G4Media.ro

Joe Biden anunţă un obiectiv ambiţios şi cere tuturor țărilor să urmeze…

Joe Biden anunţă un obiectiv ambiţios şi cere tuturor țărilor să urmeze exemplul SUA pentru diminuarea emisiilor cu efect de seră

Preşedintele american Joe Biden a prezentat joi, în cadrul summitului internaţional privind clima organizat online de SUA, un obiectiv ambiţios al Washingtonului privind reducerea emisiilor poluante, practic dublu faţă de cel precedent, relatează AFP, citată de Agerpres.

Astfel, potrivit lui Biden, SUA vizează o diminuare a emisiilor cu efect de seră cu 50 până la 52% până în 2030 pornind de la nivelul din 2005, în condiţiile în care vechiul angajament al Washingtonului era de a scădea aceste emisii cu 26-28% până în 2025.

Biden a avertizat împotriva „costului inacţiunii” şi a elogiat beneficiile economice „extraordinare” pe care le pot aduce reformele ecologice, cerând totodată restului lumii să urmeze exemplul american, în numele unui „imperativ moral şi economic”.

„Trebuie să trecem la acţiune noi toţi, în pas accelerat”, a îndemnat liderul de la Casa Albă în discursul său la summitul organizat de Ziua Pământului, subliniind că „nicio ţară nu poate rezolva această criză de una singură”.

Totuşi, notează France Presse, înainte de a face presiuni asupra altor poluatori globali să accelereze lupta împotriva încălzirii globale, Biden trebuie să dea asigurări legat de abordarea până acum inconstantă a SUA în această privinţă.

Săptămâna trecută, diplomaţia chineză s-a referit la Statele Unite ca fiind un „elev rău care se întoarce la şcoală după ce a chiulit de la cursuri”.

În absenţa SUA în epoca Trump, liderul chinez Xi Jinping a fost aplaudat pe plan mondial după ce a anunţat, la sfârşitul lui 2020, că ţara sa va începe să-şi reducă emisiile de dioxid de carbon înainte de 2030 pentru a ajunge în 2060 la neutralitatea emisiilor, adică nivelul de emisii să fie egal cu cel al absorbţiei acestora.

Noul angajament anunţat de Biden ar urma să permită economiei SUA să atingă neutralitatea emisiilor până în 2050. Prin acest obiectiv, SUA pot spera să participe la menţinerea încălzirii globale cu mai puţin de 2 grade Celsius sau chiar 1,5 comparativ cu epoca preindustrială, aşa cum prevede acordul de la Paris, încheiat în 2015 şi în care Washingtonul a revenit în prima zi a preşedinţiei Biden, după ce predecesorul acestuia Donald Trump a părăsit acordul acum patru ani.

Summitul de joi precede marea conferinţă COP26 a ONU şi care urmează să aibă loc spre sfârşitul acestui an la Glasgow (Scoţia), iar marile puteri invitate la videoconferinţa organizată de Washington şi care reprezintă împreună 80% din emisiile de pe plan global s-au întrecut în angajamente, cu acest prilej.

China, principalul emiţător de gaz cu efect de seră, a promis să „coopereze” împotriva încălzirii globale cu emiţătorul nr. 2 şi adversara sa SUA. Vladimir Putin, şi el aflat în relaţii reci cu americanii, s-a angajat ca Rusia, producător major de hidrocarburi, să scadă volumul emisiilor nete de gaz cu efect de seră sub cel al Uniunii Europene, în următorii 30 de ani.

În ce o priveşte, Uniunea Europeană a ajuns in extremis la un acord privind reducerea netă cu „cel puţin 55%” a emisiilor cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990.

Marea Britanie a anunţat de marţi o reducere a emisiilor cu 78% comparativ cu 1990, iar potrivit Radio Canada premierul canadian Justin Trudeau se va angaja la o scădere a acestor emisii de 40-45% până în 2030 faţă de 2005, de la 30% până acum.

La rândul său, premierul nipon Yoshihide Suga a anunţat că Japonia va scădea emisiile de CO2 cu 46% până în 2030 comparativ cu 2013, ţinta precedentă fiind de 26%.

Chiar şi preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, care era apropiat de Trump şi mai puţin de Biden, i-a scris acestuia din urmă angajându-se să pună capăt tăierilor ilegale de păduri în Amazonia până în 2030, în pofida scepticismului observatorilor.

Summitul privind clima se încheie vineri, când potrivit unui oficial din administraţia americană Washingtonul va putea anunţa cu claritate că „SUA s-au întors”.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. asa cum stiti deja SUA a trecut de la retragerea in cochilie la expansiunea pe mai toate planurile – curind veti intelege

 2. Un rus sau un chinez emit jumatate din codoiul unui american. Un roman nu face nici o treime din codoiul unui american. Un indian – nici atat. Eu zic sa urmam exemplul american, si sa facem mai mult, pana ajungem la standarde occidentale.

  • Nu are cum sa fie adevarat pentru ca nu este vorba doar de consum casnic.
   Ar putea fi adevarat daca luam in calcul doar emisiile casnice dar de ce am privi doar catre un petic din imaginea de ansamblu?
   Cele mai mari cantitati de CO2 sunt eliberate la nivel industrial.
   SUA sunt de-industrializate pe scara larga. De exemplu, nu mai exista productie de otel in SUA, totul este de import (conform unor filme documentare).
   Sunt foarte multe industrii care au fost preluate de China care au emisii din principiu:
   industria sticlei, a otelului obtinut din minereu, a rafinarii siliciului pentru celule PV etc.
   Ghici cine detine peste 80% din productia globala de PV? Cum poti reduce emisiile si pastra aceasta pozitie? Africa?
   Productia de singaz din carbune (nu foarte multe tari mai opereaza asa ceva), flota maritima, productia de ciment (cine toarna betoane in ritm record?) centralele electrice pe carbune sunt cateva aspecte care ti-ar schimba complet parerea.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.