G4Media.ro

Japonia mobilizează avioane de luptă după ce mai multe aeronave de război…

Japonia mobilizează avioane de luptă după ce mai multe aeronave de război rusești și chinezești s-au apropiat de spațiul său aerian în timpul reuniunii Quad, la care participă și președintele Biden

Japonia a mobilizat avioane de luptă după ce mai multe aeronave de război rusești și chinezești s-au apropiat de spațiul său aerian marți, când Tokyo găzduia liderii grupării Quad, care include și Statele Unite, a declarat ministrul apărării Nobuo Kishi, potrivit Reuters.

Tokyo a transmis „îngrijorări serioase” atât Rusiei, cât și Chinei prin canale diplomatice, a declarat Kishi în cadrul unei conferințe de presă care a fost transmisă online.

El a caracterizat incidentul ca fiind o probabilă provocare atât din partea Beijingului, cât și a Moscovei, într-o zi în care președintele american Joe Biden, premierul indian Narendra Modi și noul lider ales al Australiei, Anthony Albanese, se întâlnesc la Tokyo.

„Credem că faptul că această acțiune a fost întreprinsă în timpul summitului Quad face ca ea să fie mai provocatoare decât în trecut”, a declarat el, adăugând că a fost al patrulea incident de acest fel din noiembrie.

Două avioane de război chineze au survolat Marea Japoniei dinspre Marea Chinei de Est și apoi li s-au alăturat două avioane de război rusești pentru un zbor comun spre Marea Chinei de Est, a precizat Kishi.

Ulterior, cele două avioane de război chinezești au fost înlocuite de o altă pereche despre care se crede că ar fi chinezești, care au zburat apoi împreună cu rușii într-un zbor lung spre Oceanul Pacific, a spus el.

Un avion de recunoaștere rusesc a zburat, de asemenea, deasupra mării deschise de la insula nordică Hokkaido până la peninsula Noto de pe insula principală a Japoniei, a afirmat ministrul nipon al Apărării.

Niciunul dintre avioane nu a intrat în spațiul aerian al Japoniei, a precizat el.

Atât Rusia, cât și China au confirmat că au efectuat o patrulă comună. Ministerul rus al Apărării a declarat că patrula a durat 13 ore deasupra mărilor Japoniei și Chinei de Est.

Exercițiul a făcut parte dintr-un „plan anual de cooperare militară”, susține Ministerul Apărării din China.

Pe de altă parte, armata Coreei de Sud a declarat că a mobilizat avioane de luptă după ce cel puțin patru avioane de război chineze și patru rusești au intrat marți în zona sa de apărare aeriană.

Nu a fost imediat clar dacă cele două evenimente au fost legate sau dacă au fost implicate aceleași avioane de război.

Cei patru lideri ai grupului Quad – o grupare informală condusă de Washington – au subliniat marți determinarea lor de a asigura o regiune Indo-Pacific liberă și deschisă în fața unei Chine tot mai asertive.

Sursa foto: U.S. Air Force photo / Tech. Sgt. Angelique Perez via Wikimedia Commons

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. China l-a chemat la ordin pe tov. putin, iar acesta a raspuns corespunzator. 🙂 Ierarhia e cam asa: Xi > putin > orban > vucic… Orice sef isi are seful… 😀

  2. „premierul indian Narendra Modi”? Mare „courva” indianul. Joaca la doua capete, cand cu rusii, cand cu americanii. Bideu, vezi ca te trage-n piept indianul bre!

  3. Acuma sa nu spuna cineva, ca japonezii mor de dragoste pentru americani. La o adica, nu vor misca un deget, pun pariu.

    • Japonezii sunt ceea ce sunt doar datorită europenilor și americanilor. La ei, industrializarea s-a făcut cu arma la cap, după ce fuseseră izolați peste 200 de ani. De asemenea, ce e Japonia după al Doilea Război Mondial, se datorează în mare parte SUA.