G4Media.ro

Jens Stoltenberg speră că Suedia va fi admisă în NATO în noiembrie…

Foto: Designer491 | Dreamstime.com

Jens Stoltenberg speră că Suedia va fi admisă în NATO în noiembrie / Erdogan a anunţat luni că a trimis parlamentului turc spre ratificare protocolul de aderare a Suediei la NATO / Și Ungaria trebuie să aprobe oficial

Suedia ar putea fi admisă în mod oficial în NATO în luna noiembrie după decizia Turciei de a nu mai bloca aderarea ţării scandinave la Alianţa Nord-Atlantică, au declarat marţi pentru dpa mai mulţi oficiali de la Bruxelles, informează Agerpres.

Într-o scrisoare adresată actualilor membri ai alianţei militare, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a menţionat o reuniune a miniştrilor de externe din ţările membre ale Alianţei, din 28-29 noiembrie, drept o posibilă dată.

Suedia a dorit iniţial să se alăture NATO în vara lui 2022. Cu toate acestea, până la începutul acestei săptămâni aderarea ţării a fost blocată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

El le-a reproşat autorităţilor suedeze indulgenţa faţă de militanţii kurzi refugiaţi pe teritoriul ţării şi a cerut extrădarea a zeci dintre ei.

Însă, după concesii ale Suediei, Erdogan a anunţat luni că a supus în mod oficial luni parlamentului turc spre ratificare protocolul de aderare a Suediei la NATO, după 17 luni de blocaj.

Nu este clar pentru moment când va avea loc un vot în parlamentul turc în condiţiile în care propunerea trebuie mai întâi aprobată de Comisia pentru afaceri externe, înainte să fie supusă la vot în Adunarea Naţională.

În plus, Ungaria trebuie să aprobe oficial aderarea Suediei la NATO.

Suedia, împreună cu Finlanda, au decis să ceară aderarea la NATO după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022. Finlanda a fost admisă în NATO pe 4 aprilie 2023 şi a devenit cel de-al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...