G4Media.ro

Jean-Claude Juncker critică televiziunea poloneză de stat, care l-a comparat pe Donald…

Jean-Claude Juncker critică televiziunea poloneză de stat, care l-a comparat pe Donald Tusk cu Hitler şi Stalin: Este inacceptabil

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat marţi că este „total inacceptabil” ca preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, să fie asociat cu Iosef Stalin şi Adolf Hitler, cum a făcut televiziunea poloneză de stat într-un clip recent, relatează Reuters.

Tusk, fost premier polonez şi un vechi rival al formaţiunii naţionaliste Lege şi justiţie (PiS) aflat în prezent la guvernare la Varşovia, a făcut o serie de critici usturătoare la adresa guvernului într-un discurs susţinut în cadrul unei vizite la Varşovia săptămâna trecută.

Televiziunea poloneză de stat, controlată autoritar de PiS după ce partidul a venit la putere în 2015, a difuzat un clip care încerca să-l discrediteze pe Tusk, prezentându-l ca pe un politician mai înclinat să servească interesele Germaniei decât ale Poloniei.

Alături de imaginea lui Tusk, clipul prezintă fotografii cu Stalin şi Hitler, care au invadat Polonia în 1939. Milioane de polonezi şi-au pierdut vieţile în timpul ocupaţiei din cel de Al Doilea Război Mondial.

În discursul său, Tusk a cerut partidului eurosceptic să înceteze să ia în derâdere statul de drept şi să respecte constituţia Poloniei.

Remarcile sale au venit în contextul speculaţiilor privind posibila sa revenire în politica din Polonia după ce mandatul său de preşedinte al Consiliului European va expira la sfârşitul lui noiembrie.

„Dacă un astfel de lucru este posibil, este ceva legat de atmosfera politică generală din ţară, nu-mi place acest lucru. Găsesc că aceste remarci sunt total inacceptabile”, a spus Juncker în cadrul conferinţei de presă de la Bruxelles.

El a numit insertul cu Hitler şi Stalin din clipul televiziunii poloneze drept „total dezgustător”.

„Dar cred că Polonia îşi are locul în inima Europei… Deşi avem unele divergenţe cu guvernul polonez, vom putea la un moment dat să rezolvăm aceste probleme”, a adăugat Juncker.

„Europa este o construcţie a oamenilor, nu a guvernelor”, a mai spus el.

Guvernul conservator al PiS a plasat media publice, tribunalele şi societatea civilă sub un control strâns al statului, fiind acuzat în mod repetat de instituţiile UE că Varşovia dă înapoi în ceea ce priveşte standardele democratice.

În pofida criticilor din partea blocului comunitar şi ale militanţilor internaţionali pentru drepturile omului, PiS rămâne popular în Polonia cu retorica sa naţionalistă şi cu creşterea cheltuielilor sociale.

Polonia va organiza alegeri parlamentare în această toamnă şi un scrutin prezidenţial în mai 2020.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Prinţul Jean-Claude Juncker are dreptate, Donald Tusk este mai evoluat decat Hitler si Stalin.

  2. Taiati le fondurile UE si gata. Asa si noua. Sa vezi ce se sperie si diaspora noastra si se inghesuie la vot. Ca ei stau binisor in bula lor….