G4Media.ro

Jocul lui Viktor Orban în Transilvania

Jocul lui Viktor Orban în Transilvania

O serie de evenimente, gesturi și declarații publice pun din nou în discuție relația dintre majoritate și minoritate. Ungaria forțează nota, trimițând în România oficiali ai guvernului de la Budapesta, care dezgroapă ostentativ toate temele sensibile și cu potențial de conflict.

La rândul lui, Bucureștiul răspunde desantului maghiar cum se pricepe mai bine, la fel de ostentativ, cu un mesaj ușor de înțeles, dar lipsit de orice subtilitate și eficiență: ”suntem cu ochii pe voi”. A trimite armata să simuleze taman în Harghita și Covasna contracararea unor acțiuni ostile de tip război hibrid nu înseamna altceva decât a răspunde la o provocare grosolană cu alta la fel.

Dar așa nu se rezolvă nimic, dimpotrivă. Se intră în spirala conflictului și în logica confruntării.

Un inventar sec al titlurilor din ultimele zile zile, care reflectă doar o parte din acțiunile publice ale oficialilor maghiari, spune totul despre determinarea Budapestei de a juca un rol tot mai activ pe măsură ce se apropie 2020, an cu o simbolistică aparte: o sută de ani de la Trianon.

În timp ce statul maghiar își arată mușchii în plan economic, investind tot mai mulți bani în Transilvania, statul român ține să facă o demnostrație de forță în plan militar.

Mai jos, o știre Agerpres de vineri:

”Aproximativ 500 de militari din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale participă, în perioada 7 – 13 octombrie, la exerciţiul interinstituţional Concordia 19, în mai multe spaţii din judeţele Covasna şi Harghita, precum şi în Bucureşti.

Potrivit Statului Major al Apărării, exerciţiul de instruire interinstituţională are ca obiectiv principal dezvoltarea relaţiilor de cooperare, precum şi exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor de acţiune în comun ale forţelor din compunerea Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională.

„Planul activităţilor exerciţiului Concordia 19 include o serie de secvenţe în care sunt implicaţi militari din forţe pentru operaţii speciale, cercetare, vânători de munte, apărare CBRN, cooperare civili – militari, forţe aeriene, medicină operaţională, alături de structuri specializate din cadrul MAI, SRI, SPP şi STS, pe un scenariu fictiv care vizează contracararea unor acţiuni ostile, specifice războiului hibrid”, precizează sursa citată.

Exerciţiul este condus de Statul Major al Apărării.”

La toate semnalele de revizionism economic și politic transmise de Budapesta în clar, fără urme de echivoc, Bucureștiul n-a avut altă replică mai bună decât mesajul că, la o adică, structurile sunt la datorie, vigilente, gata să apere glia strămoșească. E datoria lor, fără îndoială să o facă. Dar sigur asta e soluția acum? Atât ai să le spui maghiarilor din Harghita și Covansa, care de ani de zile se plâng că statul român îi ține în subdezvoltare? Te uiți la ei prin binoclu militar și atât?

Aici e nevoie de acțiunea Guvernului, prin proiecte economice, a Parlamentului, prin legi deștepte altele decât împotriva steagurilor și prin implicarea Președinției, care este ales inclusiv de maghiarii din Harghita și Covasna.

Numai că Viktor Orban joacă mai subtil decât pare să înțeleagă statul român. Orban știe că Ungaria în 2020, stat membru UE și NATO, nu va mai putea pune în discuție frontierele trasate acum o sută de ani prin pacea de la Trianon.

Dar știe în același timp că nimic nu-l împiedică să operaționalizeze planul său mai vechi de a ridica o națiune maghiară în interiorul bazinului Carpatic pe care să încerce să o lege de Budapesta în plan economic (prin investiții în școli, biserici, stadioane), social (dubla cetățenie) și juridic (același drepturi acordate cetățenilor maghiari din afara Ungariei, la ajutoare sociale, subvenții etc).

Deci nu neaparat prin rediscutarea granițelor.

La capătul acestui plan, Orban nu va pretinde nici o secundă că Ținutul Secuiesc sau Transilvania este parte din Ungaria, dar va spune, așa cum a făcut-o deja public viecpremierul Semjen Zsolt, că liceul din Arad în care Budapesta a investit aproape jumătate de milion de euro este o mică Ungarie, iar studenții care învață acolo nu trebuie să uite asta.

Iar statul român nu se poate apăra de așa ceva cu Armata. Mai bine ar mobiliza un detașament de firme care să contruiască o autostradă prin Ținutul Secuiesc, care să-i lege economic de alte orașe din România. Ar fi, poate, mult mai eficient pentru a contracara ”războiul hibrid” al Budapestei, care încearcă să le dea maghiarilor de pretutindeni sentimentul apartenenței la o singură națiune într-un mod ceva mai sofisticat.

Acest joc periculos se desfășoară la un pas de Ucraina, acolo serviciile secrete rusești au făcut tot ce le-a stat în putere să rupă Transcarpatia de restul țării, încercând să provoace tensiuni artificiale între minoritatea maghiară și ucraineni.

De ce n-ar încerca, la o adică, rușii să se joace puțin și în România, motive ar avea destule, mai ales că relația minoritate-majoritate s-a degradat accelerat în ultimii ani?

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

38 comentarii

 1. Niciodată nu am știut să contracarăm iredenta maghiară.
  Întotdeauna am fost ,am stat în defensivă sau am fost…inadecvați,ca să nu spun caraghioși.
  Și,ca româncă din Ardeal,mă doare al dracului chestia asta!

  • Si pe mine ma doare sa spun altceva, dar este adevarat: la o adica baza pe Moldoveni pot Ardelenii pune. Pe cei din sud nu-i intereseaza absolut deloc. pentru ei si Transilvania si Moldova sunt teritorii, „provincii”, nu Romania. De fapt ii doar undeva si de Romania – pentru exista Bucurestiul si „Privincia”.

   Intr-un fel este cumva natural. Ideea nationala nu la Bucuresti s-a nascut, ci la Iasi. capitala de razboi in primul razboi mondial nu a fost Bucurestiul ci Iasul. Aici s-a aparat Romania, in acelasi loc unde s-a nascut, conceput si dezvoltat ideea de Romanie politica moderna (in mod concret, odata cu discursul inaugural al lui Mihail Kogalniceanu de la deschiderea anului universitar de la Academia Mihaileana (Precursoarea Universitatii din Iasi) din 1843, discurs care a inspirat studentii Romani din Franta si Germania. Junimea tot aici a inceput sa enunte si sa elaboreze principiile Romaniei moderne. La Iasi s-au intalnit delegatii Ardeleni si Basarabeni cu Regele Ferdinand, si la Iasi s-a negociat Unirea de la 1918-1920.

   In primul rand pe Moldoveni ii doare de Ardeleni. Bucurestiul este ca din alta tara.

  • @ Ioan. De fapt idea nationala s-a nascut in Ardeal: scoala ardeleana etc. si apoi a aparut idea de stat national. Noi Ardelenii suntem in mare parte cei mai atasati ideii nationale.
   Romania are nevoie de o strategie inteligenta de contracarare a politicii iredentiste a Ungariei, si cea mai buna strategie ar fi tot cea economica. Numai ca trebuie sa scapam de mafia PSD, Pro Romania, ALDE si UDMR careia nu ii pasa de Romania ci doar de furt, cu exceptia UDMR care sprijina politica lui Viktor Orban. Nu degeaba Viktor Orban lauda PSD-ul, pentru ca stie ca sunt atat de usor de corupt, si pun in pericol insusi statul.

  • @Ioan: Dacă actuala guvernare nu e interesată de Ardeal, nu înseamnă că la fel sunt toți bucureștenii sau cei din sud. Pentru mine, deși la origine sunt moldovean (dar trăiesc în București de 40 de ani), Ardealul reprezintă partea noastră cea mai bună, mai valoroasă în ce privește calitatea umană. Mi-aș dori cât mai mulți ardeleni în București și la guvernare. Poate ai să spui că e din cauză că sunt moldovean, însă părerea bună despre ardeleni (pentru valorile pe care ei le respectă) este împărtășită de cei mai mulți dintre cei pe care îi cunosc.
   Chiar capitala, după Unire eu aș fi văzut-o mai curând la Brașov, inclusiv din motive geografice.

 2. Dane, ai pus bine punctul pe i. Autostrada Unirii nu va (ar) scoate din izolare numai Moldova ci si Estul Transilvaniei.

  • Ai o problema cu romani din sud, cu cei din bucurești în special,si te miri de ce sunteți marginalizați de maghiari

 3. Ioan si Maria Rusu, mesaje agramate (sa scrii Iasul in loc de Iasiul e o treaba), fir logic zero, posibil postaci (bots, cine stie?) care nu stiu de capul lor.
  „am fost inadecvati” e folosit impropriu, etc..
  dar s-ar putea ca cei doi sa fie oameni in carne si oase, produse ale scolii romanesti recente, omul nou al comunismului e printre noi, la 30 ani de la caderea regimului.
  amar de tot, in concluzie.

  • „Iașul, Iașului” – e corect. No offense!

  • Numai atat ai de spus despre acest trist subiect?
   Asta arata ca esti mult mai limitat decat cei care pe care ii criitici.

  • @prieten. Pe placa de la intrarea in oras scrie IASI si nu IAS, asadar corect este sa spunem/scriem IASIUL si nu IASUL. La Bucuresti spunem/scriem Bucurestiul si nu Bucurestul…

  • @kata: Numele proprii se pronunță/ articulează după cum dorește posesorul lor. Prin urmare, dacă ieșenii spun „Iașul”, le vom respecta preferința. Vezi linkul: https://adevarul.ro/locale/iasi/iasul-iasiul-lingvist-norma-1_530c9d60c7b855ff56a66873/index.html

  • @prieten. Ai dreptatea ta… Din pacate, asa cum se arata in articolul din link, turma face norma, ceea ce nu e neaparat bun sau corect. Pe aceasta filiera, ne e dat sa auzim deformari grotesti ale numelor. Se pronunta gresit Ciu-bo-ta-ri-u cand normal ar fi Ciu-bo-ta-riu, Plu-ga-riu, Gra-di-na-riu etc. Pe de alta parte sunt nume aparent pronuntate gresit cum ar fi Vi-zi-ti-u, Sa-ca-gi-u, Du-mi-tri-u etc. Trebuie sa fii moldovean cu mult simt al umorului si nu numai pentru a jongla cu acest tip de termeni. In rest, stima si sanatate…

 4. Ca fapt divers, exista o autostrada la Arad care conecteaza zona Timisoara cu Arad destul de bine. In curand se va conecta si cu Sibiu. Acum sa nu ne prefacem ca ungurii din Arad si Timisoara nu au o conexiune buna intre ei, ca au. Si la Cluj se conecteaza zonele. Deci Transilvania iese si se conecteaza ba chiar Arad e bine conectat nu doar cu Timisoara si in curand Sibiu ci si cu Budapesta. Deci dragule Dan Tapalaga, cum vine metoda economica aici? Ca Budapesta tot baga bani in licee in Transilvania ca sa continue cu separarea etnica in timp ce noi facilitam mijloacele economice. Faptul ca trimiti ofiteri in zona, descurajezi miscarile spionilor rusi ;). Ar fi trebuit sa stii asta. Mai bine esti jurnalist decat blogger.

  • Problema este tocmai ca autostrada se opreste la Sibiu, cum scoti din izolare economica si nu numai zona Harghita si Covasna daca nu trece pe acolo o autostrada? Nu degeaba Timisoara si Sibiul se dezvolta atat de bine iar orase ca Sfantu Gheorghe, Gheorgheni, Miercurea Ciuc ect. o duc mult mai prost.

  • Du-te, bai, de-aici! Daca nu stii despre ce e vorba, taci!

 5. De 30 de ani aceeași placa uzata. A încercat și Vadim, i-a ținut o vreme și a mâncat rahat in parlament câțiva ani. Între timp ungurii s-au împuținat, romanii la fel, dar Ardealul e tot acolo. La granița așteaptă milioane de maimuțe agresive, dar tu te lupți tot cu himera maghiara. Știu ca nu ai nimic cu noi, dar ca sa meriți banii lui Soros trebuie sa vomiți ceva din când in când, mai ales ca in Ungaria vor fi alegeri peste câteva zile. Mi-e mila de voi, propagandistilor. Când vor realiza romanii de cine și de ce sunteți plătiți, va vor alerga pe străzi. Pana at7nci mâncați kkt in continuare despre Orbán.

  • Vorbind de propaganda, ai preluat toate mesajele propagandistice ale lui Viktor Orbán. Asta arata doar cat de bine a functionat spalarea pe creier un presa maghiara din Transilvania preluata tocmai de Orbán: Soros e capul rautatilor (mai ales ca e evreu), trebuie sa aparam Europa crestina si sa nu lasam musulmanii sa intre in tarile noastre (desi nu vrea nimeni sa stea in Romania sau Ungaria, toti vor sa mearga in Germania sau Suedia). Adevaratele probleme ale Romaniei si Ungariei nu sunt ca vin maimutele peste noi, caci nu vin, ci faptul ca cele doua tari se depopuleaza.

  • Romania, romaii trec printr-o neagra perioada. Majoritatea nu s-a dezmeticit , voteaza hoti si mediocri care au nenorocit tara.
   Este adevarat ca romanii isi merita soarta si ca trebuie sa plateasca pentru nevolniicia lor. Dar cat de NESIMTIT poate fi acest Orban, daca profita atat de grosolan de nenorocirea unui popor vecin? De faptul ca are conducatori atat de incapabili!
   O astfel de comportare aminteste mai mult de maimutele agresive despre care vorbesti, nu de Europa.

 6. Un subiect posibil fals . Daca natiunea maghiara doreste sa ajute comunitatea de cetateni romani, de etnie maghiara si daca respecta toate regulile din Romania si UE, nimeni nu ii poate impiedica sa faca asta(Chiar daca banii posibil sa nu ajunga niciodata unde se presupune ca este nevoie de ei. Dar asta e alta treaba) In acelasi timp , daca starul Roman doreste sa isi pregateasca efective militare pentru a contracara terorismul sau orisice alta forma , de la violente- la atacuri ce se asimileaza unui razboi hibrid , statul roman zic , o poate face oriunde in limitele teritoriale proprii . A lega cele doua actiuni una de cealalta este fara sens , nu au nimic in comun decit poate la modul imaginativ .

 7. Lipseste ceva…
  Mareata Biserica ortodoxa (care intre noi fie vorba a fost exemplara in fidelitatea fara de Statul maghiar pana in 1918).

  Poate asa isi vor aduce aminte unii de ce n-au investit in Biserica unita dupa 1990 si de ce patriotismul ei ramane exemplar, incat si ungurii stiu ca fara ea nu s-ar fi ajuns la 1918.
  Dar se traieste bine din vrajba patronata de prosti. Chiar si prin cimitire.
  Din pacate ardelenii nu pot iesi din complexul de provinciali, iar capitala noastra este caracaliana… din pacate.

  • Asa este, greco-catolicii au fost marii sustinatori ai unirii Transilvaniei cu restul Romaniei. Cand rusii au venit in Romania s-au asigurat in primul rand ca generatia care a facut unirea sa dispara, si asta a insemnat decimarea greco-catolicilor. Merita vizitat memorialul de la Sighetul Marmatiei.

 8. Romanii sunt prea prosti sa faca ce zice Tapalaga, romanii vor doar slujbe la stat, bani nemunciti si posturi de prestigiu pe care nu le merita.

  Daca romanii nu sunt fundamental ticalosi, atunci de ce, la 30 de ani de la Revolutie, cerem aceleasi lucruri pe care le ceream atunci?

  Fiindca romanii nu sunt in stare.

  • mă-ta unde vrea slujbă? tot la tiriști îi place?

  • @Arcturian,
   In Kiseleff10 cine ti-a fost profesor la materia ”injuraturi de mama”, Liviu Plesoianu alias @Alin?
   Dar ”mama intre mame”, adica Veorica, nu va pedepseste atunci cand va aude injurand ca la usa cortului si scuipand coji de seminte in sala de sedinte…?
   In locul ei v-as scoate in fata portii sa luati voi ”MU13” in locul partidului, drept pedeapsa…

  • @scara
   Servus
   Birjarul de mai sus este irecuperabil, prea cu mănuși îl tratezi, pune biciul pe cel care înjură birjareste

  • @un domn,
   Buna seara!
   Bici n-am, dar am pentru el o tepusa de rotisor, de nu-si masoara cuvintele…!

 9. Ai o problema cu romani din sud, cu cei din bucurești în special,si te miri de ce sunteți marginalizați de maghiari

  • Da, si eu am o problema cu acesti „romani”!

  • Eu locuiesc in Tg mures. De ani de zile tot gandesc cu ce dracu marginalizez , eu de exemplu, pe romani. Nu stiu. Eu cred ca voi sunteti pur si simplu prostiti de presa asta securista „de bucuresti”.

   Stiu ca romanii de aici sunt destul de ok. De multe ori ma mira cat de corecti sunt unii. Stiu ca oltenii sunt tigani. Cei din republica moldova nu stiu diferenta intre chiuveta si vas wc. Iar bucurestenii sunt o specie mai …. complexa.

  • @zoli
   Reprezentanții Kerestoy Gaterszag SRL trăiesc și petrec la București mai mult vs Harcov, tindeți susținător al lor ? Sunt uimit cu câta larghețe pui Etichete la Oameni ( mi am amintit de dialogul nostru la subiectul
   Cu alea Oituzului ) și consideri ca este firesc dar pe centuristele UDMR nu le critici , doar pentru ca vorbesc limba ta ? UDMR in cârdășie cu P$D au ținut Harcov la nivelul Decembrie 1989, asta ai știință ?

  • Dute cu Kerestoy Gaterszag SRL in Suceava sa vezi cum fura lemne….
   Chiar Recorder facea o investigatie acolo

  • @zoli
   “Dute” ozoniay
   Esti redus

  • @ Zoli, e chiar incredibil cum etichetezi oamenii: „oltenii sunt tigani”, „cei din Republica Moldova nu stiu care este diferenta dintre chiuveta si vas wc (sic)” cu genul asta de afirmatii s-a ajuns la masacrele din al doilea razboi mondial. Cu ce esti tu mai breaz decat cei care zic ca maghiarii sunt ticalosi, rai si „bozgori”?

 10. de ce nu conteaza planurile altora.
  1) Ardealul apartine Romaniei. sa vedem daca ungurii pot sa fure si sa pastreze ce nu le apartine de drept, in fata lui Dumnezeu
  2) in 4 august 1919, un grup de soldați români au pus pe Parlamentul Ungariei o pereche de opinci și drapelul României Mari
  o suta de ani mai tarziu, in Bucuresti sunt suficiente Toyota Hilux ca sa punem din nou bocanci si drapelul Romaniei pe Parlamentul Ungariei.

  • Bucureștiul a fost sub ocupația maghiara in 1916. In 1918 sa semnat un tratat de pace. După semnarea tratatului de pace sa ataci pe cineva asta e o laudă. Ca si in al 2-lea război mondial când Romanii au intors armele. De ce nu se spune cum au plecat armata Roman din Budapesta? Probabil cu coada intre picioare.

 11. Imi este teama ca autoritatile romane privesc maghiarii din Harghita si Covasna ca chunezii Han pe uygurii din vestul Chinei ( anexati recent in 1949 ). Macar chinezii Han nu se lamenteaza ca nu sunt iubiti si respectati cum ne lamentam noi, etnicii romani .
  Poate in viitor autoritatile/organele romane le va aplica acelasi tratament – lagare de reeducare, interzicerea vietii culturale si altele. Cam la atita ne duce mintea.

 12. Articol din care radiaza mentalitatea antieuropeana, superioritatea mioritica, de genul „Noi suntem aici stapani!”
  Daca Romania se amesteca deschis, revansard (si o face cu mult elan) in R. Moldova, e bine, e legal, e patriotism, e dreptul nostru, vrem unire!, e „Basarabia e Romania!”
  Daca Ungaria isi ajuta (fara pretentii teritoriale !!!) semenii saraciti si asupriti, cetateni de rangul II-III din Romania, e catastrofa, vai bozgori nenorociti fura tara, SRI, DNA cu ochii-n patru, armata demonstratie de forta in Secuime, Dan Tanasa & Co in actiune, se fura pana si cimitirele, etc. etc.
  Dubla masura damboviteana. 🙁
  Involutie si stagnare medievala mioritica.

 13. Iar e campanie electorala, iar e pe tapet fenomenul de intimidare si inducerea fricii . Boala pe „capra vecinului” este epidemie cu comlicatii fiind in faza ” sa moara vecinul sa-i pot lua eu capra”. Intre timp, se goleste visteria statului , romanii pleaca fara grija de parca tara nu ar fi al lor in numar din ce in ce mai mare. Daca intri in spital, nu e sigur ca mai iesi, de vindecare nici nu poate fi vorba.Pe anul trecut s-au nascut mai multi copii romani in diaspora decat in tara, Academia Romana studiaza fenomenul ca peste 20 de ani majoritari vor fi romii si Nicolae Guta va canta imnul…….Intre timp unii se tem de unguri si se imbolnavesc de hungarofobie datorita manipularilor din presa si televizor.