministerului Justiției.

Potrivit OUG adoptate, schemele de personal ale instanțelor judecătorești sunt subdimensionate, cu consecințe în ceea ce privește aplicarea de la 1 ianuarie 2021 a dispozițiilor privind judecarea apelurilor în completuri formate din 3 judecători „de natură să pună în dificultate funcționarea sistemului judiciar în ansamblu”.

„La instanțele judecătorești competente să soluționeze apeluri se constată și o supradimensionare a volumului de activitate, astfel că aplicarea modificărilor legislative mai sus menționate va avea un impact suplimentar asupra creșterii încărcăturii de cauze pe judecător şi duratei de soluționare a proceselor”, mai arată textul ordonanței de urgență.

Astfel, OUG prevede că judecarea apelurilor în complet format din 3 judecători se aplică apelurilor formulate în procese pornite începând cu data de 1 ianuarie 2023. În procesele pornite începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la data de 31 decembrie 2022 inclusiv, apelurile se judecă în complet format din 2 judecători.

Ministerul Justiției precizează că, în cauzele penale, noile dispoziții privitoare la judecarea apelurilor în complet format din 3 judecători se aplică la judecarea apelurilor în cauzele care au fost înregistrate în primă instanţă începând cu data de 1 ianuarie 2023. Apelurile formulate în cauzele penale înregistrate în primă instanţă începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la data de 31 decembrie 2022 inclusiv se judecă în complet format din 2 judecători.

Citește textul ordonanței de urgență aici.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. OUG NOAPTEA CA HOTII.
  Guvernul de dreapta atac la Legile Justiției.
  Cati sunt acum în strada sa apere Justiția.??

  • bre, in ROMANIA cine mai munceste ?!

   mai trebuie angajati „jdamii” (sic) de.judecatori !

   vad ca toata lumea munceste la militie/ sekuritate / televiziuni / parlament/ oengheuri (sicl / facultati etc

   astia distrug conceptul de CAPITALISM pt a ne intoarce iar la socialism ?!

 2. Atac la Legile Justiției cu ministru de Justiție USR.
  Noaptea ca HOTII modifică legi prin ordonanță.
  #Rezist
  #Coruptia Ucide
  #Statul de drept.
  Luati labele de pe Justiție.

  • Nu e, bre, niciun atac la justiție. Prin această OUG se iau măsuri absolut necesare și urgente, ca urmare a unor modificări legislative nocive făcute de vechiul parlament, iar mafioții se taie acum cu lama în public, dându-se mari apărători ai statului de drept. Dar unde erați, apărătorilor, când sute de mii de români protestau în stradă împotriva asaltului anti justiție făcut de Dragnea & CO?
   Un singur exemplu de nevoie pt această OUG: apeluri în 3 judecători de la 01.01.2021. Pe bune? Sunt sute de locuri de judecători neocupate în sistemul judiciar, astfel încât o diapoziție ca asta ar sufoca și mai tare judecățile prin instanțele de la noi. Ar trebui să gândiți ce citiți sau ce vă apun alții, dar voi nu: Batman, Batman!

 3. Dacă ar fi normal dimensionate schemele de personal ale instanțelor, am mai avea nevoie de încă un buget, în afară de banii împrumutați. Doar o grefieră de curte de apel are un salariu lunar de 6800 de lei net.

 4. Ușurel, băieți, cu noaptea ca hotii, pe scări! Ordonanța asta încearcă sa repare o lege data de argații lui Dragnea, care avea ca scop creșterea încărcării completurilor de apel cu 30%, deci întârzierea actului de justiție. Deci, despre hoți..

 5. Nu era vorba că nu mai putem da OUG-uri pe justiție?

  • era „vorba”. decat „vorba”. adevar e ca „vorba” de dreapta e mai dulce.

  • Nu era vorba și că 300 de parlamentari?
   Nu era vorba și că reparăm legile justiției stricate de Ciordache ăi alți lachei pentru stăpânul lor Dragnea?

 6. Procesul lui Ceaușescu a fost nimic pe lângă mascaradele practicate de secaturile ” onorate instanțe” românești.

 7. Fenomenul infractional nu se tine in friu cu angajarea fara numar a judecatorilor , procurorilor , grefierilor , politistilor , jandarmilor , ….

  Educarea poporului este esentiala .
  Un popor educat si sanatos ( la cap si la trup ) nu are nevoie de toata hoarda de functionari mentionati mai sus .

 8. TOTUL PENTRU INFRACTORI !

  TOTUL PENTRU PRIVILEGIILE CASTELOR CARE-I PROTEJEAZA!

  SISTEMUL DE JUSTITIE A CONTRIBUIT DECISIV LA MARILE JAFURI FACUTE IN romania!

  COMUNISTII SUNT CEI MAI MARI HOTI SI CEI MAI MARI CRIMINALI DIN ISTORIE!

 9. Pai stați un pic mă băieți : Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?

  DA ! Am strigat cu toții-n cor !

  La 7 zile după ce a fost numit vine Stelian Ion și ce să vezi da OUG cu scopul de „organizare” a lucrurilor 🙂

  Pai cum mă, nu se aplică dorința poporului pt toată lumea ?!
  Sau ne ghidam după logica ilustrului Stelian și dacă arde casa ne pisam pe ea de democrație că poate stingem focul, și nah până la urmă unii îs buni, alții răi și la final unii mai merituoși decât altii.

  PENIBIL ! DEZAMAGIT ! ….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.