G4Media.ro

Jerbe de flori la mormântul revoluţionarului paşoptist Nicolae Pisoski, cel care, în…

Jerbe de flori la mormântul revoluţionarului paşoptist Nicolae Pisoski, cel care, în noaptea de 3 spre 4 ianuarie 1859, l-a propus pe Alexandru Ioan Cuza domn al Moldovei

Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Doina Federovici, şi primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Cosmin Andrei, au depus, duminică, jerbe de flori la mormântul revoluţionarului paşoptist Nicolae Pisoski, cel care, în noaptea de 3 spre 4 ianuarie 1859, l-a propus pe Alexandru Ioan Cuza domn al Moldovei.

Ceremonia a avut loc în Cimitirul Eternitatea din municipiul Botoşani, cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române.

„Mica Unire nu se putea înfăptui fără aportul fundamental al unui botoşănean, Nicolae Pisoski. El a fost un unionist convins, revoluţionar paşoptist, cu ideile cele mai progresiste şi cel care a avut viziunea de a-l propune pe Alexandru Ioan Cuza drept domn al Moldovei. Fără această propunere, Cuza nu ar fi fost ales domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859 şi nu s-ar fi deschis astfel calea Micii Uniri. De aceea se cuvine să-l cinstim şi să-l trecem la loc de cinste în istoria neamului nostru. Este obligaţia noastră morală să ne cinstim înaintaşii”, a declarat Doina Federovici.

Ulterior, preşedintele CJ, primarul municipiului Botoşani, dar şi prefectul Dan Nechifor, alături de parlamentarii judeţului Botoşani, şefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi militari, au participat la un ceremonial de depuneri de coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza amplasată pe bulevardul Mihai Eminescu, în faţa sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Din cauza pandemiei de coronavirus, evenimentul a fost unul restrâns, fără discursuri, paradă militară şi fără tradiţională Horă a Unirii.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Captură foto/ Youtube

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Istoria zbuciumata…cu penelistul Sturza in alianta cu loja masonica straina… l-au obligat cu arma la tampla pe domnitor sa abdice si sa plece din tara…si gata prima Unire!Insa…multi penelisti nu cunosc acest aspect!Mai bine saraci la capitolul cultura nationala, dar bogati in moneda nationala!

    • Si Cuza era mason. Incepnd cu revolutiile de la 1848 masoneria a fost forta schimbarilor in Europa. Unirea s-a realizat cu sprijinul decisiv al acesteia. sa nu uitam ca si SUA sunt o creatie (cea mai reusita) a masoneriei si „parintii fondatori” au fost masoni. Rolul actual este discutabil avand in vedere infiltrarile diverselor grupuri de interese si devierii de la idealurile initiale

  2. Iar tregeti presul peste gunoaiele penale.

  3. A fost numit domn, si nu drept domnule profesor etc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.