G4Media.ro

Josep Borrell, pregătit să-i primească pe liderii iranieni la Bruxelles, pe tema…

Sursa foto: Josep Borrell / Facebook

Josep Borrell, pregătit să-i primească pe liderii iranieni la Bruxelles, pe tema acordului nuclear / El avertizează Iranul să nu mai piardă timpul

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat vineri că este ”pregătit” să-i primească pe liderii iranieni la Bruxelles, în timp ce a cerut Iranului să nu mai piardă timp şi să revină la masa negocierilor privind programul său nuclear, relatează AFP.

”Ştiu că iranienii doresc un fel de discuţii prealabile cu mine, în calitate de coordonator şi cu alţi câţiva membri ai consiliului” acordului din 2015 privind programul nuclear iranian, a declarat responsabilul UE jurnaliştilor, la Washington.

”Sunt pregătit pentru aceasta”, ”dar timpul se scurge”, a adăugat el.

Negociatorul Uniunii Europene care se ocupă de acest dosar, Enrique Mora, a fost joi la Teheran pentru a face presiuni asupra guvernului iranian să reia negocierile suspendate din iunie pentru salvarea acestui acord.

Potrivit Ministerului iranian de Externe, ”cele două părţi au convenit să continue discuţiile” la Bruxelles ”în zilele următoare”.

”Nu pot să vă dau o dată precisă. Sunt gata să-i primesc dacă este necesar”, a explicat Josep Borrell, care s-a întâlnit joi la Washington cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken. ”Nu spun că este absolut necesar, dar trebuie să manifest o anumită răbdare strategică pe acest subiect, pentru că nu ne putem permite să eşuăm”, a adăugat el.

Washingtonul, sub preşedinţia lui Donald Trump, s-a retras unilateral din acordul menit să împiedice Iranul să aibă acces la bomba atomică şi a reimpus sancţiuni. În schimb, Teheranul a renunţat din ce în ce mai mult la restricţiile impuse programului său nuclear.

Actualul preşedinte al SUA, Joe Biden, a declarat că este pregătit să revină în acord dacă Republica Islamică revine simultan la angajamentele sale.

Negocieri indirecte între cele două ţări au început în aprilie la Viena prin intermediul celorlalţi semnatari ai acordului (China, Rusia, Germania, Franţa, Regatul Unit şi UE), dar sunt în impas din iunie şi de la alegerea noului preşedinte iranian, ultraconservatorul Ebrahim Raisi.

Sursa foto: Josep Borrell / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

  1. Nulitatea asta de Borell vrea sa faca ce n-au reușit să facă alti mari lideri ai lumii. Sa fim seriosi, anumite companii mari europene fac presiuni asupra Comisiei sa continue negocierile cu Iranul pentru a-și putea desfășura afacerile in continuare acolo. L-au găsit pe Borel de serviciu zilele astea ca sa rezolve problema, Germania fiind in plina facere politica. Speram ca Ursula sa aiba un scaun in timpul negocierilor. lol

    • O sa rezolve problema cei care au invatat din istoria trista a secolului trecut. Ca SUA si UE n-au fost in stare sa rezolve problema iraniana, desi au avut timp berechet de la „revolutia islamica” si criza ostaticilor americani din anii ’70.
      Iranul este un proxy al Chinei si ttebuie tratat ca atate.( adica şosetă, aşa cu fac marile si micile puteri cu tara noastra)

  2. Nush de ce am impresia ca lucrurile s-au schimbat dramatic si in momentul de fata Occidentul nu isi mai permite sa exercite presiuni sau sa ceara clauze noi intr-un acord din care americanii au facut prostia de a se retrage unilateral! Precis rusii sau/si chinezii sunt de vina…..😂😂😂

  3. Borrell face presiuni cica. Ce pacalici fara nicio putere reala.

  4. Cea mai buna miscare ar fi sa le cumparati uraniul. 🙂 Si asa, winter is coming … Doar maximizarea energiei nucleare in toata Europa ne poate castiga Independenta Energetica. Iranul & vecinii au enorm, neexplorat, daca ati stii s-o dati la pace, toata lumea ar avea de castigat.