G4Media.ro

Joe Biden va anunța joi o serie de măsuri privind limitarea armelor…

Joe Biden va anunța joi o serie de măsuri privind limitarea armelor de foc în SUA

Preşedintele american, Joe Biden, va anunţa joi o serie de măsuri de limitare a armelor de foc, a indicat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, notează AFP, citată de Agerpres.

Guvernul democrat nu a detaliat natura acestor anunţuri, dar, potrivit site-ului Politico, Joe Biden va emite decrete prezidenţiale pentru a reglementa mai bine anumite tipuri de vânzări.

Însoţit de procurorul general al SUA, Merrick Garland, el ar urma să abordeze în special aşa-numitele arme „fantomă” care sunt fabricate artizanal şi nu au număr de serie.

Joe Biden, un partizan de multă vreme al unei mai bune reglementări a armelor, s-a angajat în timpul campaniei sale să acţioneze pe acest front. Mai multe atacuri armate în ultimele săptămâni au mărit presiunea pentru ca el să acţioneze.

După atacul armat din Georgia şi apoi din Colorado, Joe Biden a cerut Congresului să interzică puştile de asalt şi să adopte o lege pentru a verifica mai bine antecedentele cumpărătorilor, dar majorităţile la limită ale democraţilor în ambele camere fac dificilă adoptarea unor texte despre acest subiect foarte clivant.

A acţiona prin decret îi va permite să meargă mai repede.

În 1994, senator la acea dată, Joe Biden a participat la adoptarea unei legi care interzice puştile de asalt. Dar măsura a fost valabilă numai zece ani şi nu a putut fi reînnoită niciodată după 2004, având în vedere opoziţia congresmenilor republicani faţă de ceea ce ei percep ca încălcarea unui drept constituţional.

Arme de foc au făcut peste 43.000 de morţi, inclusiv sinucideri, în Statele Unite în 2020, conform site-ului Gun Violence Archive.

Numeroşi americani rămân însă foarte ataşaţi de armele lor şi s-au grăbit să cumpere mai multe de la începutul pandemiei, chiar mai multe în timpul marilor proteste anti-rasiste din primăvară şi a tensiunilor electorale din toamnă.

sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Hai baetii pro-arme, bagati comentarii :))

  • e simplu. biden a „castigat” alegerile la limita, 40000 de voturi in 3 state si pierdea. in senat e 50-50 la locuri. in camera inferioara diferenta e de 6 voturi din 430. majoritati minuscule, deci nu are un mandat popular pentru schimbari radicale. presa ultra-partizana care in continuare il critica pe trump si il pupa in fund gretos pe biden(zis si bideu) a mintit ca e moderat. iosif bideu e mai radical stangist chiar decat obama.

  • In Romania, Sectia 16 are toate armele.

 2. Reglementarea armelor de foc in SUA ar trebuii sa fie numai de resortul statelor.
  Spectacolul prostesc al lui Joe Biden de a interzice el, la nivel Federal, a diverse tipuri de arme este regretabil.

 3. o masura binevenita

 4. Dreptu’ constitutional de a detine una sau mai multe arme de asalt, evident. Cind a fost scrisa constitutia, arma de asalt era pusca cu cremene, flinta (‘flint’ = ‘cremene’), iti trebuia 10 minute sa tragi cu o biluta la 20-30 de metri.
  Mintea timpit-conservatoare a bizonului american nu poate pricepe ca vremurile s-au schimbat, o arma din sec. XVIII nu e acelasi lucru cu o arma din sec. XXI care trage zeci de gloante pe secunda. Mioriticul sosocist e identic cu bizonu’ trumpit, apropo.
  De ce nu vorbim si de dreptu’ constitutional de a detine citeva bazooka, 2-3 tancuri, o baterie de Patriot linga bateriile de vin si, pentru cine-si permite (si sint destui) macar un portavion.