G4Media.ro

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului aflat la putere în Polonia, șantaj la UE:…

(fot. PAP/Wojciech Olkuśnik)

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului aflat la putere în Polonia, șantaj la UE: Ameninţă cu respingerea planului de redresare economică dacă blocul comunitar nu renunță la sancțiunile împotriva Varșoviei

Cel mai influent politician polonez, Jaroslaw Kaczynski, a ameninţat marţi că Varşovia se va opune planului Uniunii Europene de redresare economică în cazul în care blocul comunitar nu renunţă la încercările de ”şantajare” a Poloniei pe tema identităţii culturale, relatează marţi de Reuters, preluată de Agerpres.

Jaroslaw Kaczynski – care este vicepremier şi liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS) – a făcut acest comentariu într-un interviu acordat publicaţiei Gazeta Polska Codziennie.

În luna iulie, liderii statelor UE au căzut de acord asupra bugetului multianual 2021-2027 şi planului de redresare economică post-COVID-19, dar pentru a intra în vigoare ambele documente trebuie să fie aprobate de Parlamentul European şi ratificate de parlamentele naţionale din cele 27 de state membre.

Polonia şi Ungaria au ameninţat că vor bloca planul de redresare economică dacă nu se renunţă la condiţionarea acordării fondurilor de la bugetul comunitar de respectarea standardelor democratice ale UE privind drepturile şi libertăţile.

Întrebat dacă Polonia se va opune bugetului multianual şi planului de redresare post-COVID-19, Kaczynski a afirmat: ”Va fi un veto. Dacă ameninţările şi şantajul sunt menţinute atunci noi vom apăra cu fermitate interesul vital al Poloniei”.

”Avem de-a face cu o încercare de sustragere a suveranităţii noastre, chiar în sfera culturii. Ne vom apăra identitatea. Nu vom permite ca noi înşine să fim terorizaţi cu bani”, a accentuat liderul PiS.

Primul raport realizat vreodată de Comisia Europeană cu privire la situaţia statului de drept în ţările membre, prezentat la 30 septembrie, indică faptul că ”reformele justiţiei din Polonia începând din 2015 sunt o sursă majoră de controverse”.

Polonia este vizată de procedura de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, lansată în decembrie 2017 de Comisia Europeană în legătură cu temerile privind statul de drept. Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-o ţară membră există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi poate duce la sancţiuni împotriva ţării respective.

La 2 iulie 2018, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde. După cum justifica la acea vreme Comisia Europeană, schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, şi în acest fel Polonia nu îşi respectă obligaţiile care îi revin potrivit Tratatului privind Uniunea Europeană şi Cartei drepturilor fundamentale a UE.

Foto: Jaroslaw Kaczynski, vicepremier și liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS) aflat la guvernare în Polonia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Pai sa zic pass banilor si au scapat de teroare, nu?
    Cica nu vor permite sa fie terorizati cu bani. Te katch pe tine de ras. „Polish leadership” in regiune 🙂 🙂 🙂 Te pui cu taranu? Nu se lasa el terorizat cu bani …
    Sincer, Polonia in Europa Centrala (cultural vorbind)? Mai degraba are cultura unui Kolhoz ambitios de pe malul Lacului Aral.

  2. Polonezii ar trebui să lase „ciocul ” mai mic ! E ca in bancul cu puricele și elefantul ‼ Să-și facă ordine în legislație , dacă vor să stea la masa UE‼

  3. Calcul politic gresit. UE va activa Articolul 7 in cazul lot si al Ungariei si atunci nu va mai fi nevoie de votul lor.Politicieni ingamfati care nu vad decat interesul lor.

  4. Comentarii tampite. Primitivismul balcanic nu se dezminte.

    • Care primitivism, care balcanic, care comentarii tampite?Esti doar nepoliticos, necunoscator si arogant, mai umbla prin istorie, dar nu a noastra, nu avem nimic a ne reprosa, mai calmeaza-te , nu poti fii cu fundul in doua luntre.

  5. sa o vedem si pe asta . ce vor face .? nimic doar dau din gura . Vor fi ocoliti la nivel de decizie si nici bani nu vor capata . sa le dea rusii

  6. Sunt de acord cu Pilsudski! Toti cei care comenteaza aici habar nu au nimic despre Polonia. Sa nu uitam ca in Polonia in 2008 nu a fost criza. Au una dintre cele mai stabile economii din Europa!! Am avut norocul in ultima luna sa merg de doua ori in Polonia. Trecind granita dinspre Slovacia nu mia önvenit sa cred ceam vazut. Pina in Varsovia aproximativ 400 km. 90% erau case cu 1-2-3 etaje. Autostrazi si drumuri nationale impecabile. Parca eram in Austria sau Germania. Asa ca nu scrieti prostii.

    • Andrei.
      Fiind China Europei, nici nu aveau cum să fie în criză!
      Plus, uită-te în toate Smkt că 50% din produsele pe care le mănânci și 80%! din produsele de igienă, cosmetica, îngrijire casă sunt made in PL
      Plus, la piața la „țărani”, tarabagii, 90% marfă PL
      Ca atare, probabil 30% din traficul de tiruri este PL.
      Nu am înțeles exact ce combați, dar aici era vba despre drepturile omului….
      Economic, sunt OK, așa că nu au nevoie de banii UE. Decât că îi susține mama Germania!
      PS. Probabil că nu ai apucat vremurile să mănânci gumă expirată de la ei pe care o vindeau din Polskifiat!!? 😜😜🤣
      Și multele altele…
      Cum zice careva p’acilea: niste țărănoi, mult mai apropiați cultural de Rusia.

    • PPS. Păcat de frate-so, că alta era soarta lor și a Europei…
      Dacă nu ști, caută. Dar nu cred…

    • Poate cei care scriu aici stiu mai bine decat tine despre economia Poloniei. Pe scurt, numai in grupul de la Visegrad este pe locul 3, dupa Cehia si Slovacia.Cand un presedinte, un sef de guvern striga ca din gura de sarpe despre traditii si nationalism in general, fii sigur ca acea tara ascunde ceva, un politicianism populist, o economie slaba ori o frustrare revansarda etc. Ai auzit ceva despre Finlanda, ai auzit ca Portugalia isi apara traditiile crestine ?

  7. din comentariile citite intelg ca tot romanul se pricepe la geopolitica si ca intelege realitate politica din Polonia DESI el voteaza PNL si PSD de 30 ani :)))))))

  8. Dreptul lor de a o face, dreptul nostru de a nu le mai accorda 12 miliarde de euro anual.

  9. E atat de imbecil discursul astora si al ungurilor ca deja e prea mult. Bun, regulile si standardele UE nu va plac? Iesiti fratilor din uniune si faceti ce vrea sufletul vostru la voi in tara. Stati de nu stiu cati ani sa va plangeti de nspe mii de idiotenii, ca nu va lasa astia sa va vedeti de dictatura ba ca voi vreti suveranitate.. pai plecati frate daca suveranitate vreti.

    Inca o chestie, daca Polonia nu era in UE, erau de mana cu Belarusul, si economic si politic, mai lasati gargara cu geniile economice poloneze. Au intrat devreme in UE si au reprezentat o miza importanta in jocul de-a influenta impotriva Rusiei, astfel incat li s-au facut concesii si au primit mai mult decat meritau.

    Imi doresc din suflet ca Ungaria si Polonia sa dispara din UE. Sa primeasca ce isi doresc si sa isi vada de cvasi dictaturile lor in pace.

  10. Se va face ce a spus prim-ministrul olandez: o noua UE fara Ungaria si Polonia.

    O sa-i vedeti atunci pe „tigrii” astia din fruntea celor doua state cum se transforma in niste pisici milogi.

  11. Si Lukasenko si-a aparat dictatura acum citiva ani ca tinind de identitatea nationala a vajnicului popor belarus. In mai multe tari din Europa de Est si Peninsula Balcanica coruptia face parte din identitatea nationala si culturala.