G4Media.ro

Japonia califică patru insule din largul coastei Hokkaido drept „ocupate ilegal” de…

Sursa foto: Wikimedia Commons

Japonia califică patru insule din largul coastei Hokkaido drept „ocupate ilegal” de Rusia, pentru prima dată în aproape 20 de ani

Japonia a calificat, pentru prima dată în aproape 20 de ani, insulele controversate din largul coastei japoneze Hokkaido, respectiv Iturup, Kunashir, Shikotan şi Habomai, ca fiind ”ocupate ilegal” de Rusia. Relaţiile dintre Japonia şi Rusia s-au răcit pe fondul războiului declanşat de Moscova în Ucraina, relatează CNN, citată de News.ro.

Relaţiile dintre Rusia şi Japonia s-au răcit de când Rusia a lansat o invazie în Ucraina în luna februarie.

Ministerul japonez de Externe s-a referit, de asemenea, la insulele, pe care Rusia le numeşte Kurile de Sud, drept ”Teritoriile de Nord”, în raportul său diplomatic anual publicat vineri.

Potrivit televiziunii japoneze de stat NHK, Japonia nu s-a mai referit la insule ca fiind ”ocupate ilegal” din 2003.

Raportul în cauză precizează că Japonia consideră insulele ca fiind ”teritorii japoneze asupra cărora Japonia deţine drepturi suverane, însă în prezent sunt ocupate ilegal de Rusia”.

Situate în largul coastei insulei japoneze Hokkaido, teritoriile disputate au fost cucerite de Forţele sovietice după capitularea Japoniei în faţa Forţelor Aliate în 1945.

Dezacordul cu privire la care dintre cele două state deţine dreptul de proprietate asupra acestor insule a dus la una dintre cele mai lungi dispute teritoriale nerezolvate din lume, provocând conflicte între Japonia şi Rusia timp de decenii.

În 2019, liderii Rusiei şi Japoniei au declarat, în cadrul unei întâlniri la Moscova, că rămân angajaţi să semneze în cele din urmă un tratat de pace, la decenii de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar că diferenţele serioase cu privire la situaţia unui mic grup de insule din largul coastei Japoniei persistă.

Teritoriul disputat, situat în largul coastei insulei japoneze Hokkaido, este format din patru insule separate: Iturup, cunoscută în japoneză sub denumirea de Etorofu, Kunashir sau Kunashiri, Shikotan şi grupul de insuliţe Habomai.

Insulele au fost ocupate de Forţele sovietice la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când au fost expulzaţi până la 17.000 de cetăţeni japonezi. Aproximativ 19.000 de colonişti trăiesc în prezent pe acele insule, potrivit companiei de servicii de informaţii Stratfor.

Sursa foto: Wikimedia Commons

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Japonia ar trebui sa atace acele insule care ii apartin de drept

  • Ti s-o fi facut dor de cizma japoneza in asia de sud-est. Ce-au facut pe acolo japonezii, milioane de oameni omorati in lagare, zeci de mii de femei violate si ucise probabil te incanta.

  • marsh postac ruZnac imputzit bolsevic!

 2. Și Siberia e ocupată ilegal. I se cuvine Chinei.

  • siberia mai degraba e a mongoliei nu a chinei, rusii au o parte din manciuria iar china are si ea destule teritorii ocupate abuziv

  • Australia, Statele Unite, Canada, aș puta continua cu jumătate din lume, toate se pot considera ocupate ilegal. Mai ales că au implicat și niște genociduri.
   Așa că unde ne oprim cu ”teritoriile istorice”?

  • Elena , eu cred ca tu vrei Romania ca pe vremea lui Burebista

 3. Adevăratul pericol al lumii rămâne China. Singura șansă a Rusiei este, paradoxal, alături de mult hulitul occident. Marele URS e plevușcă în ghearele Dragonului. Winter is coming!

 4. Și Groapa Mariajelor, și fata nevăzută a lunii i se cuvine Rusiei, și centura de asteroizi. Ce are chef Rusiei i se cuvine. Imediat dă cu nucleara dacă se împotrivește cineva. Uite așa, că e jmecheră.

  • Și Groapa Marianelor, și fata nevăzută a lunii i se cuvine Rusiei, și centura de asteroizi. Ce are chef Rusiei i se cuvine. Imediat dă cu nucleara dacă se împotrivește cineva. Uite așa, că e jmecheră.

 5. Ăștia cred ca vor sa fie arși de japonezi din nou, rusul e rupt de realitate, crede ca mai sperie pe cineva cu nuclearele.